De 10 minsta länderna i Europa och varför du borde besöka dem

Detta inlägg kan innehålla kompenserade länkar. LÄS MER INFO I MIN DISCLAIMER.

Vi tänker på Belgien som ett litet land, men landet hamnar inte ens på topp 10-listan över de minsta länderna i Europa. Catherine delar med sig av varför du borde besöka dessa små pärlor.

De flesta känner till ordspråket ”bra saker kommer i små paket”. När det gäller de minsta länderna i Europa är det klassiska talesättet särskilt träffande.

Dessa små men mäktiga länder har en hel del att erbjuda på resande fot. Tillsammans med rika historier hittar du hisnande skogar, magnifika kustlinjer, skimrande blått vatten, unik och varierad arkitektur och så mycket mer.

Om du försöker bestämma dig för om det är värt resan att åka till en av de minsta nationerna, får du här allt du behöver veta om de 10 minsta länderna i Europa och varför de är värda att lägga till i din resplan.

Hur vi valde de 10 minsta länderna i Europa

När det gäller att definiera de minsta länderna i Europa finns det några olika sätt att gå tillväga. För den här listan ligger dock fokus på den totala landarealen.

Till detta kommer endast länder som helt och hållet ligger i Europa att inkluderas. Det är därför du inte kommer att se Georgien på denna lista över de minsta länderna i Europa. Georgien har två sidor, där den ena delen ligger i Europa och den andra i Asien. Om man bara inkluderar den europeiska sidan skulle Georgien komma in som det sjunde minsta landet i Europa. Men om man räknar med den asiatiska delen (som är en del av landet) är det mycket större än länderna på den här listan.

Det samma gäller för Azerbajdzjan. Om man bara räknar med den europeiska delen av Azerbajdzjan är det ganska litet. Men så fort man lägger till den asiatiska delen är det inte längre så. Cypern befinner sig i en liknande situation, eftersom det är uppdelat mellan kontinenterna.

Med detta i åtanke kommer här en titt på de minsta länen i Europa, från största till minsta, och varför du bör besöka dem.

Slovenien

Det är lätt att förstå varför ett besök vid den fantastiska Bledsjön är en av de mest populära sakerna att göra i Slovenien.

Slovenien har en inneboende naturskönhet, men många resenärer förbiser denna pärla till nation. Därför är det inte lika upptaget som vissa andra platser, vilket gör det lättare att njuta av de magnifika bergen, de stora grottsystemen, de vackra floderna och de eleganta städerna.

Vandring, mountainbike, canyoning, simning och andra möjligheter till rekreation utomhus finns i överflöd i Slovenien. Ljubljana, Sloveniens huvudstad, är ett pulserande kulturellt centrum som regelbundet anordnar evenemang och är hemvist för engagerande museer och konstgallerier. Du kan också besöka Ljubljanas slott, en medeltida fästning fylld av historia, och franciskankyrkan Annunciation Church, en byggnad i barockstil med färgglada fresker i hela interiören.

Montenegro

Den fantastiska Tara River Canyon, Montenegro

Pristina stränder, pittoreska fiskebyar, lugna vikar och ett ökande antal semesterorter lockar alla besökare till Montenegros Adriatiska kust. Men även det bergiga inlandet är populärt, med gamla skogar, klara sjöar, slingrande floder och snötäckta toppar. Områden som Kolasin är också favoriter för skidåkare under vintermånaderna.

Om du vill vandra lite har Durmitor nationalpark en majestätisk kvalitet som tigger om att ses på plats. Från böljande kullar till kuperade toppar, Durmitor skulle lätt kvalificera sig som en fotografs drömdestination också. Men om du vill definiera pittoreskt kan Kotorbukten vara ett bättre alternativ, eftersom den är genuint utsökt.

Montenegro har också en otroligt rik historia som är färgad av en rebellisk natur, särskilt när man försökte slå tillbaka mot det ottomanska rikets utbredning. Monument till deras önskan och strävan efter självständighet finns det gott om.

Kosovo

Det iögonfallande nationella offentliga biblioteket är en av de många sevärdheterna i Pristina, Kosovo

Kosovo, det nyaste landet i Europa, förklarade sig självständigt från Serbien 2008. Denna deklaration är dock inte utan kontroverser, och Serbien (tillsammans med några andra länder) erkänner inte Kosovos suveränitet.

