Varför är min VPN så långsam och hur ökar jag hastigheten?

By Ernest Hamilton | Oct 08, 2019 07:51 PM EDT
(Foto: Image by Stefan Coders)

För de flesta användare är en VPN på väg att förvandlas från ett valfritt verktyg till ett dagligt behov. Bland det enorma antalet VPN-tjänster är det svårt att hitta den som ger dig stark kryptering tillsammans med bra hastighet. Webbplatser som VPN Review försöker ge dig en hjälpande hand i detta avseende. Det är dock ett faktum att VPN-tjänster i vissa fall sänker din internethastighet. Som tur är finns det flera sätt att snabba upp en långsam VPN.

Den här artikeln riktar sig främst till Windows 10-användare, men kan också vara till hjälp om du har andra versioner av Windows.

Så snabbar du upp en VPN i Windows

Här är de viktigaste sätten att öka VPN-hastigheten:

1. Felsökning av anslutningsproblem
2. Prova olika VPN-servrar
3. Kontrollera ditt antivirus och din brandvägg
4. Sänk krypteringsnivån
5. Välj en annan VPN-plan
6. Installera om VPN-klienten

Låt oss gå igenom ovanstående punkter en efter en.

Felsök anslutningsproblem

Först är det viktigt att ta reda på om din VPN är huvudorsaken till den långsamma internethastigheten. Koppla bort det virtuella privata nätverket helt och hållet och kontrollera om hastigheten ökar. Om VPN-hastigheten och hastigheten för den direkta anslutningen skiljer sig åt kan du prova följande steg:

  • Använd en trådbunden anslutning i stället för Wi-Fi

  • Reboota routern

  • Uppdatera routerns firmware

  • Prova att använda en VPN för endast en enhet

Du kan snabbt fastställa de aktuella nedladdnings-/uppladdnings- och pinghastigheterna genom att besöka webbplatsen Speedtest. Kör hastighetstestet med VPN:n aktiverad, stäng sedan av den och kör testet på nytt.

Tryck olika VPN-servrar

För att lösa problemet med långsam VPN-hastighet kan du behöva kontrollera servrarna. Orsaken till den långsamma hastigheten kan vara fel val av serverplacering. Ju längre bort servern ligger från din nuvarande plats, desto långsammare blir hastigheten. Datapaketet måste färdas en längre sträcka och därför kan hastigheten på VPN-anslutningen bli betydligt långsammare och ping kan nå kritiska nivåer.

Jag rekommenderar att du ansluter till den närmaste servern. Du kan testa olika VPN-servrar och kontrollera hastigheten med hjälp av den ovan nämnda Speedtest-tjänsten.

Kontrollera ditt antivirus och din brandvägg

Antivirus (med egen brandvägg) och till och med Windows brandvägg kan också sakta ner VPN. Antivirusprogram skannar datapaket och försöker ge dig en säker nätverksanslutning. Detta kan påverka VPN-hastigheten negativt eftersom upprepade sonderingar saktar ner VPN:s totala prestanda.

Vissa personer rekommenderar att tillfälligt inaktivera antivirusprogrammet. Det är inte säkert att göra det. Du kan bli infekterad med adware eller farligare saker som utpressningstrojaner. Jag tror att det är bättre att skapa en särskild regel för antiviruset (ett undantag) som gör att du kan kringgå skanningen.

Den inbyggda Windows-brandväggen kan dessutom blockera VPN-tjänster löpande, så se till att skapa ett VPN-undantag för Windows-brandväggen också.

Sänk krypteringsnivån

Kryptering är en kritisk faktor för de flesta VPN-användare. Den gör det möjligt att kryptera och dekryptera all data som du skickar och tar emot och därmed dölja den överförda informationen. Det finns ett direkt samband mellan krypteringsstyrkan och VPN-hastigheten. Som regel innebär den bästa (mer tillförlitliga) krypteringen lägre hastighet. Vissa VPN-protokoll som anses vara de säkraste kan minska anslutningshastigheten med tio gånger.

I situationer där kryptering och säkerhet inte spelar någon viktig roll för dig rekommenderar jag att du använder mindre säkra krypteringsprotokoll för att lösa problemet med långsamma VPN-tjänster.

Här är en jämförelse av krypteringsprotokoll och deras påverkan på internethastigheten:

  • PPTP är snabbast men har en föråldrad säkerhetsstandard.

  • L2TP/IPSec är långsamt men har en mycket hög säkerhetsstandard.

  • OpenVPN erbjuder en bättre säkerhet, över medel. Acceptabel hastighet. Det bästa protokollet för daglig användning.

  • SSTP – långsammare än PPTP, men snabbare än resten.

Du kan prova var och en av dem och välja den som är bäst lämpad för dina behov.

Välj en annan VPN-plan

Att ha valt fel VPN-plan kan vara en annan orsak till en långsam VPN. Jag rekommenderar att du noggrant kontrollerar den valda planen och läser allt som står där. Fallgropar kan gömma sig bland de rader som är skrivna med små bokstäver.

Tänk inte att en gratis VPN kan vara snabb. Det finns förresten en teori om att VPN-leverantörer medvetet sänker din hastighet för att tvinga dig att byta till ett betalt paket.

Renovera programmet

Den sista utvägen är att installera om VPN-klienten. Detta hjälper sällan till att förbättra VPN-hastigheten, men om alla andra steg misslyckas kan du prova även detta.

Det var allt. Jag hoppas att mina tips hjälper dig att lösa problemet med en långsam VPN.

Se nu: Det är en av de bästa lösningarna för att lösa problemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.