Bengraft för implantat

Bengraft för implantat

I en bengraftsoperation tar kirurgen en bit av benet från ett annat område av din kropp, eller – vilket är det vanligaste numera – använder ett speciellt material för bengraftsbehandling, och transplanterar det på ditt käkben. En lyckad bentransplantation gör att ditt käkben blir tillräckligt starkt för att stödja ditt tandimplantat.

Har jag tillräckligt med ben för tandimplantat?
Efter tandutdragning, om väggarna i foten är mycket tjocka, fylls de vanligtvis naturligt med ben inom två till tre månader. Om väggarna i foten är mycket tunna (t.ex. i dina övre och nedre framtänder) kommer denna typ av läkning dock inte att vara lika förutsägbar. I dessa situationer placeras ofta ett bentransplantat vid tandutdragningen för att hjälpa din kropp att fylla den tomma foten med ben. Detta steg upprätthåller den bredd och volym av ben som du behöver för implantatplacering flera månader senare.

Det kan finnas otillräckligt med ben för implantatplacering om din tand togs bort för många år sedan och din benrygg är extremt tunn. I det här fallet kan ett bentransplantat placeras bredvid det tunna benet och tillåtas läka i upp till sex månader. När transplantatet har smält samman med ditt redan existerande ben, kommer åsen att återigen tas in och implantatet placeras. Bengreppet är vanligtvis ett relativt bekvämt ingrepp på kontoret. Många olika material för bentransplantation finns tillgängliga, inklusive ditt eget ben.

Du kan också behöva bentransplantation om bihålorna i din överkäke är mycket stora eller mycket låga och sträcker sig in i de tandbärande områdena. Detta inträffar ofta när tänderna i bakre delen av en persons överkäke har tagits bort många år tidigare, och mängden tillgängligt ben för implantatplacering är begränsad.

Det krävs då ett ”sinustransplantationsförfarande”. Oftast utförs det på kontoret med lokalbedövning och eventuellt sedering. Under detta ingrepp lokaliseras och lyfts membranet som kantar bihålan. Ben kommer sedan att läggas till för att återställa benhöjden och se till att tandimplantat av lämplig längd kan placeras. Detta ingrepp kan ofta utföras vid tidpunkten för implantatplaceringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.