Hjälp mig: När du känner att jag inte räcker till

Vid: Stephanie Kirby

Uppdaterad 04 december 2020

Känner du någonsin att du inte lever upp till andras förväntningar? Det kan vara så att din självkänsla har fått en smäll och att ditt självförtroende är rubbat. Eller så kan det vara så att du alltid har kämpat med negativa tankar. Oavsett vilket är det en känsla som många upplever. Men det är inte hälsosamt för relationer – och det är inte något du behöver leva med.

Lär dig vad det betyder när du känner att du inte duger.

Boka din konfidentiella session med en onlineterapeut som kan hjälpa dig idag!

Den här webbplatsen ägs och drivs av BetterHelp, som får alla avgifter i samband med plattformen.

Källa: pexels.com

Det är lätt att falla för dessa osanna känslor. Särskilt med bombardemanget av perfekta selfies som vi dagligen lider av på sociala medier. Det finns många faktorer som bidrar till att man känner att man inte duger – sanningen är inte en av dem. När du lär dig att identifiera problemet kan du övervinna känslor av lågt självförtroende och återuppbygga din självkänsla.

Du räcker till

Det är viktigt att slå fast att du räcker till. Du definieras inte av ditt värde för någon annan person på den här jorden. Så om du kommer på dig själv med att tänka ”jag är inte tillräckligt bra för honom” eller ”jag är inte tillräckligt bra för henne” så har du fel. Ibland passar två personer helt enkelt inte ihop. Det betyder inte att den ena personen är bättre än den andra. Alla föds med ett inneboende värde och förtjänar kärlek och respekt.

När du börjar känna att du inte duger, oavsett om det är som förälder, make/maka, vän eller barn, sjunker ditt självförtroende. Det är svårt att känna sig som en självsäker och kompetent person om du tror att du inte uppfyller någon annans krav.

Varför känner jag mig så här?

Det finns många anledningar till att du kan känna att du inte duger. Dessa kan inkludera men är inte begränsade till:

Låg självkänsla. Om du redan lider av låg självkänsla och en dålig självbild är det lätt att känna att du inte uppfyller någon annans krav. Om du känner att du inte passar in i definitionen av den ”perfekta” partnern, föräldern eller vännen kan du börja känna dig hopplös. Du kan känna att du inte betyder något för någon.

Sättet du behandlas på. Du kanske känner att du inte duger för att någon annan försöker få dig att känna så. Detta kan bero på ett misshandelsförhållande, antingen fysiskt eller känslomässigt, eller på din utveckling som barn. Om ett barn ständigt får höra att det är ett misslyckande kommer det att börja tro på det. Detta kan göra dem mottagliga för manipulativa relationer senare i livet. Då fortsätter tyvärr cykeln.

Angslan och depression. Du kan känna att du inte är tillräckligt bra på grund av ett underliggande psykiskt tillstånd, till exempel ångest eller depression. Ofta ifrågasätter personer som lider av ångest sina interaktioner med andra. De analyserar sina tidigare samtal och är säkra på att de måste ha sagt något fel. De kanske slår sig själva för ingenting. Detta kan leda till depression och känslor av ensamhet och hopplöshet.

Källa: pexels.com

Mental Health Disorders. Att inte känna sig tillräckligt bra kan bero på en självförstörande personlighetsstörning. Personer med denna typ av störning har ett mönster där de beter sig som ett offer och tillåter sig ofta inte att se det positiva, inte ens i aktiviteter som de tycker om. De kan tyckas vara självsaboterande. Om de till exempel befinner sig i ett fast förhållande kan de göra nedsättande kommentarer om sig själva i jakt på bekräftelse. Det är viktigt att ta upp detta beteende i rådgivning.

Lär dig vad det betyder när du känner att du inte är tillräckligt bra.

Boka din konfidentiella session med en onlineterapeut som kan hjälpa dig idag!

Källa: flickr.com

Kommer det att bli bättre?

Som med många saker i livet behöver känslan av att inte vara tillräckligt bra inte vara ett permanent problem. Även om det är en utmaning att återuppbygga en trasig självkänsla är det inte omöjligt. Men det är viktigt att hitta någon du litar på som kan hjälpa dig med denna process. Du måste vara på en säker plats för att ta risker, till exempel att närma dig din partner på ett annorlunda sätt. Din partner, eller den du har en relation med, måste vara medveten om dina känslor och vilja hjälpa dig att återuppbygga din självkänsla. Med kunskap, konsekvens och stöd kommer det att bli bättre. Några idéer om hur du kan närma dig en annan person om dina känslor finns nedan.