Kosovos huvudstad, Pristina, är en pulserande, energisk och vänlig stad. Som ett erkännande av att USA hjälpte Kosovo under 1990- och 2000-talen finns en staty av Bill Clinton i Pristina. Gator har också uppkallats efter Clinton, George Bush och Bob Dole.

Pristina är också hemvist för flera historiska moskéer med magnifik arkitektur och konst. Dessutom finns marknader och kaféer överallt i staden.

Om du föredrar skidåkning kan du överväga att åka till Brezovica. Bergen har idealisk terräng för att tillbringa lite tid i backen och anses vara något av det bästa skidåkningen som Balkan har att erbjuda.

Luxemburg

Luxembourg City är hjärtat av Luxemburg, ett av Europas minsta länder.

Hem till det sista kvarvarande storhertigdömet i världen är Luxemburg ett litet land fyllt av sagoslott. Vianden är ett av de bästa exemplen på ett äkta medeltida slott, vilket gör det idealiskt för alla som uppskattar historia eller historisk arkitektur.

I Luxemburgs stad, landets huvudstad, kan du promenera genom den charmiga gamla stadsdelen och hitta ett kafé som serverar judd mat gaardebounen, en nationalrätt som består av rökt fläskkött, gräddsås, bondbönor och potatis.

Utanför Luxemburgs stad är landet huvudsakligen lantligt. Naturälskare kan vandra genom den täta Ardenner-skogen eller utforska olika naturparker, inklusive klippiga raviner i Mullerthal-regionen och Moselflodens dalgång. Om du hellre vill spendera tid med att koppla av i stället för att vandra, ta dig tid att besöka de många bryggerierna och vingårdarna i Luxemburg eller hitta lokala kött- och ostproducenter för några roliga matprovningar.

Andorra

Det lilla europeiska landet Andorra är ett paradis för naturälskare.

Andorras sjätte minsta nation i Europa ligger i de östra Pyrenéerna, inbäddat mellan Frankrike och Spanien. Tack vare sin tullfria status är Andorra otroligt populärt för dagsutflykter för att köpa varor som lätt kan kosta mer i närliggande län. Dessutom lockar skidorter under vintermånaderna besökare från hela världen.

Under andra tider på året är många av städerna i Andorra idealiska för vandring. Du kan ta in den romanska arkitekturen när du slingrar dig genom gatorna i många städer. Om du hellre vill tillbringa tid i vildmarken finns det vandringsleder i överflöd, och de varierar ofta i svårighetsgrad från enkla promenader till otroligt utmanande vandringar.

Malta

Malta liknade inget annat europeiskt land som vi hade besökt, och vi älskade det.

Malta är inte bara ett av de minsta länderna i Europa, utan det är faktiskt också det minsta landet i Europeiska unionen. Tre pyttesmå öar – Malta, Comino och Gozo – utgör Republiken Malta, som ligger mellan den nordafrikanska kusten och Sicilien i Medelhavet.

Detta minsta EU-land är känt för att ha några av de mest orörda stränderna i hela Europa, med underbar sand och kristallklart blått vatten. Fisk- och skaldjursälskare strömmar också till restaurangerna på Malta, vilket gör att de kan prova några av dagens färskaste fångster som serveras i inhemska rätter. Det finns också flera förhistoriska platser som du kan utforska, bland annat det megalitiska tempelkomplexet Ggantija.

Med sitt läge vid Medelhavet är nästan vilken tid på året som helst en utmärkt tid att utforska Malta. Regionen har en häpnadsväckande 7 000-årig historia, så det finns massor av historiska platser – som Hagar Qim-templen, Grand Master’s Palace och St John’s Co-Cathedral – och museer för dem som vill vandra runt och lära sig mer om denna lilla nation.

Liechtenstein

Omotståndlig vinterutsikt i Malbun, Liechtenstein

Liechtenstein har ett udda inslag i sin historia. Schweiz, en av Liechtensteins grannar, ”invaderade” denna lilla nation vid tre olika tillfällen. Vanligtvis var situationerna resultatet av träningsolyckor eller att soldater gick vilse. Vid ett tillfälle skickade dock schweiziska armétjänstemän avsiktligt kadetter till Triesenberg för att upprätta en observationspost, och glömde uppenbarligen att Triesenberg låg i Liechtenstein och inte i Schweiz. Liechtenstein verkar inte hysa någon illvilja mot sina oavsiktliga inkräktare, särskilt som schweiziska tjänstemän ofta kompenserade den lilla nationen för eventuella skador eller olägenheter som orsakats.

