Säsongen för knölvalar på Hawaiʻi är i full gång just nu

Forskare hoppas att antalet valar kommer att öka i år.
Dec 30, 2020

Foto: Getty Images
En knölval leker i det gyllene solnedgångsljuset.

November är den månad då koholā (knölvalar) återvänder till Hawaiʻi för att föröka sig, föda och amma kalvar. Uppskattningsvis 8 000 till 12 000 av de skyddade marina däggdjuren vandrar från Alaska till öarnas varma, grunda vatten fram till april, då de återvänder norrut igen.

I år rapporterades dock den första iakttagelsen av en knölval i norra Stilla havet den 8 oktober utanför Maui, enligt Pacific Whale Foundation – tidigare än normalt. Forskare vid Hawaiian Islands Humpback Whale National Marine Sanctuary, en 13 700 kvadratmil stor fristad som skapades 1992 för att skydda valar i deras föredragna livsmiljö runt öarna, får rapporter om valobservationer från hela delstaten.

De hoppas också att det totala antalet valar som kommer att räknas den här säsongen – från och med nu fram till mars 2021 – kommer att vara uppåtgående. Under 2016 sjönk antalet med nästan 50 %, sannolikt på grund av brist på mat. Det var samma år som koholā togs bort från listan över utrotningshotade arter.

Covid-19-pandemin kan också påverka antalet valar, med färre valturer i gång och färre besökare på öarna.

”Vi kan säga att (under 2019-20) var valförekomsten och sångaktiviteten den högsta på ungefär fem år, vilket tyder på att antalet valar på Hawaiʻi har ökat”, säger Marc Lammers, forskningssamordnare vid knölvalshelgedomen, i ett webbseminarium som han presenterade förra månaden på helgedomens webbplats.

En knölval som bryter ut utanför Kauaʻis kust.
Foto: Getty Images

Valturer på Maui är igång, om än inte med full kapacitet. PacWhale Eco-Adventures har till exempel minskat sin passagerarkapacitet till 50 % och tilldelar platser på sina båtar för att säkerställa ett ordentligt socialt avstånd. Företaget kräver också temperaturkontroller vid incheckningen och att man alltid bär mask (om man inte äter, dricker eller snorklar) och har infört en förskjuten ombordstigningsprocess.

Känner du inte till så mycket om koholā? Här är några roliga fakta som sammanställts av National Oceanic and Atmospheric Administration och National Geographic:

  • Humphalsar har en beräknad livslängd på 40 till 50 år. De kan väga upp till 40 ton och bli upp till 60 fot långa.
  • Nordstillahavsbeståndet av knölvalar tillbringar vintern på Hawaiʻi, i västra Mexiko och på de södra öarna i Japan. På våren och sommaren vandrar de upp till 3 000 mil för att äta i kallare nordliga vatten på platser som Alaska.
  • Bultvalar livnär sig på krill och små skolfiskar. I stället för tänder har de balein: plattliknande borst som är gjorda av keratin, samma protein som utgör människans hår och fingernaglar.
  • Bumphalsar blåser ibland upp bubbelnät för att fånga fisk.
  • Bumphalshannar är kända för sina sånger, som varierar beroende på tid på året, plats och syfte.
  • Mödrar och kalvar simmar nära varandra och rör ofta vid varandra med sina bröstvårtor i upplevda handlingar av tillgivenhet.

Och lär dig mer om den kulturella betydelsen av valar i Hawaiʻi här.

Kategorier: Äventyr, Konst och kultur, Miljö, Familj, Maui, Nyheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.