Varför dricker katter vatten ur toalettskålen?

Katter har alla möjliga oförklarliga vanor. Att en katt dricker ur toalettskålen är något som man alltid bör avråda från. Förutom de uppenbara hygienproblemen kan katten få i sig giftiga rengöringsprodukter.

Toilettvatten är en mycket tilltalande form av hydrering för katter. Regelbunden spolning skapar syresättning och fräschar upp vattentillförseln. Porslinet som omger vattnet håller det också svalt. Katter älskar rinnande och rörligt vatten. Din katt kan också tycka att det är bekvämare att dricka från toaletten än att huka sig över en skål.

Katter är nyfikna på badrum eftersom detta är ett av de rum som du låser ute din katt från. Rummet innehåller också toalettrulle, som är en favorit ”leksak” för katter. Du måste kontrollera din katts önskan att dricka från toaletten.

Varför dricker min katt toalettvatten?

Om din katt dricker från toalettskålen blir du förståeligt nog förbryllad. Du förser trots allt din katt med färskt vatten. Varför skulle en katt dricka smutsigt och giftigt vatten?

Och även om det verkar äckligt för dig anser katter att det är naturligt att dricka från toalettskålen. Det ändrar dock inte det faktum att det är farligt. Du bör bedöma varför din katt har utvecklat denna vana.

Bekvämlighet

Om din katt befinner sig i badrummet och vill dricka kan den titta till toaletten. Den har lätt tillgång till en stor mängd vatten. Katter flyttar sig inte för att hitta en vattenskål om de inte måste. Det finns många anledningar till varför en katt kan befinna sig i ditt badrum. Dessa inkluderar:

 • Söker efter toalettpapper att leka med
 • Kattlådan finns i badrummet
 • Vill se vad du gör i det här rummet när dörren är stängd
 • Kakelgolv och badkar och diskbänkar i porslin svalkar en varm dag

Om din katt upptäcker att den kan dricka från toaletten, kan den vara ovillig att sluta. Därför är det lämpligt att förhindra att din katt får denna vana från början. Katter är rutinvarelser. Om en katt tillåts kommer den kontinuerligt att ignorera sin skål till förmån för toalettvatten.

Smak

Toilettvatten smakar utmärkt för en katt. Detta är särskilt troligt om du nyligen har spolat. När du gör det blir vattnet uppfriskat och syresatt. Det kan vara mycket mer tilltalande än stillastående kranvatten i en skål.

Det är dessutom så att många katter är kräsna när det gäller vatten. De kan känna lukten av klor som finns i kranvatten vatten. Enligt mänsklig logik är detta mycket säkrare än toalettvatten. För en katt är det en konstig doft som inte borde finnas där. Katten kommer att söka sig till vad den anser vara en säkrare och renare vattenkälla.

Till toalettvattnets temperatur är också en faktor att ta hänsyn till. Vattnet i en toalettskål hålls svalt av det omgivande porslinet. Om du väljer rätt tidpunkt kommer katten att njuta av iskallt vatten. Detta vädjar till kattens vilda instinkter och speglar det svala, uppfriskande vattnet från en rinnande bäck.

Det är trevligt att föreställa sig att katter skulle känna lukten av rengöringsmedel och hålla sig borta från toalettvatten. Det finns dock ingen garanti för att så blir fallet. Ännu värre är att din katt kan utveckla smak för ett giftigt ämne.

The Journal of Medical Toxicology bekräftar att katter presenterar sig för veterinärer efter att ha fått i sig rengöringsmedel. Hushållskemikalier var ansvariga för 15,5 % av 248 fall under en treårsperiod.

Om du fångar din katt när den dricker från toaletten ska du vara uppmärksam på eventuella tecken på toxicitet. Dessa inkluderar breda, stirrande ögon, kräkningar och diarré, rastlöshet och andningssvårigheter.

Rörelse

Katter är smartare än vad många människor inser. De är också födda imitatörer. Om din katt tittar på när du spolar ur toaletten kan den lära sig att göra det själv.

