SEO Content Writing vs. SEO Copywriting: Finns det någon skillnad?

Heather Lloyd-Martin är pionjär inom SEO copywriting.

Hon har varit verksam i över 20 år inom området och har hjälpt otaliga företag att generera mer trafik och försäljning med hjälp av SEO-vänligt innehåll.

Men termen ”SEO copywriting” är kanske lite av en missvisande beteckning.

Är det SEO content writing? Är det copywriting? Är det både och? Om det finns en skillnad, spelar den någon roll?

Dessa frågor har dykt upp gång på gång inom SEO-världen. Faktum är att skillnaden spelar roll – eftersom dessa två typer av skrivande kan ge mycket olika resultat för företag.

Låt oss äntligen få slut på denna fråga och avslöja när SEO-experter bör vända sig till innehållsskrivande kontra copywriting för sina projekt.

Både skrivande, olika resultat

Både SEO-innehållsskrivande och copywriting har att göra med orden på sidan, men de tjänar var och en sitt eget tydliga syfte.

Reklam
Fortsätt läsa nedan

Denna distinktion är viktig eftersom den hjälper dig att avgöra vilken metod du måste använda för att uppnå de önskade resultaten.

Förvirra de två – eller kombinera de två på ett ineffektivt sätt – kommer sannolikt att leda till undermåliga resultat. Det är värt att tänka på skillnaden för att kunna välja rätt metod (och skribent) för ditt projekt.

Vad är skillnaden mellan innehållsskrivning och copywriting?

Med SEO-innehållsskrivning är det primära målet att generera organisk trafik via sökmotorer.

Med copywriting är det primära målet att omvandla trafiken till ledtrådar och försäljning.

Kommer både innehållsskrivning och copywriting att kunna göra båda? Absolut. Men skillnaden handlar egentligen om vad du försöker göra och vilken metod som gör det bättre.

Det är därför bäst att överväga det omedelbara och slutliga målet för ditt projekt och sedan hitta en skribent som kan uppnå dessa mål bäst.

Är det något som finns som ”SEO Copywriting”?

Om SEO-innehållsskrivande och copywriting är olika, varifrån kom då ”SEO copywriting”?

Reklam
Fortsätt läsa nedan

Min övertygelse är att termen ”SEO copywriting” är ett resultat av att många SEO-experter blandar ihop de två typerna av skrivande.

Detta stöds av det faktum att när jag slumpmässigt frågade en Facebook-grupp av SEO-experter om vad SEO copywriting är, fick jag tillbaka väldigt olika svar:

En del SEO-proffs sa att de två typerna av skrivande är en och samma sak.

Ovriga sa att de var olika. Andra sa att det fanns en överlappning.

Det fanns ingen konsensus om vad ”SEO copywriting” är eller om det ens existerar.

Det råder dock ingen tvekan om att termen ”SEO copywriting” i sig existerar och att användarna aktivt söker efter den på nätet.

Men hur är det då med ”SEO copywriting” som är en term som är mycket sökbar?

Då ”SEO copywriting” är en term som branschen använder är det inte konstigt att den har blivit ett mycket sökbart nyckelord.

SEMrush visar att ”seo copywriting” får 880 sökningar per månad, något före ”seo content writing” med 770 sökningar per månad.

Människor använder helt klart termen för att hitta innehållstjänst online. Så alla smarta SEO-innehållsförfattare eller SEO-innehållsbyråer skulle vara kloka på att rikta in sig på ”seo copywriting” för att locka mer trafik till sin webbplats.

Advertisement
Fortsätt läsa nedan

Cirkeln fortsätter.

Sökintentionen bakom det här sökordet är dock lite rörig.

 • Söker folk efter innehållstjänster för webbplatser?
 • Blogginlägg?
 • En copywriter för försäljningssidor?
 • Ad copy?

Det kan vara svårt att avgöra.

Som SEO-innehållsförfattare får jag till exempel ofta förfrågningar från SEO-byråer om copywriting, copy för Facebook-annonser, copy för sociala medier, försäljningssidor etc.

Som dessa projekt omfattar innehåll, behöver de inte nödvändigtvis omfatta SEO. Snarare kräver de säljtexter – något som kanske eller kanske inte är utanför en SEO-innehållsförfattares hjulhus.

Men även om ”SEO copywriting” är en term i SEO-branschens vokabulär är det fortfarande viktigt att göra en distinktion mellan SEO-innehållsskrivande och copywriting. Det beror på att den metod du väljer bör passa bäst för vad du försöker åstadkomma med ditt innehåll.

Och när du vet det kan du anlita rätt typ av skribent för att få jobbet gjort.

Reklam
Fortsätt läsa nedan

När du ska anlita en SEO-innehållsskribent

Du anlitar en SEO-innehållsskribent när du vill locka mer organisk trafik till din webbplats genom högkvalitativt, nyckelordsoptimerat innehåll.

