Pressroom United States

LYRIQ Show Car Leads Cadillac Into Electric Future

První plně elektrický vůz značky představuje novou éru luxusu, technologií a výkonu bez výfukových plynů

Tisk | E-mail | Word | Přidat toto |

Představení elektrického portfolia značky Cadillac začíná dnes premiérou výstavního vozu LYRIQ – dynamického, moderního a plně elektrického luxusního crossoveru.

Pohonný systém a podpůrné technologie staví Cadillac do pozice lídra v oblasti elektrifikace, konektivity a automatizovaného řízení, a to vše se strhujícím výkonem a novou hranicí v integraci technologií.

„V čele s modelem LYRIQ bude Cadillac v příštím desetiletí nově definovat americký luxus díky novému portfoliu transformativních elektrických vozidel,“ řekl Steve Carlisle, výkonný viceprezident a prezident GM North America. „Budeme poskytovat zážitky, které zapojí smysly, předvídají touhy a umožní našim zákazníkům vydat se na neobyčejné cesty.“

LYRIQ je založen na modulární platformě GM pro elektromobily nové generace a poháněn pohonným systémem Ultium, díky němuž může Cadillac zákazníkům nabídnout různé možnosti dojezdu a výkonu. Vzhledem k tomu, že dojezd je jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru elektromobilu, navrhujeme LYRIQ tak, aby na základě interních testů1 nabízel dojezd přes 300 mil na plné nabití. Mezi hlavní výkonnostní a technologické prvky patří:

• Možnosti nabíjení, které vyhovují různým preferencím doma, na pracovišti i na cestách – včetně rychlého nabíjení stejnosměrným proudem s výkonem přes 150 kW a nabíjení úrovně 2 s výkonem až 19 kW2
  • Konfigurace s pohonem zadních kol a výkonným pohonem všech kol
  • LYRIQ bude nabízet vylepšenou verzi systému Super Cruise3, první skutečně hands-free asistenční funkci pro řidiče v oboru, která je k dispozici na více než 200 000 kilometrech povolených silnic a nedávno byla aktualizována o změnu jízdního pruhu na požádání
  • Nové technologie, jako je dvouplošný head-up displej s rozšířenou realitou a dálkové samočinné parkování
  • Nejplynulejší a nejadaptivnější technologická interakce značky s řidičem a cestujícími, včetně nejnovějšího uživatelského zážitku značky Cadillac, který je prezentován na vyspělé LED obrazovce s úhlopříčkou 33 palců, která pokrývá celou plochu pohledu řidiče

„Systém LYRIQ byl koncipován tak, aby každá cesta byla vzrušující, a využívá více než sto let inovací k tomu, aby značka vstoupila do nové éry a zároveň odměnila cestující osobnějším, propojeným a pohlcujícím zážitkem,“ řekl Jamie Brewer, hlavní inženýr systému Cadillac LYRIQ. „Za tímto účelem jsme vyvinuli architekturu speciálně pro elektromobily. Je to nejen výjimečný elektromobil, ale především Cadillac.“

VÝJIMEČNÝ VÝKON

Některé dnešní luxusní elektromobily mají upravenou tradiční architekturu spalovacího motoru, to však není případ modelu LYRIQ. Zcela nová modulární platforma elektromobilu Cadillac, na které je LYRIQ založen, je základem jeho osvobozujícího výkonu. Díky speciální architektuře EV její konstrukce eliminuje významná fyzikální omezení spojená s adaptací elektrického pohonu v rámci konvenční architektury vozidla pro optimalizovanou konstrukci, která podporuje větší dojezd, poutavý zážitek z jízdy a novou interpretaci prostoru pro cestující.

V rámci modelu LYRIQ je bateriový systém Ultium strukturálním prvkem architektury, integrovaným způsobem, který přispívá k jízdě a ovladatelnosti, stejně jako k bezpečnosti. Nižší těžiště a rozložení hmotnosti téměř 50/50, které je umožněno umístěním akumulátorů, má totiž za následek, že vozidlo je sportovní, pohotově reaguje a umožňuje svižnou jízdu.

Vůz LYRIQ je navíc poháněn především zadními koly, přičemž je k dispozici i výkonný pohon všech kol. Umístění hnacího motoru v zadní části vozidla přispívá k ještě většímu pocitu vyváženosti a agility – atributům, které potvrzují dlouhodobou snahu značky Cadillac o uspokojivý výkon. Umožňuje také systému nasměrovat na vozovku větší točivý moment bez protáčení kol pro vzrušující akceleraci a větší schopnost průjezdu zatáčkami. Vozidla vybavená výkonným pohonem všech kol jdou ještě o krok dál, neboť druhá pohonná jednotka je umístěna v přední části vozidla, což umožňuje značnou flexibilitu při ladění a zvyšuje dynamiku a výkonnost vozidla pro řidiče.

