24 oväntade saker om att dejta en ensamstående pappa

För några år sedan började jag regelbundet skämta om heta pappor. När jag sedan träffade en charmig, stilig kille med bra musiksmak och tacos på en hemlig jultomtevinylbytesfest i vintras började jag dejta en. Plötsligt verkade skämten lite läskiga, och även om jag aktivt bromsade upp dem, höjde de som var bekanta med mitt menageri av ordlekar om heta pappor ett skeptiskt ögonbryn. Jag sökte inte efter en het pappa, det bara hände. Bortsett från att vara snygg finns det en del oväntade saker som händer när man dejtar en ensamstående pappa.

Jag har dejtat (”dejtat”) frånskilda killar tidigare, vilket kanske är lite likt, men det här förhållandet är mitt första med en förälder. När förhållandet var helt nytt var det många nära vänner som beklagade sig över tolkningar av ”Jag skulle aldrig kunna dejta en förälder”. De återgav känslor om att barn är något som bryter mot avtalet. Men jag tänkte att vi blir äldre. Alla har ett förflutet och tar med sig bagage in i ett förhållande. Och ibland behöver det bagaget fotbollslektioner. Även om jag naturligtvis tycker att min partners barn är en djupt charmig, rolig och rolig liten människa som inte kan räknas som ”bagage”. Du vet vad jag menar. En man som är villig och glad att ta på sig papparollen visar engagemang. Det visar på en tålmodig man som bryr sig och har ett kärleksfullt hjärta. Detta är positiva saker. Men ja… att dejta en av dessa män framkallar en del unika situationer ibland.

Han kommer bra överens med din pappa

Jag visste redan att jag dejtade en sällskaplig, trevlig kille, och min pappa är likadan, men jag vet inte hur jag kunde misslyckas med att förutsäga det här lätta bandet. Det är ganska otroligt gulligt att se dem nörda om faderskap tillsammans.

Han rör sig lätt i olika sociala situationer

Om han måste föra en trevlig konversation med andra föräldrar under taekwan-do kan han flyta harmoniskt genom din gamla arbetskamrats nya flickväns grytkalas.

Finns pyttesmå kläder i din rena tvätt

Och…inte ens så små. Bara inte din och inte tillräckligt stor för att vara hans. Nyligen grävde jag fram en röd T-shirt som definitivt inte var min i en omgång ren tvätt som jag gjorde hemma hos bae. Jag är visserligen en ganska liten person och min pojkväns barn är sju år. Även om jag stod modell för den för skämt ovan, motstod jag lusten att faktiskt ta på mig den och bära runt den. Det kändes för långtgående.

Att ompröva tidigare relationer

Alla situationer är olika, men min pojkvän är fortfarande på vänskaplig fot med sitt barns mamma, som också bor nära oss. Det går så bra att hon till och med delade med mig i en Google-kalender som hon, hennes pojkvän och min pojkvän delar om vem som har huvudansvaret för föräldraskapet när (det är egentligen hälften och hälften). Denna typ av fantastisk kamratskap fick mig att verkligen titta på tidigare relationer som jag tidigare hade hållit fast i en låda och kastat i den bortre delen av garderoben. Jag skulle vilja säga att den här övningen fick mig att återuppliva giftiga romantiska relationer som sunda vänskapsrelationer, men det har inte riktigt hänt ännu (och med vissa specifika relationer kan jag ärligt talat inte se att det någonsin kommer att hända). Mer än något annat tror jag att den har hjälpt mig att inse det hårda faktum att alla människor har fel och i allmänhet goda avsikter. Harmoni kan existera med lite arbete. (Fast för att vara rättvis kan jag inte ta åt mig äran för kalendern. Det är allt hans superstjärniga ex:s handarbete och mognad.)

Inserar att folk verkligen gillar att göra narr av/prata om pappor

Jag har faktiskt stängt av #dadbod från Twitter och var tvungen att fejka en miljon leenden för folk som försökte relatera till mig genom att ta upp memeet IRL. Jag är också väldigt trött på pappaskämt (som visserligen är verkligt, men ändå inte ett fenomen som jag vill diskutera för 999:e gången).

Det finns mycket mindre påhittad dramatik

När en person måste ta hand om en annan människa har den helt enkelt mindre känslomässig och fysisk energi för att uppfinna snedsteg eller problem. Ingenting är en stor sak om det inte är en verklig stor sak. Han har utvecklat en visdom som hjälper honom att identifiera skillnaden mellan de två, och om du inte redan har gjort detsamma kommer det att bli lärorikt att umgås med honom tillräckligt länge.

Du har en otroligt tålmodig partner

En person som var tvungen att lära ett litet, upprört barn hur man behärskar toaletten kommer inte att flippa ut när du behöver ta nio pauser för att vandra tillbaka ut ur en kanjon.