Det här är en skribent som både förstår sig på SEO och vet hur man skriver innehåll som är informativt och övertygande. De vet dock inte nödvändigtvis hur man skriver för konverteringar.

SEO-innehåll tjänar en mängd olika syften, bland annat:

 • Höjning av en webbplats sökordsrankning.
 • Driva klick från SERPs.
 • Att attrahera backlinks med hög auktoritet.
 • Leda användare till andra sidor på webbplatsen.
 • Konvertera webbplatsbesökare till köpare, prenumeranter eller leads.

Därför bör du anlita en SEO-innehållsförfattare för att skriva webbplatsens innehåll – främst webbsidor och blogginlägg – om du vill öka den organiska trafiken.

Det finns andra restfördelar med att anlita en bra SEO-innehållsförfattare.

Gott innehåll kan driva fram sociala delningar, få användarna att stanna kvar längre på din webbplats och förbättra konverteringen. Det kan också hjälpa dig att etablera auktoritet i din nisch och öka medvetenheten om ditt varumärke.

Advertisering
Fortsätt läsa nedan

Typer av SEO-innehållsprojekt

SEO-innehållsskribenter tar sig an specifika typer av innehållsprojekt – projekt som vanligtvis har som slutmål att öka organisk trafik. Ibland kan målet också vara att locka länkar till din webbplats.

SEO-innehållsförfattare hanterar vanligtvis innehåll som:

 • SEO-vänliga blogginlägg.
 • SEO-vänliga tjänstesidor.
 • Lokalt SEO-innehåll för företag.
 • Tjänstesidor.
 • PPC-landningssidor.
 • Innehåll för länkbyggande.
 • Gästinlägg för SEO.

Varje SEO-innehållsskribent eller byrå är lite olika. De kan välja att ta på sig ytterligare innehållsskrivande projekt som att skriva allmänna blogginlägg (inte för SEO), skriva inlägg i sociala medier, e-böcker eller till och med skriva videoromaner.

Det viktiga att notera är att om ditt omedelbara mål är att öka den organiska trafiken, vill du anlita en SEO-innehållsförfattare.

Om ditt huvudintresse inte är trafik, utan hur du snabbt kan omvandla den trafiken till försäljning och leads, vill du anlita en copywriter för försäljning.

Advertisement
Fortsätt läsa nedan

När du ska anlita en copywriter

Överraskning! Det finns faktiskt många, många olika typer av copywriters, precis som det finns många, många olika typer av kopieringsprojekt.

Tänk på alla olika plattformar där ute som kräver copy; Google-annonser, Facebook-annonser, landningssidor, inlägg i sociala medier, tryckta annonser, annonser på affischtavlor, försäljningssidor, produktsidor – listan fortsätter och fortsätter.

Du vill anlita en copywriter när ditt primära mål är att konvertera trafik till försäljning eller leads. Denna trafik kan vara organisk, men det kan också vara trafik i sociala medier, betald annonstrafik, direkttrafik och så vidare.

Därför vill du anlita en copywriter som specialiserar sig på exakt den typ av text du behöver och som vet hur man omvandlar den specifika typen av trafik.

En copywriter för Facebook-annonser är till exempel inte nödvändigtvis ett proffs på att skriva texter för tryckta annonser, eller vice versa.

Förfarandet för forskning, målinriktning, skrivande, formatering och lansering kan vara helt annorlunda för varje typ av kopieringsprojekt.

Reklam
Fortsätt läsa nedan

Typer av projekt som copywriters tar sig an

När ditt fokus inte ligger på SEO – utan på försäljning – vill du anlita en copywriter som är ett absolut proffs på den specifika typ av copy som du behöver.

Det här kommer att vara helt och hållet baserat på det aktuella projektet.

Några kopieringsprojekt som copywriters vanligtvis hanterar inkluderar:

 • Facebook-annonser
 • Instagram-annonser
 • Inlägg i sociala medier
 • E-postkampanjer
 • Dryckta marknadsföringsmaterial
 • Video manus
 • försäljningssidor
 • tidningsannonser
 • Produktbeskrivningar
 • Inte-SEO-landningssidor
 • Företagsnamn och taglines
 • Websidetext (budskap om varumärket)
 • Whitepapers eller produktdemonstrationer
 • Call-to-action-knappar
 • Navigationstexter på webbplatsen

Typiskt, kan du hitta en skicklig copywriter genom att göra en Google-sökning på den specifika typ av text som du letar efter.

Vissa projekt kan dock vara så nischade att det kan vara svårt att hitta en copywriter som passar. I det fallet kan du söka efter en allmän copywriter och fråga i har erfarenhet av den typen av projekt.

Håll dig i minnet att framgången för en marknadsföringskampanj beror på en copywriters förmåga att skriva konverterande försäljningstexter. Deras process bör innefatta att genomföra marknadsundersökningar, skriva texter som är anpassade till målgruppen och inkludera uppmaningar till åtgärder som lockar användarna att köpa.

