Manga 101: Hur man börjar läsa manga

 • Komikböcker är inte bara älskade av nördiga amerikaner, utan av män, kvinnor och barn i alla åldrar över hela världen. Amerikanska superhjältar är ständigt populära, men det borde inte komma som någon överraskning att nästan alla kulturer har sitt eget sätt att berätta historier genom bilder. Manga är ett mycket intressant ämne för akademisk forskning, och om du bestämmer dig för att studera det mer ingående hittar du lätt experter för avhandlingshjälp här

  En av de mest unika och produktiva av dessa stilar av serier är japansk manga. Har du aldrig hört talas om det? Vill du försöka läsa den, men vet inte var du ska börja? Bara intresserad av en aspekt av japansk kultur?

  Det finns fem typer av manga som är skrivna för män, kvinnor och barn.Click To Tweet

  Vill du veta hur man börjar läsa manga? Läs då vidare! Behöver du en ritplatta för manga, kolla in de bästa ritplattorna här.

  Vad är manga?

  En samling japanskspråkiga manga.

  Manga är, enkelt uttryckt, japanska serier. De anpassas ofta till japansk animation. Denna typ av tecknade serier kallas populärt för anime.

  Manga har vanligtvis en mycket distinkt animeringsstil som kännetecknas av stora ögon, överdrivna känsloreaktioner, fina drag, märkligt färgat hår och andra karaktärsdrag som blir bekanta med tiden när man läser manga.

  Typer av manga

  Det finns fem typer av manga som är skrivna för män, kvinnor och barn.

  • Seinen – manga för män
  • Josei – manga för kvinnor
  • Shôjo – manga för flickor
  • Shônen – manga för pojkar
  • Kodomo – manga för barn

  Likt romaner finns det också dussintals genrer av manga. Dessa sträcker sig från fantasy och science fiction till livsspex och mecha. Ofta har dessa genrer suddiga gränser som möjliggör mycket fantasifulla berättelser och intriger.

  Hur man börjar läsa manga

  Korrekt läsordning för manga.

  Om du är nybörjare på manga kan det vara lite förvirrande att ta reda på var du ska börja läsa. Men jag ska visa dig hur du börjar läsa manga. Traditionell manga, översatt eller inte, läses från höger till vänster. I vissa fall utformar tecknaren/författaren, eller mangaka som de kallas i Japan, sin manga så att den ska läsas från vänster till höger. Detta är dock en sällsynt situation.

  Denna bild visar den rätta ordningen och riktningen för att läsa manga. Börja i det övre högra hörnet av den övre högra panelen och läs sedan från höger till vänster. Upprepa denna process tills du är klar med alla paneler i en sektion, och gå sedan ner till nästa sektion med paneler och upprepa processen från höger till vänster.

  Glöm dock inte att ta dig tid att titta på konstverket! Eftersom textrutorna ofta är korta bitar av dialog är det lätt att blåsa igenom en hel sida manga utan att egentligen titta på konstnärens arbete. Det mesta av den skönhet som finns i en volym manga är inte handlingen, utan konsten. Faktum är att konsten kompletteras av berättelsen, inte tvärtom, eftersom konsten berättar en majoritet av historien genom noggranna, vackra känslor och tydliga handlingar.

  Populära titlar

  Här är en lista över populära manga-titlar tillsammans med en beskrivande text från Anime News Network:

  Naruto – ninja, fighting – När Naruto föddes fängslades andan av en ond nio- svansad räv i honom, vilket gjorde att han blev hatad av byborna i ninja-byn Leaf som fruktade demonen i honom. För att motverka detta hat växte han in i rollen som clown och försökte dra till sig uppmärksamhet genom att göra sig själv och sina lärare till åtlöje. Men inom honom bor drömmen om att bli Hokage, den starkaste krigaren i byn. När han tar examen från akademin placeras han i samma grupp som Sakura, teknikern och flickan han älskar och Sasuke, den starka, tysta killen och hans rival för Sakura. Ledare och lärare i gruppen är Kakashi, den märkliga och alltid sena, men kraftfulla ninja.

  Pokemon Adventures – fantasy, varelser, äventyr – Röd är bara en vanlig grabb som bor i den lantliga staden Pallet Town, när han bestämmer sig för att ge sig ut på ett eget äventyr, tillsammans med sin rival sedan barndomen, Blå. I denna värld av Pokemon får han många vänner, både människor och Pokemon. Men allt är inte bra. Team Rocket försöker fånga Mew, en mycket sällsynt pokemon, och utför experiment på andra pokemon för att öka deras kraft. Red och hans vänner måste kämpa mot Team Rocket för att stoppa deras grymma experiment och avslöja Pokemons hemligheter.

  Full Metal Alchemist – fantasy, komedi, drama – När de två bröderna Edward och Alphonse Elric försökte återuppliva sin mor med hjälp av alkemi gick något drastiskt fel. Edward förlorade sitt ben och sin arm och Alphonse förlorade hela sin kropp. Nu, några år senare, blir Edward vad som är känt som en ”statlig alkemist” eller en nationellt erkänd alkemist. Tillsammans med Alphonse, vars ande har satts in i en rustning av metall, och hans automail ben och arm, ger sig de två bröderna ut för att hitta ett sätt att återställa sig själva.

  Ghost in the Shell – science fiction, cyberpunk, action – I en nära framtid har tekniken fått fäste i samhället i stort. Cybernetiska implantat är inget ovanligt och robotar vandrar omkring lika rikligt som människor, alla anslutna genom sina ”spöken” till nätets elektroniska dataströmmar. Major Motoko Kusanagi och sektion 9 för offentlig säkerhet befinner sig i en ständig kamp mot den nyss skapade vågen av teknologiska terrorister och cyberhackers. Men saker och ting tar en vändning när Motoko blir inblandad i ett visst fall som involverar en extremt farlig ”spök”-hacker med smeknamnet Puppeteer, då hon dyker djupare och djupare in i nätets gränslösa verklighet för att nå sina egna häpnadsväckande slutsatser.


