Wikipedia:Sunt förnuft är inte vanligt

Detta är en essä.

Den innehåller råd eller åsikter från en eller flera Wikipedia-medarbetare. Den här sidan är inte en uppslagsartikel och inte heller en av Wikipedias policyer eller riktlinjer, eftersom den inte har granskats grundligt av gemenskapen. Vissa uppsatser representerar utbredda normer, andra representerar endast minoritetsståndpunkter.

Den här sidan i ett nötskal: Vad som är ”sunt förnuft” för dig kanske inte är det för andra.

Begreppet sunt förnuft är ett långvarigt begrepp som bygger på mänsklig erfarenhet och människors individuella uppfattningar. Sunt förnuft är egentligen inte gemensamt, i någon av dessa bemärkelser: det skiljer sig från person till person, och kanske används det inte ens när många redaktörer skulle kunna enas om vad det är i en viss situation.

Det sägs ibland att sunt förnuft är mycket sällsynt.

Voltaire, Dictionnaire Philosophique (1764)

När du diskuterar frågor som är viktiga för projekt på Wikipedia ska du alltså inte betrakta din ståndpunkt, eller den ståndpunkt som du håller med om, eller till och med en ståndpunkt som det råder konsensus om, som ”sunt förnuft”, eftersom det inte är något annat än din uppfattning. Din idé om sunt förnuft kommer sannolikt att motsäga någon annans idé om sunt förnuft.

Istället för att förlita dig på ”sunt förnuft” för att fatta beslut bör du istället förlita dig på att skapa konsensus för din ståndpunkt och uppfattning, och arbeta med andra människor för att nå en slutsats som de flesta kan acceptera. Genom att anta att din ståndpunkt är ”sunt förnuft” och agera utifrån den, är allt du gör att förolämpa de människor som inte håller med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.