Claiming race

Täysiveristen hevosten raviurheilussa claiming race on kilpailu, jossa kaikki hevoset ovat myynnissä suurin piirtein samaan hintaan (”claiming price”) aina vähän ennen kilpailua. Kilpailutyypit muodostavat hierarkian sen suhteen, minkä laatuisia hevosia ne houkuttelevat: handicap-kilpailut ja graded stakes -kilpailut houkuttelevat ”parhaita” hevosia ja neitokilpailut kaikkein kokemattomimpia hevosia. Claiming-kilpailut sijoittuvat tämän hierarkian alapäähän, tyttökilpailujen alapuolelle, ja ne muodostavat suurimman osan useimmilla yhdysvaltalaisilla raviradoilla järjestettävistä kilpailuista. Esimerkiksi Kentuckyssa vuonna 1999 54 prosenttia kaikista ajetuista kilpailuista oli claiming-kilpailuja, mutta niiden dollarin arvo oli vain 20 prosenttia palkintorahoista, mikä on kilpailutyyppien alhaisin keskimääräinen palkintorahojen määrä.

Claiming-kilpailujen mekanismit vaihtelevat lainkäyttöalueesta riippuen, mutta useimmissa tapauksissa melkein kuka tahansa, tai mahdollisesti kuka tahansa, jolla on lupa omistaa kilpahevosia, voi claimata. Esimerkiksi Illinoisin kilpaurheilulautakunta määrää, että minkä tahansa hevosen voi lunastaa ilmoitettuun hintaan kuka tahansa luvan saanut omistaja tai asiamies tai kuka tahansa, joka on jättänyt hakemuksen ja saanut lunastusluvan. Hevosen omistusoikeus siirtyy yleensä juuri ennen kilpailun alkua, mutta edellisellä omistajalla on oikeus hevosen kilpailusuorituksesta mahdollisesti saatavaan palkintoon. Yleensä etuyhteydessä olevat osapuolet, kuten valmentaja, työntekijät tai sukulaiset, eivät saa hakea hevosta, samoin kuin omistajien väliset vastavuoroiset sopimukset toistensa hevosten ”suojelemisesta”. Jos hevonen ostetaan, radan virkailija merkitsee sen (usein punaisella merkillä) kisan jälkeen, ja se siirtyy uudelle omistajalleen, olettaen, että uudella omistajalla oli riittävät varat tallella.

Claiming-kilpailuissa claim-määrät vaihtelevat, ja suuremmilla summilla on yleensä rikkaammat pussit. Tarkoituksena on tasoittaa kilpailua; jos kilpailuun ilmoitetaan luokkaa parempi hevonen (odottaen helppoa kukkarovoittoa), se saatetaan hävitä claiming-hinnalla, joka on todennäköisesti pienempi kuin hevonen on arvokas. Joku voi haluta lunastaa hevosen, jos hän katsoo, että hevosta ei ole valmennettu parhaalla mahdollisella tavalla toisen valmentajan alaisuudessa.

Kilpailujen lunastamisella on useita tarkoituksia. Ne ovat laatuluokitus sekä keino varmistaa, että kilpailujen tulokset ovat vähemmän ennakoitavissa, mikä puolestaan lisää handlea eli parimutuel-vedonlyönnin määrää, ja keino tuoda likviditeettiä ravihevosmarkkinoille. Vaikka monet hevoset eivät koskaan nouse claiming-kilpailujen yläpuolelle, jotkut nousevat. Esimerkiksi Stymie, joka oli 1500 Yhdysvaltain dollarin claimer, ansaitsi yli 900 000 Yhdysvaltain dollaria ja voitti 1940-luvulla monia merkittäviä 1. luokan panoksia ja tasoituskilpailuja. General Quarters, 20 000 Yhdysvaltain dollarin claimer, voitti 1. luokan Blue Grass Stakesin ja osallistui vuoden 2009 Kentucky Derbyyn. Make A Stand, joka lunastettiin 8 000 punnalla vuonna 1995, voitti vuoden 1997 Champion Hurdle -kilpailun. Vuonna 2018 Maximum Security voitti claiming-kilpailun, mutta sitä ei lunastettu, ja se juoksi vuoden 2019 Kentucky Derbyssä ja näytti aluksi voittajalta, mutta se hylättiin, koska se häiritsi muita hevosia.

Look up claiming race in Wiktionary, the free dictionary.

Katso claiming race in Wiktionary, the free dictionary.