Katten spolar ur toaletten innan den tittar på hur vattnet virvlar. Katter älskar att spola eftersom det påminner dem om deras naturliga hydreringskällor.

Många katter spolar toaletten och dricker sedan ur den medan den fräschar upp. Detta vädjar till flera sinnen. Vattnet rör sig och är som fräschast. I teorin är detta det mest hygieniska sättet för en katt att dricka från toaletten.

Dofter

Katter kan dras till toalettvattnet på grund av dofter i badrummet. Det här rummet är troligen där du förvarar dina favoritparfymer och cologne. Även om katter upptäcker människor genom huddoft kommer de att känna igen dessa dofter också.

Det är möjligt att din katt attraheras av lukten av tvål eller rengöringsmedel. Många blekmedel och liknande produkter använder sig av citrusdofter. I teorin kommer detta att hålla katter borta. Katter avskyr lukten av citron och lime. Det finns dock undantag från varje regel.

Om du har en tvättkorg i badrummet kommer detta också att locka till sig katter. Feliner hämtar tröst från kläder som bärs av deras ägare. Din katt kan välja att ta en tupplur på sådana föremål. Om den vaknar törstig är toalettvatten lätt tillgängligt.

Alternativt kan avsaknaden av doft i vattnet vara tilltalande. Katter är kräsna när det gäller sitt dricksvatten. Om vattnet är tillräckligt nära mat eller strö för att dela dofter anses det vara förorenat. Du kommer inte att mata din katt i badrummet. Ergo luktar vattnet fräschare.

Komfort

Det är möjligt att din katt tycker att det är bekvämt att bara dricka från toaletten. Detta beror på hur högt vattenflödet i din toalett är. Katten kan tycka att det är lättare att lapa härifrån än att huka sig ner och dricka ur en skål. Detta är troligast hos katter med rygg- eller nackproblem.

Du vet om detta är fallet baserat på din katts beteende kring mat och vatten. Ingen katt kommer medvetet att försumma att äta utan anledning. Om katten inte äter eller dricker är det något som inte stämmer. Det kan vara en medicinsk åkomma eller ett fysiskt besvär.

Din katt kan också söka tröst på grund av en annan smärtkälla. Om katten till exempel har tandproblem kan den skylla på sina mat- och vattenskålar. Detta gör att katten letar efter en annan plats för att få näring och vätska.

Det är också möjligt att din katt är allergisk mot plast. Detta kommer att orsaka smärta och obehag för katten. Återigen kommer detta att få kattdjuret att leta efter ett bekvämare ställe att äta och dricka på.

Tänk också på hur katterna påverkas av trötthet i morrhåren. Kattens morrhår får stora mängder information från luftvibrationer hela dagen.

Om morrhåren sedan gnider mot en vattenskål blir de ömma. Journal of Feline Medicine and Surgery förklarar hur de flesta katter föredrar att äta från whiskervänliga skålar.

En toalettskål är mycket bredare än en traditionell vattenskål. Katten upptäcker att om den doppar huvudet i denna plats skonas morrhåren är kontakt. Detta kan snabbt bli en vana för katten.

Underhållning

Det är möjligt att katten bara dricker från toaletten för skojs skull. Den kan ha rullat upp en toalettrulle och sedan lappat på toalettvattnet. Om katten njöt av denna upplevelse kommer den inte att vara blyg för att upprepa den.

Som diskuterats är katter också fascinerade av toalettvattnets virvlande. Om katten tittar på detta tillräckligt ofta kommer nyfikenheten att ta över. Katten kommer att börja undra vad som skulle hända om den lappade på denna virvel.

Din katt kan också dricka från toaletten för att den är uttråkad. Vissa katter ägnar sig åt beteenden som de vet är olämpliga för att få uppmärksamhet. Katten försöker tvinga fram en reaktion från dig.

Hur man stoppar en katt som dricker ur toaletten

Det går inte att förneka att katter inte ska dricka ur en toalettskål. Bara för att din katt tycker om att göra det gör det gör det inte det acceptabelt. Katter styrs av överlevnadsinstinkt men utvecklar ändå en rad farliga vanor.

