Varför attackerar katter fötter?

Det är 0230 en tisdagsmorgon och du måste gå upp till jobbet om bara några timmar. Du sover djupt och drömmer om att du har vunnit på lotto och att du solbadar på din yacht för en miljon dollar på väg till Karibien i strålande solsken. Plötsligt tittar du ner på dina tår och en gigantisk krabba har tagit tag i dem och drar dig på något sätt ner i havet.

På ett ögonblick vaknar du upp och upptäcker att den gigantiska krabban i själva verket är din katt och att du fortfarande är lika fattig som du var när du somnade. Arghhh! Men vad är det med katter som gör att de vill attackera dina fötter?

Varför attackerar katter fötter? Katter attackerar fötter och tår för att finslipa sina jaktkunskaper. För katten är att se något som rör sig som är litet (som tår) en inbjudan till att bli ”tagen”. Det finns vissa saker som du kan göra åt detta om det orsakar dig problem.

Anfaller katter faktiskt dina fötter eller leker de bara?

När en katt bestämmer sig för att attackera dina fötter är det i första hand för att leka, men det finns också ett element av jakt inblandat i det hela. Du kanske har lagt märke till att när en katt fångar en liten mus eller en fågel så äter den vanligtvis inte upp den.

De gillar att jaga och spänningen för dem är att förfölja den innan de kastar sig över den och attackerar den. Detta är nästan som en lek för dem och när de väl har fått den verkar det nästan som om de inte vet vad de ska göra med den!

När en katt attackerar dina fötter övar den dessa färdigheter. Huruvida de faktiskt associerar den sak som rör sig under sängöverdraget med dig och dina tår är okänt, men förmodligen osannolikt.

Så, din katt gör faktiskt både och – de leker och attackerar dina fötter, det är som träning för dem som de kan använda när de är ute och behöver göra det på riktigt.

Vad gillar katter med fötter?

Det sätt som fötterna (och särskilt tårna) rör sig på är av stort intresse för katter. De rör sig på ett sätt som kanske kan liknas vid stora feta maskar eller kanske svansen på en mus. De kan röra sig på ett sätt som är oförutsägbart för en katt och detta upphetsar dem. När det gäller katten måste den därför ”få”!

Spänningen blir outhärdlig om foten ligger under några sängkläder. Då är allt katten ser något som rör sig och som inte verkar ha någon koppling till dig på något sätt.

De tycker sannolikt att det är ganska konstigt att varje gång de ”får” den mystiska saken som rör sig under täcket skriker den stora människan. Faktum är att det är ganska roligt när det händer så de gör det om och om igen.

Katter gillar att leka, från det ögonblick de föds till sina sista dagar – ge dem en möjlighet att förfölja något så kommer de att visa intresse. Detta beteende kan uppmuntras men inte med fötterna!

Bör man uppmuntra katter att leka med fötterna?

Katten vet egentligen inte att den attackerar dina fötter. Såvitt de vet är det bara en ”sak” som rör sig på ett lite konstigt sätt som bjuder in dem att ta den.

På ett lite liknande sätt är det här vad som händer när du lägger din hand under mattan och vickar runt den tills de hoppar på den med alla fyra tassar!

Jag minns när jag växte upp att jag brukade leka med den katt jag hade på den tiden. Jag tyckte att det var helt okej att låtsas att min hand var något slags litet djur och lät den jaga efter den.

För det mesta lyckades den så småningom sticka in en klo eller två i den och mina skolkamrater undrade varför jag gick till skolan med händer som var sönderslitna!

Även om det är frestande att göra så här, särskilt när det är kattungar och de inte kan skada dig – så bör man avråda från det. Även om det inte gör ont när de är kattungar kommer det med all säkerhet att göra ont när de växer upp.

I det här läget tror de att detta beteende är helt acceptabelt, så det finns ingen anledning för dem att inte göra det.

Det finns dock några andra saker som du kan göra i stället för att hålla dem sysselsatta!

Vad ska jag göra i stället?

Det finns ingen anledning för din katt att jaga dina fötter runt om i huset. Det finns många andra saker som du kan göra för att hålla dem sysselsatta.

En av de bästa (som också råkar vara en av de billigaste) är att använda en Cat Charmer (länken går till ett exempel på Amazon – som jag har och kan rekommendera, öppnas i ett nytt fönster).