ZCELA NOVÝ BATERIOVÝ SYSTÉM ULTIUM

Vůz Cadillac LYRIQ je poháněn novým bateriovým systémem GM Ultium, který nabízí přibližně 100 kilowatthodin energie pro dosažení vzrušujícího výkonu.

Moderní chemický systém NCMA (nikl-kobalt-mangan-hliník) Ultium využívá hliník v katodě, což pomáhá snížit potřebu materiálů vzácných zemin, jako je kobalt. Ve skutečnosti inženýři GM snížili obsah kobaltu o více než 70 % ve srovnání se současnými bateriemi GM.

Pokročilá chemie baterií je zabalena do velkých, plochých pouzdrových článků, které umožňují inteligentní konstrukci modulů pro snížení složitosti a zjednodušení potřeb chlazení. Kromě toho je elektronika baterie zabudována přímo do modulů, čímž se ve srovnání se současnými elektromobily GM eliminuje téměř 90 procent kabeláže bateriového bloku.

Pokud jde o nabíjení, LYRIQ nabízí rychlé a pohodlné možnosti nabíjení doma i na cestách. Díky rychlonabíjení stejnosměrným proudem může LYRIQ nabíjet rychlostí přes 150 kW.

ÚPLNĚ INTEGROVANÉ TECHNOLOGIE

Partnerství modelu LYRIQ s řidičem a cestujícími, které je koncipováno tak, aby interakce s jeho technologiemi byla intuitivnější a přínosnější, je zároveň energické a umělecké.

Po přiblížení k vozu LYRIQ rozpozná řidiče a zahájí „uvítání“ pomocí choreografické sekvence osvětlení a zároveň připraví kabinu na cestu, včetně nastavení sedadel, zrcátek a klimatizačního systému. Po vstupu dovnitř nabízí LYRIQ nejvyšší úroveň integrace informací pro řidiče, informačních a zábavních systémů a konektivity značky Cadillac, což umožňuje bezproblémový a uspokojivý zážitek.

Pokročilý LED displej s úhlopříčkou 33 palců umně integruje jedinou velkou obrazovku, která se rozprostírá přes celou plochu pro sledování řidiče a zahrnuje podrobnosti o informacích pro řidiče, ovládací prvky informačních a zábavních systémů a zobrazení kamer. Tento nový displej má nejvyšší hustotu pixelů, jaká je v současnosti v automobilovém průmyslu k dispozici, a dokáže zobrazit více než miliardu barev, což je 64krát více než u jakéhokoli jiného vozidla v automobilovém průmyslu, čímž poskytuje ohromující zážitek z jízdy ve vozidle, který nemá u značky Cadillac obdoby.

Další technologie a interaktivní prvky zahrnují:

• Sledování stavu baterie a nabíjení zprostředkované jednoduchou, přehlednou grafikou. Systém identifikuje energetické potřeby vozidla doma i na cestách podle preferencí majitele a zároveň sleduje a předpovídá spotřebu energie a poskytuje návrhy nabíjení.
  • Nový dvouplošný head-up displej s rozšířenou realitou využívá dvě roviny: blízkou rovinu zobrazující rychlost, směr a další údaje a vzdálenou rovinu zobrazující přehledné navigační signály a další důležitá upozornění.
  • Super Cruise. LYRIQ bude nabízet vylepšenou verzi hands-free asistenční funkce pro řidiče, včetně změny jízdního pruhu na požádání.3
  • Kontrolované parkování na dálku, které využívá ultrazvukové senzory, aby pomohlo LYRIQu samo zaparkovat na paralelních nebo kolmých parkovacích místech – bez ohledu na to, zda se řidič nachází uvnitř nebo vně vozidla.4

SENZOR ZVUKU

Technologie LYRIQ se zabývá také zvukem, a to dvěma důležitými způsoby:

Vůbec poprvé Cadillac představí novou technologii potlačení hluku ze silnice, která posouvá aktivní potlačení hluku na vyšší úroveň zavedením většího počtu mikrofonů a akcelerometrů, které zlepšují schopnosti potlačení hluku. Díky tomuto novému systému se mohou výkonní a zvukoví inženýři značky Cadillac zaměřit na frekvenční rozsah hluku v dutinách pneumatik, což sníží hladinu hluku ve vozidle a umožní dosáhnout tiššího zážitku v kabině.

