Brindle

En omvänd brindle kastanj

Brindle Häst med mörkbrun grundfärg

Brindlefärgning hos hästar är extremt sällsynt och är i många fall kopplad till spontan chimärism, vilket resulterar i ett djur med två uppsättningar av DNA, där det brindlade mönstret är ett uttryck för två olika uppsättningar av gener för pälsfärg hos hästar i en häst. Denna form är inte ärftlig. Hos vissa hästar verkar mönstret vara ärftligt, vilket tyder på att en eller flera gener är ansvariga. Ett ärftligt skäggmönster i en familj av amerikanska Quarter Horses identifierades 2016 och fick namnet Brindle1 (BR1). Fenotypen Brindle1 har ett X-bundet, semidominant arvsätt. Honhästar med denna gen har ett randigt pälsmönster, plus att håren från ränderna har en annan textur samt färg, är mindre raka och ostyriga. Hanhästar har sparsamma manar och svansar men uppvisar inte ett randigt pälsmönster med textur. Ett Brindle1-test finns tillgängligt.

Brindlefärgning består av oregelbundna ränder som sträcker sig vertikalt över hästens kropp och horisontellt runt benen. Brindlehästar kan också ha en ryggstrimmig rand. Den påverkar vanligtvis inte huvudet och benen lika mycket som kroppen, med de tyngsta koncentrationerna av brindling på halsen, axlarna och bakbenen. Färgningen har dokumenterats tidigare. På Zoological Museum of the Academy of Science i Sankt Petersburg har en rysk cabhäst med brindlefärgning från början av 1800-talet monterats och ställts ut på grund av sin sällsynthet.

DescriptionEdit

Den brindlefärgning som finns hos hästar skulle kunna beskrivas som vertikala ränder som återfinns längs halsen, ryggen, bakbenen och överbenen. Hästens huvud är vanligtvis enfärgat och påverkas inte av ränderna. Brindledmönstret har ingen effekt på mörka punkter på hästar. Vissa brindlefärgade hästar är mer iögonfallande än andra.

Med detta sällsynta pälsmönster finns det en grundpäls som täcker hela hästens kropp. Denna baspälsfärg kan vara vilken färg som helst. Registrerade exempel har varit bay, chestnut, palomino och dun. De tidigaste dokumenterade fallen sades ha röd dun eller grulla som grundpäls. Ovanpå grundfärgen finns antingen en ljusare eller mörkare färg, vilket ger ett utseende av ränder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.