8 saker jag önskar att jag hade vetat innan jag blev styvfar

Redaktörens anmärkning: Den här artikeln publicerades ursprungligen den 14 juni 2017.

Stepdads to be kanske frågar sig: ”Kommer barnen att acceptera mig?” eller ”Hur ska allt detta fungera?”. Och att lista ut föräldrauppgifter som disciplin och regeluppsättning kan tyckas vara omöjligt.

Syskonföräldrars jobb är ofta tufft och otacksamt, men det är så viktigt för ett barns liv.

Fem styvpappor från hela landet har delat med sig av sina berättelser. Även om varje familjesituation har sina skillnader är en sak densamma: Med mycket kärlek och lite ansträngning kan blandade familjer blomstra.

Här är vad dessa män önskar att de hade vetat innan de blev styvföräldrar.

Ditt liv kommer att förändras mer än vad du kan föreställa dig

Brad Sorensen träffade sin fru, Brenda, under sin tjänstgöring i armén 1987, när deras dotter Shelley var 6 år gammal. Mer än 30 år senare säger Sorensen att en av de största överraskningarna under hans övergång från ensamstående man till styvfar var hur ”tidskrävande” barn kan vara.

Missa aldrig en berättelse om föräldraskap med nyhetsbrevet TODAY Parenting! Anmäl dig här.

”Shelley var min första långvariga kontakt med barn”, säger Sorensen till TODAY Parents. ”När jag var i armén umgicks jag normalt med andra ensamstående soldater eftersom de gifta alltid verkade behöva delta i en familjefest – det visste jag inte på den tiden.”

Sorensen med sin styvdotter Shelley på hennes bröllopsdag.Artful Weddings/Joe Sachs Photography

Sorensen kämpade för att balansera sina arbetstider med styvdotterns hockeymatcher.

”Jag insåg inte heller att hela schemat förändras”, säger Sorensen. ”Det är slut med att träna eller springa eller titta på program som du gillar på tv – för nu har du en liten person som du är ansvarig för och du måste göra saker med dem för att hjälpa till att forma dem till de vuxna som de kommer att bli.”

”The Talk” är en stor grej, och det är inte den du tänker på

En av de mest betydelsefulla stunderna i Sorsensens resa som styvförälder var när han pratade med sin dotter om att officiellt adoptera henne.

”Jag berättade för henne att jag ville adoptera henne så att hon, hennes mamma och jag kunde bilda en familj”, säger Sorsen. ”Jag sa dock att om jag adopterade henne var hon tvungen att lyssna på mig och att hon inte kunde dra fram det gamla ’du är inte min pappa’-kortet. Jag sa till henne att jag skulle vara hennes pappa och hon var okej med det och det blev aldrig något problem.”

Richard Street började träffa sin fru Kelly 2010, efter att hans styvdöttrars biologiska pappa hade dött. Street säger att ett av hans bästa minnen sedan han blev styvpappa till sin frus döttrar Sydney, 21, och Julia, 19, var när de kom till honom med en speciell förfrågan.

Street med sin fru Kelly och styvdöttrarna Sydney och Julia.Richard Street

”Det var inte förrän ungefär ett år efter att vi hade varit tillsammans som flickorna kom till mig och Kelly och frågade om det var okej för dem att kalla mig pappa”, säger Street. ”Självklart sa jag ”Ja, det är jättebra!” och det kommer alltid att vara en av de bästa dagarna i mitt liv.”

De behöver dig som förälder

Andy Isbell och hans partner Amy delar vårdnaden om Amys 14-åriga son Zach med Zachs biologiska far och styvmor. När Isbell var barn gifte hans egen far om sig några gånger, och 36-åringen minns att det kändes som om hans styvmödrars försök att engagera sig i hans liv var ovälkomna. På grund av detta säger han att han tidigt i sin relation med Amy var noga med att inte tvinga sig in i hennes sons liv.

”Jag tryckte tillbaka på mina styvmödrar så hårt eftersom jag aldrig trodde att de hade någon rätt att försöka uppfostra mig”, säger Isbell. ”Jag kände att det var förbehållet de biologiska föräldrarna.”

Missa aldrig en berättelse om föräldraskap med nyhetsbrevet TODAY Parenting! Registrera dig här.

”Jag önskar att jag hade vetat att bara för att Zach hade en pappa, mamma och styvmor betydde det inte att han inte behövde mig som pappa för honom”, fortsatte Isbell. ”Först såg jag det som att han var Amys son, tills en nära vän påpekade att Zach var min dotters bror och att det gjorde honom till min son också.”

Du kan komma att stå ansikte mot ansikte med ditt förflutna

Isbell ser mycket av sitt eget tonårsjag i sin styvson.

