Bröllopsklänningarnas historia

Det kan verka som om brudarna alltid har gift sig i vitt, men så är inte fallet. Trenden att bära en helt vit bröllopsklänning går tillbaka till kungligheterna på viktoriansk tid. Innan dess bar brudarna sin bästa klänning. Klänningens färg och material varierade beroende på kvinnans sociala status.

Bröllopsklänningens historiska tidslinje

Även om färger och stilar har förändrats genom åren har brudarna alltid klätt sig i sitt bästa för tillfället. Kungligheter och personer med hög social status har alltid klätt sig på högsta mode, utan att spara några kostnader. De som hade begränsade medel behandlade ändå ett bröllop som ett speciellt tillfälle och klädde sig så formellt som deras budget tillät.

Forntid och världstraditioner

I forntiden var många bröllop ekonomiska föreningar snarare än att två förälskade människor förenades. Forntida brudar kan dock fortfarande ha valt att symbolisera sin lycka genom att bära färgglada bröllopskläder. I den romerska antiken ansågs bröllopskyssen vara juridiskt bindande och representerade brudens och brudgummens godkännande av äktenskapskontraktet. Även om det finns begränsningar i vad man vet om alla antika traditioner för bröllopskläder, varierade plaggen och färgerna från kultur till kultur. Till exempel:

 • I det antika Rom bar bruden gula slöjor som föreställde dem som en fackla och symboliserade värme.
 • I det antika Aten var det troligt att bruden bar långa kläder i röda eller violetta nyanser.
 • Under Zhoudynastin (cirka 1046-256 f.Kr.) i Kina var brudkläderna svarta med röda detaljer. Under Han-perioden bars svarta plagg, och under Tangdynastin i Kina (cirka 618-906 e.Kr.) hade klädföreskrifterna blivit mindre strikta, och det var modernt för brudarna att bära grönt.
 • Traditionella japanska brudar bar flera olika färgade kimonos på bröllopsdagen.
 • I Korea var brudens klädtradition att efterlikna kungligheter, vilket kan ha varit en genomarbetad topp med långa ärmar i flera färger som blått, rött och gult i siden.

Medeltiden

Under medeltiden (5:e till 15:e århundradet) var bröllopet fortfarande mer än bara en förening mellan två människor. Det representerade ofta en förening mellan två familjer, två företag och till och med två länder. Bröllop var ofta arrangerade och handlade mer om politik än om kärlek. En brud var tvungen att klä sig på ett sätt som ställde hennes familj i det mest gynnsamma ljuset, eftersom hon inte bara representerade sig själv.

 • Medietida brudar med en förhöjd social ställning bar rika färger, dyra tyger och hade ofta ädelstenar insydda i plagget. Det var vanligt att se välbärgade brudar bära djärvt färgade lager av pälsar, sammet och siden.
 • De med lägre social ställning bar tyger som inte var lika rika, även om de kopierade de eleganta stilarna så gott de kunde.
 • Bröllopsklänningar på medeltiden kunde ha flera olika nyanser – blått var populärt på grund av dess association med renhet, men klänningarna kunde också vara röda, gula, gröna eller en annan nyans.

Renässansens tider

Under renässansen (ungefär 1300- till 1600-talet; sammanfaller med Englands elisabetanska era, 1558-1603) fastställdes modet i allmänhet av aristokratin. Kvinnor bar vanligtvis de bästa möjliga plaggen för sin situation, och kan ha inkluderat flera lager under en huvudklänning. Bröllop kunde vara mycket genomarbetade, och klänningarna skulle ha återspeglat den aspekten. Andra aspekter av denna epok som kan ha förekommit i bröllopsklänningar från renässansen är:

 • Långa klänningar som gick från axlarna eller halsen till fötterna, eventuellt med släp.
 • Korsetterade klänningar och kjolar i klockform.
 • Burgundy var en populär färg för brudar under denna tidsperiod.

Social status och bröllopsklänningsnormer

Genom åren fortsatte brudarna att klä sig på ett sätt som passade deras sociala status; alltid på högsta mode, med de rikaste, djärvaste materialen som kunde köpas för pengar.

