11 suurinta maaliskuun hulluuden tuhkimotarinaa

Ennen kuin sukellamme tähän, pikainen oppitunti aloittelijoille:

Mikä on maaliskuun hulluuden tuhkimo?

Maaliskuun hulluuden tuhkimo on joukkue, joka ylittää odotukset NCAA-turnauksessa huomattavasti. Ne ovat yleensä jälkijunassa Selection Sunday bracketissa, mutta päätyvät lopulta yhdeksi turnauksen suurimmista tarinoista.

Nyt nostetaan esiin 11 kaikkien aikojen parasta.

Parhaat Cinderella-tarinat March Madness -historiassa

1983 N.C. State

N.C. State oli vuoden 1983 NCAA-turnauksessa 6. siemen, mikä voi tuntua hieman korkealta, jotta sitä voisi pitää Cinderellana. Mutta Wolfpack voitti kaiken sinä vuonna kaatamalla mahtavia vastustajia. N.C. State voitti Virginian, jossa oli Ralph Sampson, ja Houstonin, jossa oli Clyde Drexler ja Hakeem Olajuwon.

Jim Valvano oli myös yksi kaikkien aikojen karismaattisimmista valmentajista, ja Wolfpack voitti kansallisen mestaruuden lähes dramaattisella tavalla. Tässä oli näytelmä:

ESPN teki vuoden 1983 N.C. Statesta 30:stä 30:stä elokuvan nimeltä ”Survive and Advance”. Tämä joukkue on ikuisesti osa yliopistokoripallon historiaa.

1985 Villanova

Lupaamme, että kaikki nämä joukkueet eivät voittaneet kansallista mestaruutta. Villanova teki sen vuonna 1985 sijoittuneena sijalle 8, joka on alhaisin kaikista kansallisen mestaruuden voittajista tähän päivään mennessä. Wildcats tuli NCAA-turnaukseen vaatimattomalla 19-10-ennätyksellä, eikä voittanut yhtään kolmesta ensimmäisestä March Madness -ottelustaan yli viidellä pisteellä. He raapivat tiensä läpi turnauksen tuona vuonna.

N.C. Staten tavoin Villanova kohtasi loppuottelussa absoluuttisen juggernautin. Se olisi Georgetown, jolla oli Patrick Ewing. Mutta Ed Pinckney, Dwayne McClain ja Wildcats tyrmäsivät Hoyasin pistein 66-64.

MÄÄRITTÄMÄTTÖMÄT REKISTERIT: 7 yliopistokoripallon ennätystä, joita (mielestämme) ei koskaan rikota

Tämän Villanovan joukkueen valmentaja oli edesmennyt Rollie Massimino, yksi urheilun historiallisesti rakastetuimmista henkilöistä. Vuoden 1985 Wildcatsia ei koskaan unohdeta.

1986 LSU

Tänä päivänä Tigers on ainoa 11-siemeninen joukkue, joka on voittanut 1-, 2- ja 3-siemenisen joukkueen samassa turnauksessa. LSU oli myös ensimmäinen 11-siemeninen, joka pääsi Final Fouriin.

Tigers kaatoi Memphis Staten, Georgia Techin ja Kentuckyn tässä järjestyksessä vuoden -86 turnauksessa. He voittivat nämä alle keskimäärin neljällä pisteellä per peli.

LSU kaatui lopulta Louisvilleen kansallisessa välieräpelissä, mutta Dale Brownin joukkue esitti melkoisen show’n vuonna 1986.

1988 Kansas

Spoilerivaroitus: tämä on viimeinen kansallinen mestari tällä listalla. Mutta on paljon suurempi mahdollisuus, että 11-siemeninen kaataa 6-siemenisen, kuin että 6-siemeninen voittaa koko hemmetin kisan, joten Kansas kelpaa varmasti tuhkimoksi.