  Love Hina – komedi, drama, livets skiva, romantik – När han var barn lovade Keitaro Urashima med en flicka att de skulle träffas på Tokyo University (Toudai). Därför har han försökt komma in på det prestigefyllda universitetet men har misslyckats med inträdesprovet två år i rad. När hans föräldrar kastar ut honom ur huset försöker han hitta logi på sin mormors värdshus, men utan att han vet om det har det förvandlats till ett studenthem för enbart flickor. Han får stanna kvar i rollen som kanrinin (studenthemsföreståndare), men hans klumpighet tenderar att leda till att han hamnar i trubbel med flickorna. För att förverkliga sin dröm studerar han för att klara av Tokyo University-examen tillsammans med Naru Narusegawa, som har sina egna skäl att vilja komma in på Toudai.

  Dragon Ball – action, komedi, fantasy, kamp – Dragon Ball följer Son Gokus äventyr från barndom till vuxen ålder när han tränar kampsport och utforskar världen i jakt på de sju mystiska kulorna, som kallas Dragon Balls, och som när de är samlade kan kalla på en önskedrake som kan ge en önskelöshet. Under sin resa får Goku flera vänner och kämpar mot en mängd olika skurkar, varav många också söker drakbollarna för sina egna önskningar, vilket även inkluderar fiender från en annan planet.

  Bleach – action, övernaturlig – Bleach följer äventyren av Ichigo Kurosaki, en tonåring med förmågan att se andar, som råkar stjäla kraften hos själsskännaren Rukia Kuchiki när han räddar sin familj och som därefter tar på sig hennes uppgifter medan hon konvalescerar. Sedan den händelsen måste Ichigo slåss mot hollows, onda andar som attackerar människor. i processen får han nya vänner med speciella förmågor.

  Akira – science fiction, action, övernaturlig – År 2038. En polisstat, intrigerande politiker, religiösa sekter, revolutionärer och ett hemligt vetenskapligt projekt kombineras till en explosiv blandning i Neo-Tokyo. De rivaliserande grupperna har alla ögonen på ett pris: kontrollen över Akira, en pojke med så destruktiva psykiska förmågor att han har hållits i kryostasis i över 30 år. En kupp planeras, men det finns en joker i spelet: den psykiska Tetsuo, en impulsiv ung biker som släpper ut Akira och därmed tvingar alla grupperna att göra sitt drag.

  Soul Eater – action, komedi, fantasy – I en värld där tekniker hanterar de utvalda människorna som kan förvandlas till vapen, har Shinigami-sama skapat en skola för att lära unga tekniker och deras formskiftande partners vad det innebär att vara en rättvis dödsgud. För att skapa det ultimata vapnet måste skolans elever samla själarna från 99 onda människor och 1 häxa.

  Hikaru No Go – drama, brädspel, övernaturligt – Hikaru Shindo är bara en vanlig 12-årig japansk pojke. En dag rotar han bland sin morfars saker för att se om han kan hitta något att sälja och tar fram ett gammalt Go-bräde. En spöklik uppenbarelse dyker upp ur brädet och berättar sin sorgliga historia för Hikaru. Hans namn är Sai Fujiwara, en man som var Go-instruktör åt Japans kejsare för tusen år sedan. Nu spökar han på en Go-bräda och vill åstadkomma det perfekta Go-spelet, kallat ”Guds hand”, vilket han hoppas kunna göra genom Hikaru. Om Hikaru kommer att kunna göra det eller inte (eller ens vill göra det) får vi se.


  Mobile Suit Gundam 0079 – mecha, science fiction, drama, action – niversal Century 0079: Furstendömet Zeon förklarar krig mot jordfederationen. Det som följer är massförstörelse på jorden och kolonierna i omloppsbana som skördar miljarder dödsoffer. Som ett resultat av detta förklarar båda grupperna ett eldupphör i åtta månader. På Side 6-kolonin hittar Amuro Ray, son till en vetenskapsman från Federationen, sin fars prototyp av den mobila dräkten RX-78-2 Gundam och flyger den för att bekämpa Zeons mobila dräktstyrkor. Nu måste Amuro och besättningen på hangarfartyget White Base överleva de många striderna mot Zeon tills kriget tar slut.

  Bild med tillstånd från CPIBooks.com.

  Wrap Up

  Manga har stigit i popularitet i Amerika och västvärlden under de senaste åren och har blivit en av Japans främsta exportvaror. Personligen tycker jag verkligen om att läsa en livsserie och mecha-manga. Så nu vet du hur du ska börja läsa manga. Var min guide om hur man börjar läsa manga till hjälp för dig? Vilka är några av dina favoritmanga? Låt oss veta i kommentarerna nedan eller på Google+, Twitter eller Facebook.

  Om du letar efter andra bra mangatitlar att börja läsa med kan du kolla in den här artikeln från About.com, 50 Essential Manga for Libraries: Relaterade artiklar:101, Akira, Anime, Bleach, Dragon Ball, Dragon Ball Z, Full Metal Alchemist, Ghost in the Shell, Hikaru No Go, Love Hina, manga, Naruto, pokemon

  Relaterade artiklar:101, Akira, Anime, Bleach, Dragon Ball, Dragon Ball Z, Full Metal Alchemist, Ghost in the Shell, Hikaru No Go, Love Hina, manga, Naruto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.