Vad är tvingande och kontrollerande beteende?

Tvingande och kontrollerande beteende blev ett brott i december 2015.

Det är en term som vi kanske hör ofta, men vad innebär tvångs- och kontrollbeteende egentligen?

Definitionen av brottet är följande;

”En handling eller ett mönster av handlingar i form av övergrepp, hot, förödmjukelse och skrämsel eller andra övergrepp som används för att skada, straffa eller skrämma ett offer.

”Kontrollerande beteende är en rad handlingar som syftar till att göra en person underordnad och/eller beroende genom att isolera honom eller henne från stödkällor, utnyttja hans eller hennes resurser och kapacitet för egen vinning, beröva honom eller henne de medel som behövs för att bli oberoende, göra motstånd och fly samt reglera hans eller hennes vardagliga beteende.”

Offer för kontrollerande beteende har berättat för oss att allt till en början kan verka normalt i deras förhållande. Förhållandet börjar som ett kärleksfullt förhållande; deras partner är snäll, hänsynsfull och omtänksam mot dem.

Men med tiden börjar förhållandet försämras och det missbrukande och kontrollerande beteendet börjar smyga sig in.

Många offer har sagt att det kontrollerande beteendet börjar på ett sätt där man inte riktigt inser att man blir misshandlad. Du kanske tror att din partner är osäker eller svartsjuk och du bortförklarar beteendet eller tror att det är romantiskt att de bryr sig så mycket, att de vill veta allt du gör.

Det kan börja med att du blir utfrågad om var du har varit eller vem du har varit med. Din partner kan kontrollera din telefon eller dina konton på sociala medier, skicka dig en strid ström av sms som vill veta var du är eller vem du är med, eller ringa oavbrutet när du är ute socialt eller på jobbet.

Missbruket kan eskalera till att göra negativa kommentarer om ditt utseende, eller vad du har på dig. Din partner kan börja vara överdrivet kritisk mot dig eller något du har gjort, eller sätta dig ned eller förödmjuka dig.

Det kan börja lugnt och stilla till en början, men övergreppen kan eskalera och komma till den punkt där din partner kontrollerar när du äter, sover, går till jobbet eller träffar vänner eller familj.

När någon misshandlar genom ett kontrollerande och dominerande beteende är den underliggande planen och motivationen hos missbrukaren att tära på din självkänsla, isolera dig och göra dig helt beroende av honom eller henne.

Han eller hon kan också använda andra sätt att kontrollera dig. Till exempel genom att hota att skada dig om du går emot deras beslut eller bedömning. De kan också hota att skada sig själva eller andra i familjen, t.ex. barn eller till och med familjens husdjur.

I den här videon talar överinspektör Al Wescott, biträdande ansvarig för säkerhetsfrågor vid polisen i North Yorkshire, med Carmel Offord från IDAS, som är den största välgörenhetsorganisationen i Yorkshire som stödjer alla som upplever eller berörs av misshandel i hemmet eller sexuellt våld, och kriminalinspektör Amy Beveridge från North Yorkshire-polisens brottsutredningsavdelning.

De diskuterar hur man kan upptäcka tecken på ett tvångs- och kontrollförhållande, de stöd- och rådgivningstjänster som finns tillgängliga för alla som upplever missbruk och våld och vilka åtgärder polisen kan vidta för att skydda dem som upplever denna typ av missbruk.

Du kan lyssna på en ljudversion av videon här

https://ac299a4b87076a66ac1c-ba8981882613ab522a836b37c94562dc.ssl.cf3.rackcdn.com/content/uploads/2020/07/CCB-audio-smaller-file.mp3

Om du eller någon du känner lever i rädsla för missbruk eller våld kan du anmäla det till North Yorkshire Police på 101. Om du riskerar omedelbar skada ska du alltid ringa 999.

Om du inte vill kontakta polisen finns det fortfarande hjälp och stöd att få. Du kan kontakta IDAS på 03000 110 110 110 (24-timmars nationellt nummer 0808 2000 247) eller besöka deras webbplats www.idas.org.uk för mer information.

Du kan också kontakta Supporting Victims i North Yorkshire på 01609 643100 (mån-fre kl. 9-17)

Mer information om andra stödtjänster finns på vår webbsida här

Lid inte i tystnad – det finns människor som finns tillgängliga för att lyssna, hjälpa och stödja dig #youarenotalone

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.