Medan Kaliforniens bränder rasar tillåter ett nytt lagförslag att före detta fångar blir brandmän

Förre fångar i Kalifornien som har tränats i brandläger kan nu få sitt brottsregister raderat och ansöka om att bli brandmän enligt ett nytt lagförslag som godkändes av lagstiftarna på måndagen.

Författare till lagförslaget (AB-2147) är Eloise Reyes, ledamot av Kaliforniens delstatsförsamling: ”Efter att ha fått värdefull utbildning och utsatt sig för fara för att hjälpa brandmännen att försvara kaliforniernas liv och egendom, möter fängslade enskilda handarbetare svårigheter och hinder för att få anställning på grund av sitt tidigare brottsregister.”

I den nuvarande lagen föreskrivs att en domstol kan tillåta en anklagad att ”återkalla sitt erkännande av skuld eller sitt nekande erkännande och erkänna sig oskyldig, efter det att det har gått ett eller två år efter det att den tilltalade har avtjänat straffet”, konstateras det i lagförslaget.

Den nya lagstiftningen skulle påskynda processen och ”tillåta en tilltalad som framgångsrikt deltagit i California Conservation Camp-programmet eller i ett fängslat individuellt handlag som medlem av ett fängslat individuellt handlag, och som har släppts ur häktet, att ansöka om att återkalla sitt erkännande av skuld eller sitt nekande och erkänna sig oskyldig”, konstateras det i lagförslaget.

Californiens Conservation Camp-program hjälper myndigheter att reagera på nödsituationer som bränder och andra katastrofer.

”Lagförslaget skulle göra personer som dömts för specificerade våldsbrott och sexualbrott obehöriga till lättnad”, konstaterade lagstiftningen.

För före detta fångar som kvalificerar sig för lättnad, föreslår lagförslaget att domstolen bemyndigas att ”avvisa anklagelserna eller informationen mot den tilltalade” och ”befria den tilltalade från alla påföljder och handikapp till följd av brottet, med undantag för vad som föreskrivs”.”

Den kaliforniska avdelningen för kriminalvård och rehabilitering (CDCR) driver 44 naturskyddsläger och samarbetar med Kaliforniens skogsbruks- och brandskyddsavdelning (Cal Fire), som har drabbats av en massiv personalbrist i samband med de pågående skogsbränderna i hela delstaten.

Cal Fire ansvarar för att bekämpa bränder på över 96 miljoner hektar av Kaliforniens nästan 101,7 miljoner totala hektar land.

Omkring 3 700 fångar rapporteras arbeta på naturvårdsläger inom ramen för California Conservation Camp-programmet. Omkring 2 600 av dessa fångar är ”brandlinjekvalificerade”, bekräftade det senaste lagförslaget.

Reyes noterade i ett inlägg på sitt officiella Twitterkonto: ”Om vi verkligen vill åstadkomma förändring och sänka våra återfallsfrekvenser måste vi se till att de som har avtjänat sina straff har möjlighet till meningsfull sysselsättning. De som har tjänstgjort på brandlinjerna förtjänar en andra chans.”

Lagstiftningen kommer samtidigt som mer än 15 600 brandmän kämpar mot 19 större bränder i hela delstaten. Sedan den 15 augusti har över 900 skogsbränder bränt mer än 1,48 miljoner hektar i Kalifornien. Åtta personer har dött, inklusive en brandman som dog när han kämpade mot branden August Complex i Mendocino National Forest, enligt Cal Fires senaste rapport på tisdagen.

Brandbekämpningsinsatserna har försvårats av det pågående COVID-19-utbrottet, som också ledde till att tusentals fångar nyligen släpptes i förtid i ett försök att minska smittspridningen bland fängelsepopulationen.

Sedan den 1 juli har CDCR släppt 5 727 fångar, vilket enligt uppgift inkluderade fångar från Conservation Camp-programmet som potentiellt skulle kunna arbeta som intagna besättningsmedlemmar för Cal Fire.

Trots de pågående brändernas brådskande karaktär rapporterades de intagna inte kunna hjälpa till med delstatens brandbekämpning på grund av att rekryteringsperioden för brandmanskap är stängd för säsongen, berättade Tim Edwards, ordförande för Cal Fire Local 2881, Cal Fires brandmannafackförbund, för Newsweek i förra veckan.

”Vi har bara intagna besättningar som en del av programmet med Kaliforniens kriminalvårds- och rehabiliteringsdepartement (CDCR). Om en frigiven fånge vill ansöka måste de gå igenom alla steg och uppfylla alla minimikrav som krävs.”

”Cal Brands intagna besättningar, som arbetar med linjekonstruktion runt bränder för att begränsa dem, rapporterades ha nästan halverats från 99 till 45 besättningar (varje intagen besättning består av 15 till 17 personer), samtidigt som nästan 150 brandmän från Cal Fire för närvarande befinner sig i karantän på grund av infektion med eller exponering för coronavirus”, sade Edwards till Newsweek förra månaden.

Sedan 2017 har nästan 2 000 fångar hjälpt till att släcka flera bränder i delstaten, bland annat Kincade Fire 2019, Camp Fire 2018 samt Pocket-, Tubbs- och Atlasbränderna 2017. Från början av 2017 till dags dato har tre fångar dött när de hjälpt till att begränsa en brand, enligt lagförslaget.

Infängda besättningsmedlemmar på väg till brandbekämpningen av Kincade-branden i Kalifornien den 26 oktober 2019.Philip Pacheco/AFP via Getty Images)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.