Siphon Coffee

Mars 9, 2019

Zach Anderson Coffee Makers & Gear

Varje dag är det fler människor som vänder sig till handgjutet kaffe för sin morgonkopp. Kaffebutiker är fortfarande lika populära som någonsin och de flesta av oss kan inte motstå en ordentlig latte eller espresso, men på senare tid har människor börjat eftersträva samma nivå av kvalitet och konsistens i sitt kaffe hemma (eller på jobbet).
För de flesta är den skrymmande kaffebryggaren på bänkskivan inte längre tillräcklig. Häll över bryggare blir alltmer vanliga i köket och en viktig del av många morgonrutiner. Även om hällbryggare inte är något nytt – det första Melitta-filtret skapades 1908 – har det förnyade intresset för detta hantverk lett till att några favoriter har blivit särskilt populära. I dag kommer vi att låta två av de främsta hällbryggarna, Chemex och Hario V60, göra en uppvisning i huvudet mot huvudet.

Men först presenterar vi oss.

Hario V60

Hario är ett japanskt företag vars namn betyder King of Glass. Företaget började tillverka laboratorieglasprodukter innan de introducerade sin första kaffeapparat, kaffesifonen, 1946. Nu är deras mest populära produkt, som introducerades 2004, tillverkad av keramik, glas, plast eller metall.

Hario v60 White Ceramic Coffee Dripper

Namnet V60 kommer från utformningen av själva bryggaren. Bryggarens 60 graders vinkel skapar dess karaktäristiska V-form. Insidan av konen är fodrad med spiralribbor från toppen till botten. Dessa ribbor gör att luften kan komma ut och säkerställer en jämnare extraktion av kaffet. I botten av konen sitter en stor öppning, särskilt jämfört med de flesta andra bryggare. Detta gör det möjligt att ha mer kontroll över vattenflödets hastighet.

Chemex

Det första du känner igen med Chemex är dess vackra och unika design. Glasbryggaren skapades 1941 av en kemist som ”försökte göra vardagliga föremål mer funktionella, attraktiva och trevliga att använda”.

The Chemex är det ultimata äktenskapet mellan stil och funktion. Dess timglasform accentueras av en träkrage och ett läderbälte. När kaffet är bryggt och filtret har kastats, fungerar Chemex dubbelt som en elegant karaff för servering.

Head to Head

Nu är det officiellt dags att ställa de två mot varandra. Som en person som djupt älskar båda dessa bryggerier smärtar det mig att göra detta. Båda är älskade av olika skäl. Men att välja rätt bryggare för ditt hem är ett personligt beslut. Så för vår uppgörelse kommer vi att fokusera på design, bekvämlighet, användarvänlighet, tid och övergripande bryggning.

Design/estetik

När man gör kaffe hemma är målet att få det bästa slutresultatet: en utmärkt kopp kaffe. För de flesta av oss är dock bryggning av kaffe inte enbart funktion framför form. Att njuta av processen innebär att tillfredsställa våra andra sinnen utöver smaken. Så naturligtvis bryr sig många av oss också om hur vår utrustning ser ut. Särskilt om vi låter den stå framme som en del av en kaffekokstation som gästerna kan se.

För dem som verkligen gillar att ha alternativ börjar vi med material. Även om V60 förmodligen är mest känd för sitt keramiska alternativ finns bryggaren även i plast, metall och glas. V60 kan fås i tre olika storlekar – 01, 02 eller 03.

Chemex finns endast i glas med eller utan träkrage. Alternativet utan krage har ett glashandtag i stället, vilket på sätt och vis minskar elegansen i den ursprungliga designen. Båda alternativen erbjuds i tre, sex, åtta eller tio koppstorlekar.

Hario V60 är elegant och tilltalande, oavsett om den sitter ovanpå en kopp eller om den används tillsammans med ett stativ. Chemex är dock verkligen ett designmirakel. Den har fått så mycket erkännande för sin innovativa design att den fick en plats i New York Citys Museum of Modern Art.

Vinnare i första omgången: Chemex

Båda bryggarna är fantastiskt designade, men Chemex enkelhet, kontrasten mellan glas och trä och erkännandet från världsberömda museer gör detta till ett lätt val.

Bekvämlighet

Bekvämligheten beror på ett par saker. Uppställning, rengöring, bärbarhet.

Båda bryggarna kräver ett specifikt märkespappersfilter. Historiskt sett har Chemex-filtren varit lättare att hitta, men sedan V60:s popularitetsexplosion ser jag många butiker som har deras filter numera. Dessutom finns båda lätt tillgängliga på nätet. Så detta är en push.

V60 brygger direkt i din mugg eller serveringskaraff. Chemex fungerar även som servering. I båda fallen diskar du lika mycket disk. Ytterligare en knuff.

Med Chemex kan du brygga större partier i stället för bara en kopp, vilket gör Chemex bättre för delning eller bara för att ha mer än en kopp.
Vad som leder oss till tvätt. Du kan enkelt göra dig av med varje pappersfilter. Därefter får V60, som är betydligt mindre, en snabb sköljning. Chemex däremot kräver lite mer ansträngning på grund av timglasformen och behovet av att ta bort träkragen. Rengöringen ger V60 fördelen här.

