Hur ögonen på en pilgrimsmussla är kopplade till människans unika karaktär

av Timothy A. Pearce

Vi människor gillar att tro att vi är speciella bland alla andra varelser. För att stödja den uppfattningen hävdar vi unika egenskaper som språk, verktygsanvändning, medvetande osv. Hoppsan, alla dessa egenskaper har nu visat sig förekomma hos andra arter. Var dock inte rädda, för jag har hittat ett drag som verkar vara unikt för människor: en förkärlek för 90 graders vinklar (även kallade räta vinklar). Du hörde det här först! Jag vet inte var i den evolutionära linjen till den moderna människan vi fick denna förkärlek för räta vinklar, men bevis på denna förkärlek finns överallt omkring oss i den moderna byggda miljön.

Vad har förkärlek för räta vinklar med pilgrimsmusslaögon att göra? Låt mig först berätta om pilgrimsmusslornas fantastiska ögon. De har upp till 200 ögon längs mantelkanten, och dessa ögon innehåller konkava speglar. I stället för att likna kameror (som våra och de flesta ögon gör) liknar pilgrimsmusslaögon reflekterande teleskop, och varje öga har två näthinnor så att de kan se tydligt i både snäva och perifera vyer samtidigt.

Ny forskning som publicerades den här veckan i Science (och beskrevs i New York Times ) visar att den konkava spegeln i varje pilgrimsmusslaöga är kaklad med mer än 100 000 fyrkantiga spegelbrickor. Fattar du det? De är fyrkantiga! Utanför människans byggda miljö är det sällsynt med räta vinklar. Så att hitta fyrkanter i pilgrimsmusslornas ögon är anmärkningsvärt. Egenskaperna hos de plattor som utgör spegeln har betydelse för pilgrimsmusslans förmåga att se i ljusets särskilda våglängder i sin omgivning och kan inspirera till förbättrade optiska anordningar för människor. I framtida studier måste man undersöka varför en pilgrimsmussla måste ha en sådan fantastisk syn. Men för tillfället är jag förvånad över att veta att pilgrimsmusslans ögon innehåller fyrkantiga speglar.

Timothy A. Pearce, PhD, är chef för sektionen för mollusker vid Carnegie Museum of Natural History. Museets anställda uppmuntras att blogga om sina unika erfarenheter och kunskaper från arbetet på museet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.