Ironista on se, että Jayhawks on taipunut jo paljon aikaisemmin vuosina, jolloin heidän on odotettu menevän pidemmälle. Danny Manning oli peto koko March Madnessin ajan, ja oli erityisen dominoiva kansallisessa mestaruusottelussa Oklahomaa vastaan. Manning räjäytti tuona iltana 31 pistettä ja 18 levypalloa.

Jayhawks hävisi viime kaudella 11 peliä, mikä on korkein kansallisen mestarin tappioiden määrä. Se oli Kansasille erikoinen jakso.

1990 Loyola Marymount

Leijonat pääsivät tuona vuonna päävalmentaja Paul Westheadin johdolla Elite Eight -kisaan 11:nneksi sijoitettuna. Tätä joukkuetta oli hauska katsella. Se teki keskimäärin 122,4 pistettä ottelua kohden, mikä johti NCAA:ta kolmatta vuotta peräkkäin. Westhead ja Leijonat olivat varmasti aikaansa edellä omaksumalla nopean tempon ja kolmen pisteen heitot.

MITÄ ON MARCH MADNESS?: NCAA-turnaus selitetty

Loyola Marymount voitti Michiganin lukemin 149-115 turnauksen toisella kierroksella. Seuraavalla kierroksella Alabamaa vastaan kuitenkin? He saivat niukan 62-60 voiton. Se oli ylivoimaisesti Lionsin kauden vähiten pisteitä kerännyt peli.

Loyola Marymount pelasi NCAA-turnauksen tietysti raskain mielin ilman Hank Gathersia. Bo Kimble heitti vapaaheittoja vasemmalla kädellä kunnianosoituksena Gathersille, ja joukkue käytti koko March Madnessin ajan ”44”-lappuja pelipaidoissaan.

2006 George Mason

Skeptisesti suhtauduttiin siihen, että George Mason edes pääsisi vuoden 2006 NCAA-turnaukseen, koska se ei saanut automaattista paikkaa. Patriots hävisi CAA-turnauksen välierissä.

Mutta se nappasi at-large-paikan 11. sijan, eikä todellakaan tuottanut pettymystä. Jim Larranagan ryhmä tyrmäsi rankkarit Michigan State, North Carolina ja Connecticut matkalla Final Fouriin, jossa Patriots hävisi Floridalle.

Elit Eight -voitto UConnista oli erityisen ikimuistoinen. Vastassaan Rudy Gayn, Marcus Williamsin ja Josh Boonen kaltaiset pelaajat, George Mason vei Huskiesin jatkoajalle ja voitti upealla tavalla.

George Mason oli ensimmäinen CAA-joukkue, joka pääsi Final Fouriin, ja toinen 11-siemeninen joukkue, joka pääsi kansallisiin välieriin.

2008 Davidson

Tässä March Madnessissa Steph Curry räjähti näyttämölle kansallisena sensaationa. Vuoden 2008 NCAA-turnaukseen tullessaan Davidson ei ollut voittanut ottelua tansseissa sitten vuoden 1969.

STEPH CURRY: NBA-tähden yliopistokoripallotilastot, huippuhetket ja kohokohdat Davidsonissa

Wildcats oli 10. sijoittunut ja ylsi Curryn loistavien ulkopuolisten heittojen turvin Elit Eight -turnaukseen. He kukistivat Gonzagan, Georgetownin ja Wisconsinin ennen kuin putosivat Kansasille, mutta Davidson antoi Jayhawksille hemmetinmoisen vastuksen. He hävisivät vain kahdella pisteellä, ja Kansas voitti kaiken sillä kaudella.

Curry teki keskimäärin 34,3 pistettä, 3,7 syöttöä ja neljä riistoa, kun hän teki järjettömät 52,8 prosenttia kolmosistaan Gonzagan, Georgetownin ja Wisconsinin kolmen ottelun jaksossa. Kävi ilmi, että niitä oli paljon enemmänkin.