Cadillac LYRIQ vychází z exkluzivního partnerství značky se společností AKG. „S modelem LYRIQ jsme chtěli přinést zvukový zážitek, který by řidiče přenesl z vozidla do nahrávacího studia,“ řekl Hussein Khalil, hlavní inženýr pro uvolnění zvukového designu Cadillac. „Se zvukovým systémem AKG jsme schopni tento zážitek zprostředkovat spolu s kvalitou a spolehlivostí, kterou luxusní zákazníci očekávají.“

Při uvedení na trh bude LYRIQ nabízet audiosystém AKG Studio s 19 reproduktory, který poskytuje výjimečně čistou a přesnou reprodukci zvuku a umožňuje řidičům a cestujícím vychutnat si svou oblíbenou hudbu.

NOVÁ Tvář CADILLACU

První elektrické SUV značky Cadillac je odvážným designovým prohlášením, které představuje novou tvář, proporce a přítomnost nové generace elektrických vozů značky. Jedná se o vizi zaměřenou do budoucnosti, která není omezena potřebami tradičního spalovacího motoru a hnacího ústrojí.

„LYRIQ představuje další iteraci stylu ikonické značky, umožněnou elektrifikací, jak to dokáže vyjádřit pouze Cadillac,“ řekl Andrew Smith, výkonný ředitel Global Cadillac Design. „Uvnitř i zvenčí je LYRIQ promyšlenou integrací designu a technologií a jeho cílem je učinit z každé jízdy příležitost.“

LYRIQ, definovaný napjatými liniemi a čistými povrchy, je asertivní a moderní, vyznačuje se nízkou, rychlou linií střechy a širokým postojem, které zdůrazňují agilitu a vyjadřují jistotu. Další detaily, jako je průtočný střešní spoiler, vyjadřují pečlivou pozornost věnovanou aerodynamice s cílem optimalizovat účinnost na dálnici.

Výrazná „černá krystalická“ mřížka chladiče v přední části je jedním z nejunikátnějších a nejvýraznějších designových prvků modelu LYRIQ. Je také dynamickým prvkem, protože je součástí dramatické světelné choreografie, která – spolu s odvážným vertikálním, štíhlým signálním LED osvětlením – vítá majitele při příjezdu. V zadní části je design rozdělených zadních světlometů tvořen štíhlými LED diodami, které jsou rovněž integrovány do světelné choreografie.

V interiéru otevírá nová architektura elektromobilu LYRIQ možnosti v oblasti prostornosti a designu vozidla; designéři Cadillacu toho využili jako příležitosti k přehodnocení způsobu využití prostoru a umístění různých prvků interiéru.

Výsledkem je vzdušnější, minimalistický design, který více zapojuje řidiče a cestující do zážitku z jízdy a zároveň nabízí výjimečnou funkčnost, pokud jde o řešení úložných prostor. Překypuje také jemnými, ale přesto obsedantními detaily, jako jsou podsvícené mřížky reproduktorů, zakřivené obrazovky se skrytými úložnými prostory a stejně jako exteriér orchestrované světelné prvky.

# # #

1Na základě prvních testů Cadillacu. Oficiální odhady EPA zatím nejsou k dispozici. Skutečný dojezd se může lišit v závislosti na několika faktorech, včetně teploty, terénu, stáří baterie a způsobu používání a údržby vozidla.

2Skutečná doba nabíjení se liší v závislosti na stavu baterie, výkonu nabíječky, nastavení vozidla a venkovní teplotě.

3I při používání asistenční funkce Super Cruise dávejte při řízení vždy pozor a nepoužívejte ruční zařízení. Kompatibilní dálnice a další informace naleznete na webu cadillacsupercruise.com. Vyžaduje řádně vybavené vozidlo, aktivní předplatné Super Cruise, funkční elektrický systém, mobilní příjem a signál GPS.

4Bezpečnostní funkce nebo funkce asistence řidiče nenahrazují odpovědnost řidiče za bezpečné ovládání vozidla. Řidič by měl neustále dávat pozor na provoz, okolí a stav vozovky. Viditelnost, povětrnostní podmínky a stav vozovky mohou ovlivnit fungování funkcí. Další důležitá bezpečnostní omezení a informace naleznete v návodu k obsluze vozidla.

.