Det är dock inte nödvändigt att faktiskt köpa något om du inte vill (hur billigt det än är). Låt mig ge dig några exempel på saker du kan använda i stället för att distrahera dem från att använda dina tår!

  • Lite snöre – uppenbart jag vet, men knyt några bitar i slutet av det (som en bit papper) och du kommer att hålla dem glada i evigheter.
  • Kulor – släng en kula över hela rummet och se dem springa efter den, men förvänta dig inte att de hittar den igen.
  • Papper – knyck ihop en liten bit papper och se dem slå runt med den i en halvtimme. Du kommer snart att ångra att du betalat hundratals dollar för alla de leksaker som de inte visar något intresse för!
  • Papperspåse – som du säkert vet gillar katter allt som de kan få in i. Ge dem en papperspåse och se hur de hoppar in i den i full fart. Håll dock ett öga på dem med detta för att se till att de inte fastnar!

Om en katt är underhållen kommer den inte ens att tänka på att springa efter dina fötter, i alla fall för det mesta.

Kan jag förhindra att katter attackerar mina fötter när jag ligger i sängen?

Inte egentligen. Du förstår, problemet är inte så mycket när du är vaken eftersom du under denna tid medvetet kan hålla fötterna och tårna stilla. Problemet kommer när du somnar. Det är vid denna tidpunkt som du rör dig utan att egentligen vara medveten om det.

De enda sätten du kan hindra din katt från att attackera dina fötter när du ligger i sängen är att antingen inte släppa in dem i sovrummet med dig på natten (i så fall kan det hända att de mejar utanför hela natten) eller att ha ett så tjockt täcke över dig att det inte syns så mycket när du faktiskt rör på fötterna.

Oroa dig inte, med tiden lugnar de ner sig en aning. Även om de alltid kommer att vilja leka kommer de att attackera dina fötter och tår mindre ofta när åren går.

Så, var lugn med vetskapen att om du har en liten kattunge som gör det nu, så är det bara om 6 eller 7 år en god chans att de inte kommer att göra det.

Vad hade du förväntat dig? Du har en katt!

Bör jag stänga ut katten ur sovrummet?

Problemet med att göra detta är att du skapar ett prejudikat. Jag tror att om du ska gå den här vägen bör du nog bestämma dig för att hålla dem säkra på natten i ett enskilt rum där de har sin kattlåda, vatten, mat osv. och en skön varm säng.

Problemet med att bestämma sig för att bara stänga dem ute från ditt sovrum är att detta kommer att vara något förvirrande för dem. De är inte dumma – de vet att du är där inne och de kommer att tro att det har skett något slags fruktansvärt misstag eftersom de inte kan få verkar komma in till dig.

Som du vet är katter otroligt nyfikna och det finns inget som irriterar dem mer än en dörr som de inte kan ta sig förbi. Vad ligger bakom den dörren och varför är den nu stängd?

Då detta uppenbarligen har varit något slags hemskt misstag måste de låta dig veta vad du har gjort. Så de kan skrapa på dörren eller meka – beroende på vilket som ger bäst resultat.

Tro inte att du genom att skrika åt dem kommer att hindra dem från att göra det – det kommer bara att bekräfta för dem vad de redan vet, nämligen att du är där inne och att de inte är det.

Endera släpper du in dem i ditt sovrum eller så håller du dem trevligt och mysigt i ett separat rum under natten.

Slutsats – varför attackerar katter fötter?

Jag hade gärna velat ge dig ett vetenskapligt svar på varför katter attackerar fötter och tår, men det är faktiskt inget komplicerat med detta. Katter attackerar fötter för att det är roligt.

De är instinktivt programmerade att lära sig dessa färdigheter i unga år och fortsätter att utveckla dem under hela sitt liv. Detta är bara ett sätt som de gör det på.

Som jag sa ovan, även om de kan avskräckas från att attackera dina fötter och tår finns det många andra sätt som du kan engagera dig med dem på så att de är mindre benägna att känna behov av det.

Om din katt dock biter dig och du tror att detta är mer relaterat till aggressiva tendenser än till lek – det är något helt annat. För information om vad du behöver göra åt detta, ta en titt på min artikel om varför katter kan bita dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.