”Zach är precis som jag när jag var i hans ålder”, sa Isbell. ”Han har aldrig visat den nivå av bristande respekt som jag visade för mina styvmödrar och min far, men han är förvirrad och har så mycket att lära sig om världen att han fattar dåliga beslut då och då.”

Isbell med sin partner Amy, sin dotter Jordan, 2, och sin styvson Zach, 12. Andy Isbell

”Jag önskar att jag hade vetat att jag skulle behöva lära honom hur man blir en man och hur man gör saker och ting på rätt sätt”, sa Isbell. ”Han har en fantastisk pappa och styvmor som har honom halva tiden, men han behöver fortfarande vägledning från mig.”

Du kanske inte förstår bandet de delar med mamma

Det finns delar av Zach och Amys relation som Isbell aldrig kommer att förstå helt och hållet.

”Det fanns en hel del ilska mot Amy från Zach och jag visste förr i tiden inte hur jag skulle hantera det”, säger Isbell. Så han fokuserar helt enkelt på att hjälpa sin styvson att lära sig att behandla sin mamma med respekt.

Cody Long återknöt kontakten med sin flickvän från high school, Sarah, efter att båda deras första äktenskap tog slut. År 2014, efter att paret visste att deras förhållande var seriöst, träffade Long Sarahs då treåriga dotter Eliza. Long har sedan dess gift sig med Sarah, och paret har en biologisk dotter, Margo, 3, förutom den nu 8-åriga Eliza.

”Jag önskar att jag hade vetat att jag inte skulle ha möjlighet att få kontakt med henne känslomässigt på ett ögonblick”, säger Long. ”Oavsett vilken känsla Eliza upplever är Sarah omedelbart i samklang med henne och har en inneboende förmåga att engagera sig. Jag som styvförälder, som var ny i bilden, upplevde definitivt en inlärningskurva.”

Long med sin fru Sarah, styvdottern Eliza, 6 år, och dottern Margo, 1 år.Scott Johnson Photography

”Det är något som kommer med att vara den biologiska föräldern som har funnits där i varje ögonblick sedan de föddes”, fortsatte Long. ”Med tiden har dock vår relation vuxit och nu känns det som om vi är på samma sida.”

Du kommer att älska dem lika mycket som dina biologiska barn

Long säger att han under Sarahs graviditet med deras dotter oroade sig för att han inte skulle älska sin styvdotter och sin biologiska dotter på samma sätt.

”Inte för att det var något jag medvetet skulle göra, men skulle jag finna mig själv i att behandla Eliza och Margo olika utan att veta om det?” säger Long.

I dag säger Long att han känner att båda hans döttrar är det bästa som någonsin hänt honom.

”Jag har nu varit med om mer än halva Elizas liv och jag är stolt över det märke som jag sätter på det”, säger Long. ”Man kan börja se mig i vissa av hennes handlingar – sättet hon pratar och i hennes manér – jag kanske inte är hennes biologiska far, men jag är där med henne varje steg på vägen när hon tar sig fram i världen.”

Så mycket beror på din partner

Mark Leverett uppfostrar två biologiska barn, Joanna, 20, och Alex, 17, från ett tidigare äktenskap, och två styvbarn, Curtis, 14, och Sophia, 11, vars pappa dog bara 10 dagar efter att ha återvänt från en insats i Irak.

”Jag hade inte ens tänkt mig att jag skulle bli en styvförälder”, säger Leverett. ”Jag har aldrig tänkt på det. Men jag längtade efter rätt partner – det är grunden, för i slutändan börjar barnuppfostran med din make/maka.”

Leverett säger att hans sammansatta familj har varit lycklig och framgångsrik på grund av hans starka band med sin fru Christine.

Mark Leverett med sin fru Christine, barnen Joanna, 18, och Alex, 15, samt styvbarnen Curtis, 12, och Sophia, 9. Mark Leverett/Disney Cruise Line

”Om ni två inte kan kommunicera eller inte är på samma sida – kommer barnen inte att känna någon trygghet”, säger Leverett. ”Jag visste att jag älskade Christine och resten skulle falla på plats.”

Du KAN göra det

Leverett berättar att när han och hans fru först började dejta hade hon en veckolång affärsresa under en tid då han hade en semester till Key West i Florida planerad med sina egna barn.

”Jag erbjöd mig att ta Christines två med mig”, säger Leverett. ”Det var en galen vecka med en oförutsedd köldknäpp i slutet av mars i Florida, och detta var min första introduktion till att ta hand om bi-rasiellt hår.”

”På dag tre, efter att ha tillbringat timmar med att kamma Sophias hår och gå till second hand-butiker för att hitta varmare kläder, kom vi ner till Key West”, säger Leverett. ”I det ögonblicket insåg jag att jag kunde göra det här.”

”Det finns ingen hemlig formel. Familjen är vad man gör den till. Man gör bara sitt bästa, behandlar barnen rättvist och gör saker för att skapa erfarenheter och minnen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.