Hur Charles Schwab's chefsinvesteringsstrateg förvaltar sina egna pengar

Business Insider/Facebook

I mars 2009 gjorde Liz Ann Sonders ett anmärkningsvärt investeringssamtal, sittande vid en tv-apparat på NASDAQ. Finansvärlden brann fortfarande runt omkring henne, och många trodde att det skulle bli mycket värre innan det blev bättre.

Sedan kort dessförinnan hade en 35-årig Wall Street-veteran vid en helgmiddag sagt till Sonders, chefsinvesteringsstrateg på Charles Schwab, att han trodde att hennes företags affärsmodell var död – att privatkunderna aldrig skulle investera igen och att de höga börsnivåerna från 2007 aldrig skulle kunna uppnås igen.

Klockorna ringde i hennes huvud: Investerarnas stämning hade nått botten. I kombination med nedtryckta värderingsmått trodde hon att marknaden inte skulle kunna sjunka lägre. Hon hade rätt.

”Allt faller en del, vissa människor säger plötsligt att marknaden kommer att krascha med ytterligare 50 %. Du kom ut och sa: ’Vet du vad? Jag tror att vi har nått en botten. Sedan dess har du varit optimistisk hela vägen uppåt”, mindes Henry Blodget, Business Insiders vd, nyligen det ögonblick de delade 2009.

Charles Schwab har haft tur som har haft Sonders som har sagt till på detta sätt under de senaste nästan 15 åren, men hon använder sällan sin expertis för att aktivt förvalta sina egna pengar.

”Jag är ingen aktieplockare. Jag äger inte enskilda aktier, jag handlar inte med enskilda aktier”, medgav Sonders i sitt samtal med Blodget i veckan på Business Insiders huvudkontor i New York. ”Min 401(k) är förmodligen inte annorlunda än många investerares.”

Sonders säger att hennes portfölj till största delen förvaltas passivt – en avdelning av Charles Schwab hanterar hennes IRA, och hennes 401(k) är huvudsakligen i ETF:er och indexfonder. Hon är okej med risk, så hon lutar sig tungt mot aktier.

Det enda område där hon har varit mer praktisk: hennes barns 529 collegefonder, eftersom det finns en tidsaspekt som spelar in.

”Det är där jag kanske kastar in lite marknadstiming. Så vi pratade om början av 2009, vi ökade verkligen aktieexponeringen i våra barns 529-fonder, men på senare tid har vi minskat den lite”, sade Sonders.

SE ÄVEN: Finanskrisen förändrade en hel generation av investerare – men det är inte så illa som de flesta tror

Nu tittar du:

Nu kan du se: Populära videor från Insider Inc: Populära videor från Insider Inc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.