Dagens babynamn: Rosalie

Med allt prat om Jacob och Isabella är det lätt att missa de riktiga babynamnshistorierna från Twilight-serien.

Här är en: tack till Melissa för att hon föreslog Rosalie som Dagens babynamn.

Rosalies senaste besök i toppen av popularitetslistorna var 1938. Hon hade sin framgång att tacka för en film även den gången.

Rosalie började som en Broadwaymusikal 1928. Den handlar om en prinsessa från fjärran – Rosalie Romanikov av Romanza – som kommer till USA. Hon faller hårt för en soldatpojke. Hjärtesorg och hysteri följer, men alla lever lyckliga i alla sina dagar.

Det blev en succé på Broadway och namnet klättrade på listorna. Men hon kom inte in på topp 100 förrän 1938, året efter att MGM släppte filmatiseringen. Filmen bytte ut Gershwins ursprungliga partitur mot sånger av Cole Porter, men titelspåret – även kallat ”Rosalie” – var oförändrat och dessutom populärt på den tiden.

Hollywood putsade inte bara upp partituret, utan lade också till dans – mycket dans, för att tillgodose huvudrollsinnehavaren Eleanor Powells status som en av tidens mest berömda dansare. I en genomarbetad scen slår Rosalie på en gigantisk trumma – om du har sett MGM:s retrospektiva film That’s Entertainment från 1974 finns den med.

Rosalie låg bara ett år på den amerikanska topp 100-listan, och sjönk stadigt på 1940-talet. Hon lämnade rankingen helt och hållet på 1980-talet. Ett slumpmässigt urval av Rosalies inkluderar en svensk feminist från 1800-talet, en amerikansk folksångerska från 1960-talet, en brittisk karaktärsskådespelerska och en nederländsk modell. Namnet kan också väcka minnen:

  • Fats Dominos ”I Can’t Go On (Rosalie)” från 1955;
  • 1970-talets tv-häfte Welcome Back, Kotter innehöll Rosalie ”Hotsie” Totsy, den elaka flickan som var predikantens dotter, men som slutade efter den första säsongen;
  • Nyligen har Ryan Adams spelat in ”Rosalie Come and Go” som ett av bonusspåren på sitt grammisnominerade album Gold från 2001.

Rosalie finns med på Quebecs nuvarande topp tio, och hon kan definitivt läsa franska. Utöver hennes popkulturella associationer skulle namnet kunna dra nytta av Viviennes och les mademoiselles framväxt. I Frankrike nådde hon sin topp 1903, men är på en blygsam uppgång även där.

Det är en övergång för Rosalie, ett namn som en gång i tiden var mer typiskt italienskt, tack vare Saint Rosalia. Namnet är en vidareutveckling av Rosa, som populariserades av ett helgon från 1100-talet. Den välfödda Rosalia drog sig tillbaka för att leva, och slutligen dö, ensam i en grotta. När Palermo drabbades av pest 1624 hävdade en lokal jägare att han hade haft en syn av den bortglömda figuren. Rosalia berättade för honom var hennes grotta fanns. Han följde hennes anvisningar, räddade hennes reliker och tog med dem tillbaka för en procession genom staden. Legenden säger att det fungerade och Rosalia blev ett helgon.

Festivalen firas fortfarande årligen i Palermo, liksom i andra samhällen. I USA är Bensonhurst i Brooklyn det mest kända. Som förnamn är Rosalia ganska sällsynt – hon hade försvunnit helt från USA:s topp 1000 på 1930-talet.

Stephenie Meyer bidrog till att återuppliva namnet när hon gav det till en av sina vampyrer i Cullen-klanen, den vackra Rosalie Hale. Hon är Bellas nemesis i början av serien, men en av hennes starkaste beskyddare när berättelsen utvecklas.

Men även om hon bara låg på plats 837 år 2009, finns det många namn med tre stavelser som slutar på lee som är populära, från Annalee till Coralie och Adelie. I deras sällskap låter Rosalie helt rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.