Du sparar pengar

Jag har aldrig betraktat min inkomst som betydande förrän jag började tänka på det skriande faktum att jag inte behöver dela den med någon. Eftersom ensamstående pappor fortfarande måste, du vet, finansiera sitt barn, finns det inte alltid en massa extra pengar för att finansiera lättsinniga utflykter till tjusiga cocktailbarer eller hoppa med på tubresor som man inte ens ville delta i från början. Det inspirerar dig att vara mer uppmärksam på dina egna utgiftsvanor. Som sådan-

Han är vilt kreativ med billiga och gratis aktiviteter

Och känner till varenda dope park värd att besöka i stan.

Det tvingar dig att ta itu med din egen osäkerhet…

När ungen frågar ”Varför har du läppstift på dig”? kan du faktiskt tänka för dig själv: ”…Ja. Varför gör jag det?” Och på ett mer seriöst sätt tvingar det dig att dissekera omogna impulser. Som när du är försenad för att träffa en vän för att du är fast i en barnfylld lyktparad en stad bort, får du inte gnälla och tvinga din partner att hjälpa dig att beställa en Uber för att hämta dig, omedelbart – för att han är för upptagen med att skjutsa barnet på en skateboard i festligheterna för att ge efter för din prinsessagenda. Det får dig att ta en mer kritisk titt på denna prinsessagenda och brainstorma sätt att vara mer förnuftig i allmänhet.

…och att själv vara vuxen.

Jag lekte med barnet på en lekplats i närheten av min pojkväns lägenhet och när en myndighetsperson från det anslutna daghemmet kom ut och frågade om vi hade tillåtelse att vara där vände jag mig genast till barnet. Sedan insåg jag: ”Åh fan. Det är meningen att jag ska svara här.” Jag har alltid varit en aning rädd för auktoriteter men visste att jag var tvungen att hantera den aktuella situationen. Det gick förresten bra.

Omvänt betyder det att du inte får låta svartsjuka komma åt dig med ex. Jag brukade låta avundsjuka förblinda mig svårt förr – även om en pojkvän lyckades förbli kongenial med ett ex, fick hela bandet mig att känna mig skraltig som fan. Nu när jag är tillsammans med en person vars ex kommer att finnas i närheten på ett nära sätt för evigt och evigt amen, måste jag vara OK med det. Vilket är det vuxna sättet att göra i alla fall. Vi kan inte låta oss själva känna oss hotade utan någon gångbara anledning.

Han vet att världen inte kretsar kring honom

Detta kan vara en svår egenskap att hitta i denna värld av förvuxna Peter Pans som är på jakt efter sin egen morsgestalt – en person som kan ta hand om alla mindre smakliga hushållssysslor, påminna dem om att gå till doktorn, berömma dem ständigt och låta deras dagliga eller långsiktiga planer bero på vad Pan vill ha eller säger att han behöver. Den här situationen är annorlunda, eftersom han redan tar på sig den rollen för sitt barn samtidigt som han fortfarande tar hyfsat hand om sig själv. Att spela mamma till en rad vuxna Peter Pans blev gammalt, så den här typen av attityd är en mycket välkommen omväxling.

Han är medveten

Då det finns ett barn inblandat, försöker han inte vara alldeles viljelös med besluten i livet – både de som rör dig och de som inte rör dig. Det är ganska hett, TBH.

Du kan undvika ansvar för dina musikval

När ”Uptown Funk” kommer sex gånger i rad kan jag skylla det på barnet (vilket är sant). Samma sak med Katy Perry (vilket kan vara en extrapolering eller till och med bara min idé).

Det är svårt att äckla honom

Möjligen en av de bästa godbitarna med att dejta en pappa. Om din katt blev hemligt sjuk och han kliver barfota ner i en hög med spyor så älskar han inte det men han förstår att det händer (förmodligen för att han har erfarenhet av direkt hud-till-hud-till-en-annans-barf-kontakt tidigare). Han får inte heller panik över mens eller pruttar eller andra kroppsliga saker.

Hans ställe kommer att vara stökigt…för alltid

Rengöring är en av mina favoritterapier, troligen för att om jag befinner mig i ett mycket rörigt utrymme fysiskt, så överförs det mentalt och får mig att känna mig som en stressad soptunna. Mycket tidigt i det här förhållandet föreslog jag att jag skulle hjälpa min pojkvän med en intensiv städning av hans kök. Vi drack mycket vin och spelade högljudd punk och snart var det glänsande. Detta varade i ungefär 36 timmar. Med ett barn och ett heltidsjobb och andra lyxiga plikter som att bada sig själv och hålla sig mätt (OCH hålla barnet mätt) hamnar städningen i skymundan. Förutom att man inte har tillräckligt med tid att städa är barn bara mirakulöst stökiga maskiner. Outtröttliga sådana. Därför försöker jag se denna situation som en möjlighet att slappna av med mina OCD-tendenser och arbeta för att bli en mer tålmodig och förstående person. Naturligtvis är min lägenhet mycket renare – eftersom jag bara behöver ta hänsyn till mig själv. Det är inte rättvist att hålla honom till samma standard.

