16 lata katteraser (med bilder)

Alla katter är unika, men vissa raser är kända för att vara mycket aktiva och andra är helt enkelt lata! De flesta katter älskar att springa runt i huset eller på gården, jaga och klättra på allt de kan, men vissa raser föredrar att slappna av i soffan eller någon annan mysig plats som passar dem.

De flesta katter sover upp till 16 timmar om dagen och har redan lathet fulländad till en konstform. Vanligtvis varvas dock denna förlängda chilltid med anfall av lek, jakt och klättring.

Om du föredrar en kattvän som inte behöver att du leker med den hela dagen, kan du kolla in den här listan över de lataste kattraserna som vi kunde hitta.

Birman

Image Credit: Jeannette1980,

Också känd som ”Burmas heliga katt” är birmanen en långhårig huskattras med en ”spetsig” färgpäls och karakteristiska kontrasterade ”strumpor” på tassarna. Dessa katter är lätta att ta hand om, eftersom de till skillnad från de flesta andra långhåriga raser inte har någon underull och är mycket mindre benägna att knyta eller mattas. De är en privat ras som fäster sig starkt vid en person.

Brittisk korthår

Image Credit: kejamy,

Den stubbiga brittisk korthåren är en medelstor, muskulös katt med en tät päls som skyddar dem från det kalla europeiska klimatet. De är lättsamma, lugna katter som föredrar sitt eget sällskap, även om de gärna leker vid enstaka tillfällen. De är lätta att ta hand om med sin korta tjocka päls och självständiga natur.

Burmese

Image Credit: AdinaVoicu,

Burmese är en kraftig katt som har en muskulös kropp med en kort och glansig päls som är lätt att sköta. Medan unga burmesiska kattungar är ganska aktiva och lekfulla är de, när burmesen blir äldre, betydligt lugnare och föredrar att observera snarare än att delta i aktiviteter. De är kända för att inte komma överens med andra raser men klarar sig vanligtvis bra med andra burmesiska katter.

Chartreux

Image Credit: LucasBouillon,

Med sina robusta, muskulösa kroppar och tjocka, vattentäta pälsar verkar de här katterna som om de är gjorda för massor av aktivitet. Denna sällsynta franska ras är en exceptionell raggare, men i allmänhet är detta lugna, observanta katter som knyter starka band till en ägare. De är kända för sin intelligens och kan lära sig att hämta små föremål på samma sätt som hundar. Dessa katter är också långsamma att mogna och det tar cirka 2 år att nå full vuxen ålder

Exotic Shorthair

Image Credit: wokwak,

Den exotiska korthåriga katten, som utvecklades som en korthårig version av perserkatten, liknar perserkatten i nästan alla andra avseenden, med sitt karaktäristiskt platta ansikte och stora runda ögon. Även om de är kända för att vara något livligare än perser är dessa katter fortfarande jämförelsevis fogliga och jämnmodiga och visar mer tillgivenhet än nästan alla andra raser.

Himalayan

Image Credit: No-longer-here,

Himalayan är en långhårig huskatt som påminner om persern och är en söt, mild och godmodig katt som föredrar inomhusliv, vilket gör dem till idealiska familjekompisar i lägenheter. De älskar inget mer än sina ägares uppmärksamhet och avgudar regelbunden klappning och putsning. Även om dessa katter i allmänhet är mycket sociala djur är de kända för att vara ganska lynniga ibland.

Korat

Image Credit: 15claudia,

Korat är en medelstor katt med en slående blågrå päls som tycks skimra i skiftande ljus och som har sitt ursprung i Phimai, Thailand. De är mycket intelligenta katter med ett fantastiskt minne och kan lätt hitta hem från stora avstånd. Detta gör också att de är mycket hängivna sina ägare och försiktiga med nya ansikten. De är kända i Thailand som ”lyckokatten”.