 • Det bästa de ägde – Fram till den viktorianska tiden köpte den vanligaste bruden vanligtvis inte någon ny klänning, utan bar den finaste de ägde. De fattigaste brudarna bar sin kyrkoklänning på bröllopsdagen.
 • Material – Mängden material som en brudklänning innehöll var en återspegling av brudens sociala ställning. Till exempel, ju mer ärmar som flöt, ju längre släp, desto rikare var brudens familj. Materialen skulle också fortsätta att återspegla brudens sociala status eller nivå av rikedom, Till exempel kan elisabetanska brudar som tillhörde överklassen bära satin, sammet eller cordouroy, medan lågklassiga brudar kan ha we i lin, bomull eller ull.

Viktorianska bröllopsklänningar

Före drottning Victorias regeringstid (1837-1901) var det inte vanligt att kvinnor bar en vit bröllopsklänning. Även om det fanns några få undantag, till exempel Mary Queen of Scots (som bar en vit klänning vid sitt bröllop 1558), bar kvinnor vanligtvis andra färger, som kunde ha varit blått, rött, gult, grönt eller till och med grått.

Drottning Victorias vita bröllopsklänning

År 1840 gifte sig drottning Victoria med prins Albert av Sachsen i en vit bröllopsklänning. På den tiden var vitt inte en symbol för renhet, det var blått. Faktum är att många kvinnor valde färgen blå till sina brudklänningar av just den anledningen. Vitt symboliserade å andra sidan rikedom. Eftersom hennes klänning var gjord av handgjord spets, valde Victoria vitt eftersom det var den perfekta färgen för att framhäva hennes extraordinära klänning. Eftersom vitt i allmänhet inte valdes som den färg man gifte sig i, kom Victorias klänning som en rejäl överraskning.

En ny trend

Det var dock ingen obehaglig överraskning, för kort därefter började kvinnor med förhöjd social status över hela Europa och Amerika att också bära vita bröllopsklänningar. Även om det fanns enstaka exempel på andra kvinnor som bar vitt före henne, är det drottning Victoria som anses ha påbörjat populariteten för den vita brudklänningen. Vissa kvinnor valde fortfarande att gifta sig i andra färger, men trenden mot vitt etablerades efter drottning Victorias bröllop.

Utvecklingen av den vita bröllopsklänningen

När trenden mot vitt väl var etablerad fortsatte den att växa. Även om stilarna ändrades genom åren blev en vit klänning normen för brudklänningar i västvärlden.

Den industriella revolutionen

Vid sekelskiftet 1900 gjorde den industriella revolutionen det möjligt för fler brudar att köpa en ny klänning till sin bröllopsdag och vit var den vanligaste färgen. Framväxten av järnvägsresor påverkade bröllopsklänningars stilar, där vissa hade smalare kjolar. Dessa klänningar följde trenderna och stilen på sin tid och fortsätter att göra det ett sekel senare. Den vanligaste färgen på bröllopsklänningar i Europa och Amerika är fortfarande vit.

Tidigt 1900-tal

I början av 1900-talet var klädstilar med smal midja (som användes med korsett) och puffärmar populära. Detaljer som volanger, höga kragar och långa släp syntes också under denna tidsperiod.

1910-talets klänningar

Under 1910-talet började brudarna bära lösare klädstilar. Dans på bröllop blev populärt under denna tidsperiod och korsetter blev mindre vanliga. Klänningarna var inte lika påkostade, även om de ofta hade spetsar, volanger och höga kragar från den edwardianska eran.

Flapperåldern -1920-talet

Sofistikerade flappersklänningar med inslag som nedfälld midja eller fransar, kortare fållar som visar anklarna och en smalare kjolstil var vanliga under 1920-talet. Dessa detaljer överfördes till 1920-talets bröllopsklänningar, av vilka många också hade fållar och djupa fållar.