Advertising
Fortsätt läsa nedan

Words from a Sales Copywriter

Den erfarna säljande copywritern Tori Reid ger sin syn på vad som är den primära skillnaden mellan SEO-innehåll och säljtexter – och varför SEO-specialister behöver anlita en skribent som är skicklig på det ena eller det andra:

”I ett nötskal kan man säga att SEO-innehåll är byggt för att skapa trafik. SEO-skribenter använder Googles nyckelord som är byggda på tittardata. Eller ”vem klickade för att se/läsa artiklar som använde det här ordet”.”

Sales copywriters, å andra sidan, tenderar att få sina ”nyckelord”, fraser och ämnen direkt från köparens och målgruppens munnar för att bygga upp en lista över ”köptriggers” att använda i kopian. Vi kopplar sedan in dessa köputlösare i olika formler som är byggda specifikt för att konvertera publiken till en prenumerant eller en köpare.

Ja, SEO-innehåll kan få konverteringar (försäljning, opt-ins etc.) men när man jämför det med copywriting är det inte alls lika konsekvent, och det finns en anledning till det.

Se på det på det här sättet: någon kan troligen slå en homerun med en trädgren… men det gör inte trädgrenen till ett basebollträ. Det basebollträet har en uppgift. Att hjälpa slagmannen att slå bollen så långt som möjligt. Och eftersom detta är slagträets enda uppgift – och enda fokus – har det blivit otroligt bra på det genom åren. Ingen professionell spelare skulle vid sina sinnens fulla bruk välja en trädgren framför ett basebollträ.

SEO-innehåll är ”byggt” för att driva trafik. Försäljningstexter är ”byggda” för att driva försäljning.

Om du vill ha försäljningstexter skulle ingen professionell person som är vid sina sinnens fulla bruk välja en SEO-innehållsförfattare framför någon som har tillbringat flera år med att specifikt studera och förädla konsten att skriva för att sälja.”

Reklam
Fortsätt läsa nedan

Samtidigt som SEO-experter och företagare skulle älska att få det bästa av två världar – innehåll som är gjort för att locka till sig organisk trafik och få en hög konverteringsgrad – är verkligheten den att SEO-innehåll är bäst på att driva trafik och säljtexter är bäst på att sälja.

Det kan finnas en överlappning, men den är sällan, om ens någonsin, 100 %.

Tilltäpp inte din text med nyckelord!

SEO-experter som försöker få det bästa av båda världarna försöker ofta optimera sin försäljningstext med sina målnyckelord.

Om ditt primära mål är att konvertera trafik ska du inte göra så här. Det kan avsevärt hindra konverteringar, eftersom dessa nyckelord kan avbryta det naturliga flödet i säljtexten.

Till samma tid kan din målgrupp använda dessa termer för att söka, men det betyder inte att dessa ord kommer att trigga dem till att köpa.

Lita på att din säljtextskapare gör det som de är bäst på – omvandlar besökare till köpare – och låt nyckelorden vara utanför.

Reklam
Fortsätt läsa nedan

Hur du hittar den bästa SEO-innehållsskribenten för ditt projekt

Då du är ett fan av Search Engine Journal är det troligt att ett av dina huvudmål är att förbättra din webbplats SEO. Därför kommer majoriteten av det innehåll du skapar sannolikt att vara SEO-innehåll i form av webbsidor eller blogginlägg.

Hitta en skribent som kan SEO

Om så är fallet vill du hitta en innehållsskribent som förstår SEO grundligt och kan skriva innehåll som är av intresse för din målgrupp.

Fråga om din skribent förstår sig på konvertering copywriting

Det är dessutom att föredra att denna skribent åtminstone känner till grunderna i konvertering copywriting så att de kan göra sitt allra bästa för att konvertera den organiska trafiken till prenumeranter, kunder och leads.

De kanske inte är ett proffs på försäljningstexter som en professionell copywriter skulle vara, men de kan ändå skriva innehåll som konverterar bättre än 90 % av det andra sökordsfyllda SEO-innehållet där ute.

Reklam
Fortsätt läsa nedan

Fråga efter exempel och fallstudier

Ditt mål är att öka den organiska trafiken, så därför vill du hitta en skribent som kan ge exempel och beprövade fallstudier som visar att de vet vad de gör.

Fråga om de kan ge statistik över trafik eller sökordsklassificering eller till och med konverteringsstatistik om det finns. Det finns massor av bra skribenter där ute, men alla vet inte hur man skriver för att locka till sig organisk trafik.

Träcka ut till ditt nätverk

Ett av de bästa sätten att hitta bra SEO-innehållsförfattare är att nå ut till ditt nätverk och be om en rekommendation.

Dessa personer kommer att kunna gå i god för skribentens expertis, vilket kan spara dig tid och pengar jämfört med att anlita en slumpmässig skribent som du hittar på nätet.

Behövs en skribent för ditt projekt? Se till att känna till skillnaden mellan att skriva SEO-innehåll och copywriting så att du kan välja den bästa skribenten för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.