Om du letar efter något resevänligt eller något att ta med till och från kontoret är V60 verkligen det enda alternativet. Den är mycket mindre än Chemex och alternativen utan glas gör det mycket mindre sannolikt att den går sönder.

Vinnare i andra omgången: Hario V60

Då den är både kompakt och lätt att rengöra vinner Hario V60 när det gäller bekvämlighet.

Användningsvänlighet

Bryggning med både Chemex och V60 är inte olikt andra hällar. Förblöt filtret (släng vattnet), lägg färskt malet kaffe i pappersfiltret och häll hett vatten i intervaller. Chemex kräver en grövre malning, medan V60 kräver en finare malning. Ur denna synvinkel är det svårt att välja en klar vinnare.

En stor skillnad här är de märkta pappersfiltren i Chemex. Det unika, patenterade tjockare pappret ger Chemex sin karaktäristiska rena, sedimentfria kopp. Filtren får en trippelvikning på ena sidan och det är viktigt att alltid placera den trippelvikta sidan över utloppet.

Som för V60 är det fina med hällkaffe möjligheten att experimentera med dina bryggningar. För att förbättra din bryggning kan du justera malningsstorlek, vattentemperatur och hur du häller upp. Helst använder du en bra kvarnkvarn och en svanhalsad vattenkokare. Detta gäller för båda bryggarna men V60 tillåter mer experimenterande.

Men det som gör V60 så älskad gör den också lite knepigare för nybörjare. V60 är mycket känsligare för olika variabler och därför mycket mindre förlåtande än Chemex. V60 kan ta några fler övningsrepetitioner tills du verkligen har fått in den.

Vinnare i tredje omgången: Chemex

Trots att funktionerna är nästan identiska får Chemex ett övertag här eftersom den inte kräver lika mycket försök och misstag.

Tid

Som regel kokar vi kaffe på morgonen. Vi är på väg till jobbet eller försöker bara få igång dagen. Så hur många minuter kommer var och en av dessa bryggare att kosta dig?
Bryggningstiden för V60 ligger vanligtvis mellan två och fyra minuter. Det större hålet i botten gör att du kan experimentera med snabbare eller längre bryggtider.
Chemex använder ett filter som är ganska mycket tjockare. Den rekommenderade bryggtiden för Chemex är i allmänhet tre till sex minuter.

Vinnare i omgång 4: Hario V60

Om du bara vill hälla upp och köra är det Hario V60.

Brygga

Chemexens utmärkande faktor är det patenterade filtret, som är betydligt tjockare än andra pappersfilter. Chemex brygger en av de renaste kaffekoppar man kan tänka sig och ger en utmärkt klarhet och sötma. När du brygger med Chemex kommer du att märka att kaffet har en te-liknande kropp och kan verkligen lyfta fram blommiga toner i ett kaffe. Det finns de som säger att de tjockare filtren också fångar upp mer av de oljor som ger kaffet dess unika smak. Detta är sant, men det händer med pappersfilter i allmänhet och är i slutändan en fråga om preferens.
* (Du kan köpa en Able Kone i rostfritt stål om mer naturliga oljor är vad du är ute efter, men jag har bestämt mig för att inte väga in det).
V60:s förmåga att låta användarna experimentera och finjustera recepten är det som tar den till nästa nivå. När det görs rätt producerar V60 en kopp som är ljus, söt och komplex. Den är särskilt bra för kaffe med fruktiga toner. V60 är mångsidig och passar utmärkt för alla hemmabryggare som verkligen vill finslipa sitt hantverk. Nackdelen här är bryggarens något finurliga natur. V60 kan producera en vacker kopp, men får poäng avdrag för sin oförsonliga natur.

Vinnare i femte omgången: Det verkar som en undanflykt, men smak är verkligen subjektiv. Chemex är pålitligt jämn och konsekvent. V60 har till synes obegränsad potential att göra otroligt bra kaffe men kräver mer uppmärksamhet och ansträngning för att få en god kopp kaffe.

Och vinnaren är…

Det här är en svår fråga att avgöra. Chemex har stått emot tidens prövning. Den har överlevt otaliga bryggningsanordningar under de senaste decennierna på grund av en perfekt kombination av funktion och design. Den eleganta enkelheten gör den till den som du vill låta gästerna se. Eller som du sträcker dig efter på helgerna när du vill att ditt kaffe ska vara en upplevelse.
Hario V60 dyker upp på kaféer och i kök över hela landet (och världen) och det är ingen tillfällighet. Den här innovativa bryggaren kan verkligen ta ett kaffe till nästa nivå. Den är lättare att rengöra, lättare att förvara, mer portabel och erbjuder fler material- och storleksalternativ.

Omedelbart är vinnaren: Hario V60!

Den kombinerar hög kvalitet, mångsidighet och bärbarhet. För investeringen erbjuder den den största förbättringen för din kaffeupplevelse i hemmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.