Depressionstiden

Det var en annan historia under depressionen, då kvinnor gifte sig i sina söndagskläder. Under andra världskriget kände många brudar att det var olämpligt att gifta sig i en överdådig vit klänning och valde kyrkoklänningar eller en bra kostym som bröllopsklädsel. Bröllopsklänningar på 1930-talet var mer formsydda och enkla, ofta tillverkade av rayon

Bröllopsklänningar från 1940-talet

När klänningarna kom ut ur depressionstiden hade de fortfarande praktiska inslag som speglade krigets nödvändighet. Klänningar från 1940-talet tillverkades ibland av inredningsmaterial för att spara pengar.

Efterkrigstiden

Efter kriget inleddes en välmående era och bröllopsklänningarna speglade detta. Formella vita bröllopsklänningar blev mode. Nyanser av vitt, som grädde, off-white eller elfenben är alla acceptabla färger för bröllopsklänningar, medan ljusa färger som blått, grönt eller rosa har tappat i popularitet. Det ansågs vara otur att gifta sig i en svart klänning.

 • 1950-talets bröllopsklänningar hade feminina inslag som spetsar, och balklänningar blev allt populärare.
 • Axelbandslösa klänningar och älsklingshalsband kom också in i brudmodet under senare delen av 1950-talet.

1960-talets bröllopsmode

Smalare klädstilar som var mer kolonnliknande, liksom stigande fållar, var kännetecken för detta årtionde och sågs i bröllopsklänningar. Klänningarna innehöll ibland metalliska element. I slutet av decenniet blev empire midjor mer populära och dessa började förekomma på brudklänningar.

1970-talets brudkläder

En bohemisk look var en stor del av brudklädernas utveckling på 1970-talet. Vanliga detaljer var bland annat fyrkantiga halsringningar, lösa eller fladdermusärmar och volanger vid kjolfållen. Maxiklänningar i spets eller chiffong användes ofta.

1980-talets bröllopsklänningar

1980-talets överdrifter hittade sin väg in i bröllopsklänningar, med klänningar i prinsessstil med stora puffade ärmar. Spetsar och tylllager var populära, och klänningarna var ofta gjorda av taft.

1990-talets brudkläder

Även om brudkläderna varierade på 1990-talet lutade de flesta klänningar mot eleganta, strömlinjeformade stilar som stod i kontrast till 80-talets look. Formtäta klänningar var populära.

2000-talets brudklänningar

På 2000-talet sågs många klädalternativ, men klänningen i A-linjeform var en populär look. Axelbandslösa klänningar ökade också i popularitet.

2010-talet och framåt

Brudarna fortsätter att personifiera sina bröllopsklänningar, och även om vitt eller naturvitt förblir den vanligaste klänningsfärgen, finns det fler variationer. Trenderna har inkluderat färgade accenter på klänningar, blushfärgade bröllopsklänningar och enfärgade eller mönstrade stilar.

Historiska bröllopsklänningars influenser

Över tid är det intressant att notera de olika influenserna på historiska bröllopsklänningar. Kultur, social klass och rådande normer spelade alla en stor roll för vilken typ av bröllopsklänningar kvinnor har burit. Dessutom har kungligheter, aristokrater, de rika, kändisars stil och personlig rikedom eller budgetbegränsningar också påverkat hur kvinnor har klätt sig på dagen för sitt bröllop. Idag har kvinnor mer makt än någonsin tidigare, med alternativ för klänningar som inkluderar flera kulturella eller tidsmässiga influenser, de som är inspirerade av men kostar mindre än avancerade designers, autentiska vintageklänningar eller till och med informella stilar som tar hänsyn till den moderna acceptansen av avslappnade bröllop.

Moderna brudar har gränslösa klädalternativ

Även om dagens tradition ofta är den vita klänningen, känner sig inte alla brudar bundna till att följa trenden. Dagens brud kan gifta sig i nästan vilken stil som helst. Från en utsmyckad designerklänning till en mer informell strandbröllopsklänning, det är en självklarhet att hon kommer att se vacker ut i vilken stil hon än väljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.