Maine Coon

Image Credit: Naturell,

Maine Coon är en jätte bland huskatter och är en av de äldsta huskatterna i USA, närmare bestämt i Maine, där de är den officiella statskatten. Dessa milda jättar är mycket sällskapliga när de känner sig så benägna, men de är också självständiga katter som klarar sig bra när de lämnas på egen hand. Även om de är mindre benägna att krulla ihop sig i ditt knä än vissa andra raser på den här listan, är de vänliga och snälla mot andra katter, hundar och barn.

Perser

Image Credit: krzysztofniewolny,

Den fluffiga persern är den stereotypa sköteskatten, vilket gör dem till en av de populäraste huskattraserna i USA. De är lugna katter som anpassar sig väl till de flesta miljöer, men föredrar ett inomhusliv. De är tillgivna, mjuka, lättsamma katter som kan vara bland de lättaste att ta hand om och är själva sinnebilden av en lat kattras.

Ragamuffin

Bild: Persiskan är en av de katter som är lättast att ta hand om och är själva sinnebilden av en lat kattras: Pikrepo

Ragamuffins är välkända för sitt vänliga och lättsamma temperament och sin tjocka, kaninliknande päls. Liksom sina nära kusiner, Ragdoll och Perser, är dessa katter en av de lataste raserna som finns och lämpar sig väl för inomhuslivet. Dessa katter är långsamma att mogna och det kan ta upp till 5 år innan de når full vuxen ålder.

Ragdoll

Image Credit: atrix9,

Ragdoll har fått sitt namn från det sätt på vilket de blir slappa och avslappnade när de plockas upp. De har en vacker päls med färgad spets och slående blå ögon och är välkända för sin lugna och lättsamma natur. Dessa katter är så följsamma att det har fått många att tro att de inte känner smärta; detta har dock visat sig vara osant. De är en av de mest ”hundliknande” raserna på grund av sin tillgivna och lugna natur.

Russian Blue

Image Credit: moonsword,

Med sina korta, täta och skimrande gråblå pälsar är ryssblå en av de mest slående och igenkännbara kattraserna som finns. De är lugna och fridfulla katter som är kända för sin vänliga natur och känslighet. Även om de vanligtvis är reserverade när det gäller främlingar är de kända för sitt otroliga minne och kommer ihåg ansikten många månader mellan besöken.

Scottish Fold

Image Credit: Portlembec~commonswiki, Wikimedia Commons

Som mest känns igen på de framåtfällda öronen som orsakas av en unik genetisk mutation är Scottish fold en lugn och jämnmodig ras som har stor anpassningsförmåga till de flesta miljöer och klarar sig utmärkt som innekatt. De är kända för att knyta an till sin ägare och blir därför deprimerade när de lämnas ensamma under långa perioder.

Selkirk Rex

Image Credit: athree23,

Selkirk Rex är känd för sin lyxiga och lockiga päls och avslappnade, lugna karaktär. De är stockiga katter med muskulösa kroppar, spetsiga öron och tjocka, plyschiga, lockiga pälsar. De är mycket kärleksfulla och tillgivna katter som fäster sig starkt vid sina ägare och ofta kan man se dem följa dem runt. Med det sagt är de inte överdrivet krävande eller possessiva.

Siberian

Bildkredit: Joanna Gawlica-Giędłek,

Siberian, eller ”sibirisk skogskatt”, är en gammal, sekelgammal huskattras från Ryssland, en stark, kraftfull och muskulös katt som är känd för sin exceptionella hoppförmåga. De är mycket tillgivna katter men är inte överdrivet krävande eller uppmärksamhetssökande – de är mer än glada att göra sin egen sak också. En unik egenskap hos sibiriskan är deras kärlek till vatten, och de kanske till och med bestämmer sig för att följa med i ditt kvällsbad!

Tonkinese

Image Credit: dezy,

Tonkinese är uppfödd genom att kombinera en siamesisk och en burmesisk katt, och har en vacker spetsig färgad päls som kan ses i ett brett utbud av färger. Även om dessa katter i allmänhet är högljudda och sociala älskar de att vara på egen hand och klarar av att lämnas hemma under långa perioder. Med det sagt kan de lätt bli uttråkade och tycker om en bra leksession ibland.

Featured Image Credit: Ingus Kruklitis,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.