Den största risken för att en katt ska dricka ur toalettskålen är rengöringskemikalier. I teorin är vattnet färskt. I verkligheten kan du ha lagt blekmedel eller andra produkter i toaletten. Katten kanske inte känner lukten av dessa i sin upphetsning och beslutsamhet att dricka.

Det finns också en risk att katten ramlar ner i toaletten. Det är osannolikt att katten drunknar, men den kommer att bli blöt till benet. Detta kan sänka kattens temperatur kraftigt. Om du inte upptäcker katten snabbt blir hypertermi en risk.

Med detta i åtanke bör du hålla din katt borta från toaletten så mycket som möjligt. Det finns ett antal sätt att uppnå detta.

Restrict Access

Håll badrumsdörren stängd och stäng toalettlocket. Om inte kattens kattlådan finns i badrummet ska den inte behöva ha tillgång till den. Mänskliga badrum är fyllda med kattrisker. Toaletter är bara en.

Om det behövs, investera i en klämma för att hålla toalettlocket stängt. Katter är listiga och kan lära sig att lyfta på locket. Detta blir allt farligare. Katten kan falla ner i toaletten och få locket stängt över sig. Detta gör katten oförmögen att fly.

Din katt kan också behöva använda sig av trampstenar för att nå toaletten. Se dig omkring i ditt badrum. Om du har fristående hyllor som ger din katt en hjälpande hand, flytta eller ta bort dem.

Avskräckningsmedel

Du kan också använda avskräckningsmedel på toaletten. Särskilda dofter från luftfräschare, till exempel, kommer att hålla en katt borta från badrummet. Se bara till att din katt inte är allergisk mot dem. Doftande eteriska oljor är lika effektiva. Dofter som de flesta katter hatar är bland annat:

 • Cedarwood
 • Eucalyptus
 • Pine
 • Citrus
 • Geranium
 • Mint
 • Kanel

Du kan också applicera ovälkomnande material på toaletten, eller dess omgivning. Katter avskyr klibbiga ämnen under tassarna. Applicera lite dubbelhäftande tejp på de ställen där katten får tillgång till toaletten. Den kommer att tappa intresset.

Alternativa vattenkällor

Om din katt hatar kranvatten kan den drivas att dricka från toalettskålen. Bekämpa detta genom att tillhandahålla en annan vattenkälla. Lukten av klor kan vara för stark för din katts näsa.

Flaskvatten är en enkel lösning. Ett billigare alternativ är att investera i en vattenrenare. På så sätt kommer vattnet inte direkt från kranen. Detta borde ta bort ovälkomna kemiska dofter. Se till att byta ut vattnet regelbundet för att förhindra att det blir stillastående.

Om din katt helt enkelt vägrar att dricka vatten kan du överväga en vattenfontän. Denna erbjuder allt det roliga som en toalettskål erbjuder, men ingen av riskerna. En vattenfontän producerar en konstant kaskad av friskt, svalt vatten. Få kattdjur kan motstå att dricka från en sådan apparat.

Alternativa vattenskålar

Kontrollera om din katt har problem med sin vattenskål. Börja med att flytta skålen till en annan plats. Om vattnet står för nära mat eller strö kommer katten att visa inget intresse. Den kommer att leta efter andra sätt att få vätska.

Om katten fortfarande är ointresserad är det möjligt att den är trött på morrhåren. Byt ut skålen till ett bredare alternativ. Se till att katten kan dricka fritt utan att morrhåren rör vid kärlets sidor. Använd vid behov ett djupt underfat. Katter är inte stökiga drickare. Du behöver bara uppdatera regelbundet.

Om din katt fortfarande är motvillig kan du titta på en vattenskål i porslin. Detta kommer att efterlikna det svala vattnet från en toalettskål. Släpp några isbitar i vattnet för att matcha temperaturen också.

Katter som dricker från toaletten är ofta ett vanligt kattbeteende. Detta gör det dock inte till ett tillrådligt beteende. Om du kommer på din katt med att försöka släcka törsten på detta sätt ska du sätta stopp för det. Det finns betydligt säkrare sätt för din katt att hålla sig hydrerad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.