2011 Butler

Butler pääsi kansallisiin mestaruusotteluihin vuonna 2010 ja hävisi Gordon Haywardin puolen kentän buzzer-beater-yrityksellä, joka meni ohi. Hayward lähti samana kesänä NBA:han, ja Bulldogs oli vielä vuonna 2011 pelottava. Mutta näytti siltä, että he olivat hieman taantuneet.

Butler lähti vuoden 2011 turnaukseen kahdeksannella sijalla. Se karkasi juuri ja juuri Old Dominionilta ensimmäisellä kierroksella, voittaen Matt Howardin tip-inillä viime sekunneilla. Sen voitto nro 1 Pittsburghista seuraavalla kierroksella oli silkkaa hulluutta:

Bulldogs voitti myös Wisconsinin ja Floridan, ja yllättäen voitti toisen 11-siemenen (VCU) kansallisessa välierässä.

Se oli yksi Brad Stevensin viimeisistä Butler-joukkueista, ja se oli varmasti March Madness, jonka muistaa. Bulldogit hävisivät UConnille kansallisessa finaalissa.

2011 VCU

VCU seurasi George Masonin tietä. Rams ei ansainnut CAA:n automaattista ehdokkuutta vuonna 2011, mutta ansaitsi at-large-ehdokkuuden 11. siemenenä. Eivätkä he koskaan katsoneet taakseen.

KASSIKKOISET HETKET: Katsokaa March Madnessin historian suurimmat buzzer beaterit

Molemmat näistä joukkueista voittivat niukasti erilaisia voimakenttiä vastaan. Mutta Shaka Smartin miehistö itse asiassa risteili vuoden 2011 NCAA-turnauksen alussa voittaen kolme ensimmäistä peliään vähintään 13 pisteellä. VCU:ta koeteltiin, kun se voitti Florida Staten yhdellä pisteellä 16 parhaan joukossa, mutta suurimmaksi osaksi Rams oli dominoiva. He voittivat Kansasin 10 pisteen erolla päästäkseen Final Fouriin.

Ilmeisesti VCU-Butler oli kaikkien aikojen ensimmäinen kaksinumeroinen Final Four -ottelu. Rams oli ensimmäinen koulu, joka meni First Fourista Final Fouriin. Ja ohjelma on nykyään paljon tunnetumpi brändi tämän seurauksena.

2013 Florida Gulf Coast

Florida Gulf Coast oli 15-siemen vuonna 2013 ja pääsi Sweet 16:een, ensimmäinen 15-siemen koskaan. Eagles kaatoi Georgetownin ensimmäisellä kierroksella ja kaatoi San Diego Staten toisella kierroksella.

FGCU pelasi viihdyttävää koripalloa, joka toi heille lempinimen ”Dunk City”. Kuten monet joukkueet tällä listalla, Eagles omaksui small ballin. Siitä ei ole kovinkaan pitkä aika, mutta downsizing ja vauhdilla pelaaminen ei ollut vuonna 2013 yhtä yleisesti hyväksyttyä kuin vuonna 2019. Andy Enfieldin joukkue oli aikaansa edellä.

Sherwood Brown oli tuon joukkueen tähti, joka voitti ASUNin vuoden pelaajan kunnian. Eagles hävisi lopulta Floridalle Sweet 16:ssa.

2018 Loyola Chicago

Ramblers on tuoreessa muistissa. Viimeisimpänä 11-siemenisenä Final Fouriin päässeestä Sister Jeanista tuli kansallinen supertähti, kun Loyola Chicago veti vuoden 2018 tansseissa yllätyksen toisensa jälkeen.

Ramblersit pelasivat nättiä koripalloa, liikuttelivat palloa puolelta toiselle jatkuvasti ja pelasivat yhtä epäitsekkäästi kuin yksikään joukkue turnauksessa. Loyola Chicago voitti Miamin, Tennesseen, Nevadan ja Kansas Staten ennen kuin kaatui Michiganille Final Fourissa.