Därför hade utedass en halvmåne på dörren

Av alla saker du kommer att lära dig idag är kanske ingen så övertygande som denna.

Just kidding. Det finns verkligen inget intellektuellt eller av stor historisk betydelse i att förstå varför utedass hade halvmåneformade dörrar. I själva verket är detta egentligen bara ägnat att framkalla kollektiva minnen av farliga öppna gropar och hemsk stank, vilket är vad de flesta människor tänker på när de ser eller hör ordet ”utedass”. Och kanske därefter halvmånen.

Samt, vad är det för något med halvmånen? Varför måste alla utedass som inte anländer på baksidan av en lastbil som körs av någon stackare som varje dag ångrar sitt yrkesval alltid ha den där konstiga lilla utklippta halvmånen?

Enligt Atlas Obscura är den långvariga legenden om halvmånen att den en gång användes för att skilja kvinnornas utedass från männens utedass, på samma sätt som den märkligt triangelformade människofiguren på dagens toaletter används för att styra kvinnorna till de toaletter som har de längsta köerna, medan den icke triangelformade människofiguren markerar de toaletter som killar kan gå in och ut ur utan vidare.

Det sägs att männens toaletter en gång i tiden hade en sol- eller stjärnsymbol, men att kvinnornas halvmåneform är den som överlevt i allmänhetens medvetande eftersom män har mycket sämre toalettvanor än kvinnor och deras toaletter så småningom alla upplöstes och därmed försvann i tiden medan endast kvinnornas toaletter stod kvar. För att klargöra att vi inte säger att vi personligen tycker att män har mycket sämre toalettvanor än kvinnor, vi upprepar bara den dumma legenden.

Månen som symbol för ”kvinnlig” har ett ganska gammalt ursprung, men det är oklart om det var den typ av symbolik som 1800-talets människor skulle förstå eller vara med på. Det är logiskt att man på platser där läskunnigheten inte var särskilt hög skulle vilja använda en symbol för att skilja kvinnliga utrymmen från manliga utrymmen, men å andra sidan verkar det som om hela gudinnan Diana-grejen inte riktigt skulle vara en cowboygrej, så det är svårt att säga om den här förklaringen är baserad på verkligheten eller om det bara är något som någon hittade på.

Folkloristen Dr. Adam Davis, som skrev en hel artikel om ämnet 2007 (och skratta inte för ett par personer har faktiskt skrivit hela böcker om utedass), säger att det verkligen inte finns mycket bevis för att stödja den utbredda teorin om halvmånen som symbol för kvinnornas utedass. I själva verket går förklaringen bara tillbaka så långt som till 1972, vilket är ganska långt bortom storhetstiden för det klassiska, illaluktande, skrangliga utedasset i trä som vi en gång kände det. Dessutom var det på den tiden ingen som brydde sig om att gräva två utedass eftersom det var för dyrt och tidskrävande, så därför verkar det ännu mindre troligt att halvmånen skulle leda kvinnorna till utedasset för kvinnor, när det troligen bara sällan fanns ett separat utedass avsett för damerna.

Nu är det sant att det fanns hål i dörrarna på utedassarna – det var de tvungna att göra, för annars skulle den illaluktande och munkavelsframkallande upplevelsen av att använda ett offentligt utedass ha varit något mer illaluktande och munkavelsframkallande. De släppte också in lite ljus så att man kunde se att man kunde göra sina behov. Och det finns gott om fotografiska bevis för att de uthus som byggdes före 1900-talet hade halvcirklar i dörrarna, som något mindre kurviga halvmånar.

Den bästa gissningen för denna praxis är dock den här supertråkiga gissningen: Det såg trevligt ut. Eller så trevligt som man kan få ett stinkande skjul fullt av mänsklig avföring att se ut. Och sedan spreds det genom populärkulturen i mitten av 1800-talet. Någon såg förmodligen grannens utedass med en halvmåne inristad och sa: ”Det är häftigt, har du något emot att jag sätter en sådan på mitt utedass?” Och grannen sa: ”Varför i helvete frågar du mig, jag skiter i vad du ritar in i ditt stinkande utedass?”. Och på så sätt spreds den utskurna halvmånen över landet och in i filmer och läroböcker och westernfilmer, och så småningom kände sig någon tvungen att hitta på en historia för att förklara det.

Mysteriet är löst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.