Bortsett från dessa unika historiska händelser har Liechtenstein mycket att erbjuda. Storslagen arkitektur finns i överflöd och de alpina skogarna är naturliga underverk. Vintersportfantaster avgudar också Liechtenstein för sitt läge i Alperna.

Nu kommer du att bli lite besviken om du hoppades kunna flyga till Liechtenstein som en del av dina resor. Liechtenstein har ingen egen offentlig flygplats. Istället måste du flyga till Zürich i Schweiz och sedan resa till Liechtenstein med bil eller buss.

San Marino

San Marinos första torn – Guaita

San Marino är ett litet land i Italien. Nationen är omgiven av Italien på alla sidor och anses vara den äldsta överlevande suveräna staten samt den äldsta konstitutionella republiken på planeten.

På grund av sitt läge är San Marino, som grundades år 301, en populär dagsutflykt för resenärer som redan utforskar Italien. Regionen är bergig och San Marinos huvudstad – Citta di San Marino – ligger inbäddad på Monte Titanos sluttningar.

San Marinos gamla stad är en UNESCO-listad plats. De kullerstensgatorna och de medeltida murarna gör att resenärerna kan ta ett steg tillbaka i tiden. Dessutom är själva resan till Gamla stan unik. Om du anländer med bil måste du parkera längst ner i Gamla stan i ett parkeringsgarage. Sedan kan du antingen använda hissen som klättrar på bergssidan eller bege dig till Borgo Maggiore för att åka linbana.

Vissa resmål bör finnas med på varje San Marino-resenärs lista. Piazza della Liberta har magnifik arkitektur och rymmer parlamentet och republikens regering, vilket gör den både vacker och historiskt relevant. Det första tornet ser ut som ett sagoslott, som vacklar på en klippsida med utsikt över det hisnande landskapet. Basilica of San Marino, en nyklassisk kyrka som byggdes 1836, har korintiska kolonner och ett fantastiskt utsmyckat tak.

För dem som föredrar något lite makabert är San Marinos tortyrmuseum ett unikt och engagerande resmål. Det är dock inte nödvändigtvis något för de svaga hjärtan (eller eventuellt små barn).

Monaco

Monaco packar in mycket lyx inom sina små gränser.

Monaco är omgivet av hisnande blått vatten och ligger längs den franska Medelhavskusten. Landet är världsberömt för sina kasinon och sin inneboende känsla av lyx och lockar till sig välbärgade personer från hela världen. Monaco är hemvist för det årliga Grand Prixet i Monte Carlo och bilsportsfantaster flockas också till Monaco en gång om året.

Monaco har en permanent känsla av lyx, åtminstone delvis på grund av det stora antalet miljonärer och miljardärer som är Monacos hemvist. Eftersom Monaco inte har någon inkomstskatt har rika människor från hela världen bestämt sig för att bo här. Som ett resultat av detta hittar du lätt avancerade butiker, fina restauranger och lyxiga boenden. Detta innebär dock att ett besök i Monaco kan vara ganska dyrt.

Men även om kasinona kanske väcker mest uppmärksamhet har Monaco mycket mer att erbjuda. Kustlinjen är nästan häpnadsväckande vacker och det azurblå havsvattnet fortsätter i vad som verkar vara en evighet. Att ha en chans att bevittna en soluppgång i Monaco bör inte förbises.

Vatikanstaden

Vatikanstaden är det minsta landet i Europa.

Om du undrar: ”Vad är det minsta landet i Europa?” är svaret Vatikanstaten. Med sina bara 0,44 kvadratkilometer är Vatikanstaten det minsta landet i Europa och är 1,51 kvadratkilometer mindre än Monaco, som ligger på andra plats.

För att bättre förstå hur liten Vatikanstaten är, tänk på följande: Disneyland i Kalifornien är större än Vatikanstaten. Om du har vandrat i Disneyland har du personligen gått igenom en nöjespark som har en större yta än världens minsta nation.

Denna suveräna stadsstat styrs av påven och har endast cirka 1 000 invånare. Därför är det inte bara den minsta nationen i Europa till storlek utan även till befolkning.

Vatikanstatens betydelse i religiös bemärkelse är uppenbar, men det är ett fantastiskt resmål för alla resenärer. Chansen att beundra Peterskyrkan och det magnifika taket i Sixtinska kapellet bör inte missas, och Vatikanmuseerna ger en inblick i områdets rika historia och konst.

Gillar du den här artikeln? Spara den på Pinterest!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.