Du lär dig att avstå från viss kontroll

Jag erkänner att jag har en del kontrollfreaktendenser, relationer inkluderat. Mycket i livet ligger utanför vår kontroll och att dejta någon som har barn är en mycket effektiv påminnelse om att oavsett vad som händer kan vi inte alltid bestämma. Vi måste vara anpassningsbara. Därför väntade jag tills min pojkvän tyckte att det var okej att presentera mig för hans barn. Och även då var det inte så att jag hoppade ner från en tårta och skrek: ”JAG ÄR DIN NYA MAMMA!!!!!!!!!!!”. Inte alls. Jag är fortfarande bara en kompis som kommer hit då och då för att vara med och äta pizza eller spela ”ballong” eller åka hem från skolan ibland. När och om min pojkvän vill förklara min roll i hans liv för sitt barn är det egentligen inte upp till mig. Det är en diskussion som han och jag kan ha, men det är inte min strävan att lotsa.

Man får lite perspektiv på sin egen ålder…

Det är kul att göra sig lustig över gamlingar tills man inser att man själv nu är en. Detta understryks av hur ofta du bjuder på anekdoter som barn inte vill höra, alltid markerade med början ”När jag var liten…”. De bryr sig förmodligen inte om det. De behöver bara inte höra om hur din brist på färdigheter i Donkey Kong när du var sju år gammal påverkar din brist på färdigheter i Mario Kart Racing när du är 27 år gammal. De är bara glada över att autentiskt slå en vuxen.

…och din allmänna nivå av betydelse.

Inte för att säga att min pojkvän behandlar mig som om jag inte var viktig; han behandlar mig med total vänlighet och respekt. Det är bara det att jag har dejtat människor i det förflutna som satte mig på en piedestal, och vet du vad? Syret blir ganska tunt där uppe. Även om jag är säker på att det är menat som en uppskattande gest är det orealistiskt och sätter mycket press på den person som sitter på toppen. Att dejta en förälder innebär dock att oavsett vad som händer kommer det alltid att finnas någon som är viktigare än jag i mixen. Och jag är så så så okej med det.

Det finns inget utrymme för svartsjuka

Om en barnvakt faller bort i sista minuten, innebär det att bokningar måste avbokas och att middagen flyttas till vardagsrummet och att huvudrätten förmodligen blir pizza. Du kan inte ta det personligt om en kompis är sen för att hans barns mamma fick punktering och han var tvungen att hjälpa till. Du kan inte heller bli misstänksam när han pratar mycket i telefon med henne. Det här är komplicerade vatten att navigera i och om du ens ska doppa några tår under ytan måste du kunna ge dig av med tro och tillit – två saker som borde finnas i varje vuxenrelation i alla fall. Det är bara det att här är det särskilt icke förhandlingsbart.

Skiten behöver inte vara så allvarlig

Jag var aldrig barnvakt när jag växte upp och ingen av mina brorsdöttrar och systersöner bor i närheten, så jag har faktiskt inte mycket erfarenhet av att umgås med barn. Första gången jag träffade min pojkväns barn var jag 900 gånger mer nervös än när jag träffade någon vuxen. Vad skulle vi göra eller prata om? ”Allvarligt talat, vad som helst”, instruerade han. Efter ett tag försvann nerverna och vi lekte en upprörande lek ”ballong”, som går ut på att slå en ballong fram och tillbaka mellan två eller tre personer i ett vardagsrum. Extra regler varierar, men vanligtvis är Taylor Swift ett nödvändigt soundtrack. Saker och ting behöver helt enkelt inte vara så allvarliga i den bemärkelsen att barn är väldigt roliga och det är nästan häpnadsväckande hur snabbt man kan backa tillbaka till ett så lättunderhållet hjärnutrymme. Det är befriande att lansera någon konstig brytning och spetsa en avblåst ballong i luften utan rädsla för att bli dömd. Det kliar en specifik existentiell klåda.

Det finns inget ego

För gissa vem som gör den konstiga accenten och spelar ballong när du inte är i närheten? Omvänt kan dock-

Man kan ha seriösa samtal utan att skrämma varandra

Och även om det säkert finns undantag, så är det oftast så att när en ensamstående pappa dejtar, så är det inte bara att han knullar runt. Det är förvånansvärt uppfriskande att sjunka in i ett förhållande och ha den bekväma friheten att diskutera individuella storskaliga förhoppningar och mål. I andra relationer kan det att överhuvudtaget prata om framtiden ofta vara precis den katalysator som skickar Pan iväg och packar för en återvändande och permanent resa till Neverland.

Du behåller mycket av din egen tid

Ofta kan det, särskilt i nya relationer, vara svårt att balansera kärleksgrejer och vänner. Om man antar att man befinner sig i en situation med delad vårdnad i en lokal miljö innebär det att man får halva tiden för sig själv. Det hjälper att sakta ner saker och ting tidigt och upprätthålla andra hobbies, pyssel, vänskapsrelationer och liknande i ditt eget liv. Det är motsatsen till kvävning och främjar vital självständighet.

Bilder: Bilder: TriStar Picturs; Giphy(23); Beca Grimm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.