Berätta ärligt hur du känner

Förklara att det känns som om du inte är tillräckligt bra för dem och varför du känner så. Om du inte kan peka ut varför du känner så här, säg det. Ärlighet är det bästa. Var noga med att tala med din partner, eller den du känner så här mot, på ett icke-dömande och icke anklagande sätt. Om det här är en relation som du vill bevara vill du se till att ni samarbetar snarare än att peka finger åt varandra.

Källa: unsplash.com

Finn lösningar

Vad skulle du kunna höra som skulle få dig att känna annorlunda? Känns det som om den andra personen närmar sig dig på ett visst sätt som är skadligt eller inte säger vissa saker till dig som skulle vara till hjälp? Om detta förändrades, skulle det få dig att känna dig annorlunda? Om din förälder berättar för dig hur dålig du är på något, är det till nytta? Eller får det dig att känna att du inte är tillräckligt bra? Förklara att de skulle kunna få fram sin synpunkt genom att använda andra formuleringar som inte angriper din självkänsla.

Skriv ner det

Om du redan har dålig självkänsla och tror att du inte duger, kanske du inte känner dig bekväm med att närma dig den person som orsakar dessa känslor. Det finns sätt att komma runt detta. Genom att skriva ett brev till dem får du tid att sitta och tänka på dina känslor och få dem på papper så att den andra personen kan läsa dem, i stället för att snubbla över dina ord medan du kämpar med ditt självförtroende.

Hur BetterHelp kan stötta dig

Överväg om du ska gå på rådgivning tillsammans med den här andra personen, eller på egen hand. De professionella, licensierade terapeuterna på BetterHelp kan erbjuda rådgivningstjänster för att hjälpa dig genom denna process. Din terapeut kommer att hjälpa dig med varje steg som beskrivs i den här artikeln, från att identifiera dina utlösande faktorer till att coacha dig genom ett samtal med den andra personen. BetterHelps nätverk av licensierade rådgivare kan nås från bekvämligheten och avskildheten i ditt eget hem (eller var du än har en internetuppkoppling).

Lär dig vad det innebär när du känner dig som om du inte är tillräckligt bra.

Boka din konfidentiella session med en onlineterapeut som kan hjälpa dig idag!

Källa: unsplash.com

Med en terapeut närvarande som en neutral person kan du känna dig trygg med att någon annan hjälper till att underlätta samtalet. Terapi är en trygg plats där du kan uttrycka dina tankar. Terapeuten ser också till att diskussionen håller sig på rätt spår och förblir lämplig så att relationen inte skadas ytterligare.

Onlineterapi för par

Onlineterapi är ett lovande sätt för par att få rådgivning, vilket kan hjälpa när en eller båda medlemmarna upplever låg självkänsla. En nyligen genomförd kvalitativ studie av 15 par som fick onlineterapi visade att klienterna hade överväldigande positiva intryck av upplevelsen och kommenterade hur nedsänkt de kände sig i den terapeutiska processen. Vissa par rapporterade att det faktum att de kände sig lite mer ”avlägsna” från terapeuten gav dem en större känsla av kontroll och trygghet. Paren uttryckte att onlineprocessen förbättrade den terapeutiska alliansen, vilket är den enskilt största förutsägelsefaktorn för terapins framgång.

Fördelarna med onlineterapi

Som diskuterats ovan är onlineterapi ett spännande alternativ för par som vill förbättra sina relationer, särskilt eftersom det kan vara svårt att hitta tid i två upptagna scheman för terapi på plats. Det är här som BetterHelp kommer in i bilden. Du kan få tillgång till BetterHelps plattform från bekvämligheten och avskildheten i ditt eget hem. Dessutom erbjuder onlineterapi lägre priser än terapi på plats eftersom onlineterapeuter inte behöver betala för kostnader som att hyra ett kontor. BetterHelps licensierade terapeuter har hjälpt individer och par med relationsproblem. Läs nedan för några recensioner av BetterHelp-terapeuter från personer med liknande problem.

Rådgivare recensioner

”Jag kämpade verkligen med relationerna i mitt liv och med min självkänsla i allmänhet. Brittany hjälpte mig verkligen att öppna upp och ta en lång, hård titt på mig själv. Efter bara en vecka har jag börjat se på mitt liv så mycket annorlunda.”

”Han har varit extremt professionell och har funnits där för att hjälpa mig att börja övervinna mina problem med ångest och självkänsla. Han är väldigt bra på att lyssna och verkligen förstå dina bekymmer.”

Slutsats

Om du känner att du inte är tillräckligt bra är det viktigt att bearbeta känslorna och gå vidare. Om dina känslor av låg självkänsla inte behandlas på lämpligt sätt kan de fortsätta att skada dig och hindra dig från att njuta av ditt liv. Ett tillfredsställande liv med genuint självförtroende är möjligt – allt du behöver är de rätta verktygen. Ta det första steget i dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.