Hur du odlar din egen ekologiska quinoa och amarant

Varje år väljer jag något nytt att plantera i min trädgård. I år odlar jag quinoa (keen’ wah). Quinoa är en gröda för kallt väder och växer bäst i norra USA och de flesta platser i södra Kanada. Amarant är grödan för varmt väder. Både quinoa och amarant är proteinrika växter som kommer från Sydamerika. Båda dessa växter växer mycket lätt och den matkvalitet som de erbjuder överträffar vida vår vanliga spannmålskvalitet. Quinoa och amarant är spannmål, men de har breda blad vilket skiljer sig från de flesta spannmål som anses vara gräs. Deras blad är en av de mest näringsrika grönsakerna, men det är deras frukter som erbjuder det proteinrika spannmålet.

Både quinoa och amaranth är sjukdomsfria och torktoleranta växter. De gillar rik jord som dräneras väl, men båda trivs i torra förhållanden när de väl är etablerade. De flesta amaranter och quinoa blir 4 till 8 fot höga. Om du planterar i en upphöjd bädd kan du plantera 4 plantor per kvadratfot. Quinoa växer bäst där temperaturen inte överstiger 90°F. När jordtemperaturen når 60°F är det dags att plantera dem. Det är bäst att kyla ner quinoafrön innan de planteras. Amarant är en grödor med varm säsong. Det är bäst att plantera dem när jordtemperaturerna ligger mellan 65°F-75°F. Både amarant och quinoa startar långsamt, men när de väl är en meter höga tar de fart och växer mycket snabbt.

Quinoa är redo att skördas när bladen har fallit och bara de torkade fröknopparna är kvar. Amarant fortsätter att blomma fram till den första hårda frosten. Det bästa sättet att se om de är redo för skörd är att försiktigt skaka på blomhuvudet och se om fröna faller ut. Om de gör det är de redo för skörd. Jag kommer att visa dig i ett senare avsnitt hur du skördar dem.

När du har skördat dina frön vill du rengöra dem med silar och en blåsapparat (en fläkt), inte med vatten. Det är mycket viktigt att torka din skörd i flera dagar för att säkerställa att den inte möglar när den lagras. Den kan lämnas på brickor i den varma solen eller vid en värmekälla inomhus. Rör om då och då tills den är så torr som möjligt. Förvara i en lufttät behållare på en sval och torr plats.

För ett recept som använder quinoa eller amaranth klicka här.

Quinoa foliering

Quinoa blomning

Quinoa när den väl har skördats

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.