2021 Journal Digital Edition Available Now

Om American Saddlebred

FAST FACTS

 • Storlek från 14 till 17 år hands
 • Vidare färgskala
  • Chesnut
  • Svart
  • Spotted
  • Bay
 • Märkningar skapar individualitet
 • Väger 800-1,200 pounds

American Saddlebred förblir den ultimata showhästen, högt skrittande och elegant. En showhäst är ett skådespel av skönhet och grace men är också en intensiv atletisk konkurrent. American Saddlebreds tävlar i fyra primära divisioner i utställningsringen: Five-Gaited, Three-Gaited, Fine Harness och Pleasure. Varje division har sin egen ”look” och de tävlande ska vara välvårdade till perfektion. Hästar med fem gångarter, fina selar och nöjeshästar ställs ut med full manke och svans. Hästar med fem gångarter visas med roached eller trimmad manke för att framhäva deras långa, fina halsar.

Den gemensamma nämnaren för American Saddlebreds i utställningsringen är att de ska vara alerta, visa sig med böjd nacke, huvudet uppåt och öronen framåt, med en attityd av ”Titta på mig!”. De bedöms på prestation, uppförande, närvaro, kvalitet och konformation.

American Saddlebreds finns i nästan alla färger, är mellan 14 och 17 händer långa och väger 800-1 200 pund.

Huvudet och ögonen hos den ideala American Saddlebred tyder på förfining och intelligens. Långa, sluttande fästen ger en fjäder i steget, vilket gör American Saddlebreds mycket bekväma att rida. Hög kvalitet, jämnhet och balanserade proportioner kompletterar en helhetsbild av symmetri och stil.

De egenskaper som har bidragit till American Saddlebreds rykte som ”påfågel i utställningsringen” gör honom också till en mångsidig häst. Smidiga gångarter, snabbhet i kombination med intelligens och kraftfull muskulatur gör det möjligt för honom att göra allt som begärs av honom. Saddlebreds har utmärkt sig i många icke-traditionella discipliner som dressyr, eventing, hoppning, kombinerad körning och uthållighet samt fritids- och tävlingsridning. En American Saddlebred klarar av nästan alla uppgifter som han ombeds att utföra och gör det med extraordinär stil.

Den kanske mest framstående egenskapen hos rasen är dess mentala skarpsinne. Glada, alerta och nyfikna American Saddlebreds har den där människoorienterade egenskapen som kallas personlighet, vilket gör dem älskvärda för sina ägare och beundrare.

För att köpa en American Saddlebred bör du försöka bedöma dina mål. Vill du ha en utställningshäst? En avelsstona? En hopphäst? En häst att hålla i träning? Hemma? Hur mycket vill du spendera? Köper du som en investering? Endast för nöjes skull?

Om du vill rida eller köra, ska du utvärdera din förmåga: Har du någon erfarenhet? Är tävling ett mål? Är du med i ett lektionsprogram? Hur mycket tid kommer du att tillbringa med den nya hästen? Har du kunskaper och färdigheter för att träna en häst utan hjälp? Och glöm inte de fysiska egenskaperna: Är du lång eller kort? Är du kraftig eller mager? Hästens storlek ska passa ryttaren.

Det finns många sätt att lära sig mer om American Saddlebreds och de människor som arbetar med dem. Ett bra ställe att börja på är American Saddlebred Horse Association (ASHA). Så snart du börjar göra allvar av att äga en sadelblodshäst bör du gå med i ASHA och få tillgång till dess rika information; medlemskap krävs för dem som gör affärer med American Saddlebred Registry.

En annan viktig resurs för den nya ägaren är ASHA Charter Club, som består av ägare av amerikanska sadelblodshästar i det lokala området. Charterklubbarna, som är ett världsomspännande nätverk av mer än 45 organisationer, genomför många hästaktiviteter och sociala aktiviteter och hjälper gärna nykomlingar att lära sig mer om rasen. För yngre entusiaster erbjuder mer än 60 ASHA Youth Clubs projekt, aktiviteter och kamratskap när de tar till sig de finaste detaljerna i hästskötsel.

Hästutställningar är utmärkta platser för att träffa ägare, utställare, tränare, ridlärare och uppfödare. Som utställning kan du med egna ögon se hur American Saddlebreds tävlar och sedan besöka stallområdet och ställa frågor. De flesta American Saddlebred-folk är vänliga, hjälpsamma och uppmuntrande. det ena steget leder till det andra och det är lätt att bli bekant med American Saddlebreds och människor i alla åldrar som älskar dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.