Ormat återupptar driften av det geotermiska kraftverket Puna på Hawaii

Det geotermiska kraftverket Puna, Hawaii (källa: Ormat Technologies)

Alexander Richter 12 nov 2020

Efter vulkanutbrottet för ungefär två år sedan och de störningar som följde, Puna geotermiska kraftverk levererar nu återigen el till Hawaii Island och räknar med att öka produktionen från nuvarande 1-2 MW till 15 MW i slutet av året.

I ett pressmeddelande idag på morgonen, amerikansk tid, meddelade Ormat Technologies, Inc. (NYSE: ORA) meddelade att man har återupptagit driften av det geotermiska kraftverket Puna, som levererar el till elnätet på Hawaii Island, två och ett halvt år efter att utbrottet av vulkanen Kilauea avbröt driften.

Elektricitetsproduktionen vid Puna återupptogs den 5 november 2020, och anläggningen levererar för närvarande mellan 1 och 2 MW energi till elnätet. Ormat räknar med att gradvis öka produktionen till cirka 15 MW i slutet av 2020, under förutsättning att man lyckas ansluta ytterligare en produktionsbrunn till kraftverket.

Ormats återhämtningsplan omfattade bland annat att bygga en ny elunderstation och lägga till nya geotermiska brunnar. Företaget förväntar sig för närvarande att slutförandet av ytterligare brunnsarbete på fältet, som planeras ske under de kommande sex månaderna, kommer att göra det möjligt för kraftverket att ytterligare öka produktionen, med målet att återuppta full drift i mitten av 2021.

”Jag uppskattar verkligen Ormat-teamets hängivenhet och hårda arbete under de senaste två och ett halvt åren”, säger Doron Blachar, Chief Executive Officer för Ormat Technologies. ”Puna-kraftverket tillhandahåller ren, förnybar baslast-energi för Hawaii, vilket stöder delstatens ställning som en erkänd ledare inom grön energi, ökar Hawaiian Electrics reservmarginaler för produktion och minskar behovet av fossila bränslen för att generera el för ön. Ormat och Hawaiian Electric har haft ett nära samarbete och strävat efter att klara de utmaningar som COVID-19-pandemin medförde för att få igång Puna Power Plant igen för Hawaiis invånare. Även om upptrappningen till full kapacitet tar något längre tid än vad vi nyligen förutsåg, tror jag att vi kommer att kunna återgå till normal drift av Puna under 2021”

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.