Populär vietnamesisk-amerikansk emcee kämpar mot rasistisk attack i sin egen trädgård

En mångårig programledare och sångerska i södra Kaliforniens vietnamesisk-amerikanska samhälle fick utstå att bli rasistiskt trakasserad i sin egen trädgård.

Nguyễn Cao Kỳ Duyên är värd för videoserien Paris by Night. Hon har bott i södra Kalifornien i 45 år, men har senast flyttat till ett hem i Huntington Beach.

Två vietnamesisk-amerikanska sångare gjorde nyligen gemensam sak med henne en kväll och spelade in en låt framför hennes hem. Hon berättade att de mjukt satte på lite musik när sångarna läppsynkroniserade en melodi på vietnamesiska. En granne på en balkong i en lägenhet började plötsligt skrika.

”Håll käften”, skrek han. ”Dåliga saker kommer att börja hända. Det kan jag lova dig. Få det på kamera.”

Nguyễn sa att det var inte förrän han märkte att hon faktiskt hade vänt en kamera mot honom som han gick in igen.

Hon sa att hon ringde till polisen för att anmäla vad hon betraktade som ett hatbrott. Poliserna tog emot en anmälan från henne och fortsatte sedan att förhöra hennes granne. Polisen skyllde den unge mannens beteende på att han hade druckit några drinkar och sade att han erbjöd en ursäkt.

Trots detta fann hon nästa dag att ett rått ägg hade kastats på hennes balkong. Hon ringde återigen till polisen för att göra en anmälan om vandalism.

”Varför jag fortsätter att ringa polisen, och du borde göra samma sak, är för att du vill ha ett register”, sade Nguyễn. ”Du vill ha bevis för att den här personen har gjort det här förut och du vill bevara alla bevis för senare om det eskalerar till den punkt där du blev skadad.”

För att skydda sig själv installerade Nguyễn kameror runt om i sitt hus. Hon sa att två veckor senare kom hennes granne över och uppmanade till vapenvila. Han gav henne en personlig ursäkt och erkände att han gått över gränsen.

”Problemet är löst, men om jag inte ständigt hade ringt polisen och satt upp kameran hade han kanske trott att han kan knuffa mig”, sade hon i ett meddelande till fans på You Tube.

”Människor som han som är rasister är i minoritet. Så fort han började skrika åt mig den kvällen kom hela grannskapet ut och ställde upp för mig. De sa till honom att han inte skulle göra så. Gå tillbaka in i huset. De sa till mig att den här killen har varit en bråkmakare för hela grannskapet. Mitt svar är att vi inte har något att vara rädda för. Majoriteten av amerikanerna är inte sådana.”

Nguyễn är den enda dottern till Nguyễn Cao Kỳ, en före detta sydvietnamesisk premiärminister, vicepresident och flygvapengeneral.

AsAmNews har det asiatiska Amerika i sitt hjärta. Vi är en helt frivillig insats av engagerad personal och praktikanter. Kolla in vårt nya Instagramkonto. Gå till vårt Twitterflöde och vår Facebooksida för mer innehåll. Överväg gärna att praktisera, gå med i vår personal eller skicka in en artikel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.