Hur du upptäcker dig själv: Förstå att du aldrig riktigt har hittat dig själv

Dela via:

  • 0

Lås upp självkännedom: Har du någonsin arbetat på ett jobb som helt enkelt inte kändes rätt, men du var tvungen att fortsätta eftersom du inte hade lyxen att leva utan nästa lönecheck? Kanske känner du dig till och med fast just nu och kämpar för att ta reda på var du ska vara. Jag har goda nyheter för dig; detta behöver inte vara ditt liv för alltid. Att slå in på din egen väg till självupptäckt är nästan aldrig omöjligt, även när det känns så.

Var du någonsin den där ungen i idrottslaget som inte passade in med resten av laget, men som ändå dök upp på varje träning eftersom du kände dig säkrare i ditt eget skinn när du ingick i en grupp? Jag vet att jag var det.

Ibland måste jag fortfarande kämpa emot lusten att anpassa mig för att det är bekvämt. Drivkraften att följa vad alla andra gör genomsyrar varje aspekt av livet, och det är en stark frestelse … men vad händer när man gör det på obestämd tid?

En solid identitet byggs på självupptäckt

Det här fenomenet är inte begränsat till människor, förvånansvärt nog. Har du någonsin stött på ett varumärke, som konsument eller skapare, som kändes som om det kämpade för att förmedla en sann identitetskänsla? Detta är ett problem även inom näringslivet för konsumenter och skapare.

Det är så lätt att kryssa i alla de rutor som alla har sagt att ”framgång” innebär, eller att klättra till toppen av företagsstegen innan man inser hur länge man har vandrat planlöst och hur felinställd man egentligen är. Har du förlorat dig själv på vägen? Vare sig det handlar om en kvarts- eller medellivskris är du större än denna rädsla. Jag vet det eftersom jag också har varit där.

Jag nådde en brytpunkt under mitt juniorår på college. Jag hade helt förlorat min identitetskänsla. En varm vårnatt minns jag livligt att jag vaknade upp med nattliga svettningar. Jag hade så ont i huvudet att det kändes som om jag just hade tillbringat timmar med att spela pickup basket, och mina lakan var som om de hade kommit direkt från tvättmaskinen.

Detta var ögonblicket då jag inte kunde förneka det längre: Jag var inte okej. Jag behövde hjälp, och jag var äntligen redo att be om den. Jag ringde hem och frågade min mamma om jag kunde träffa prestationscoach Neal Bowes.

Min process av självupptäckt började den dagen, och genom åren har jag hittat ett system som fungerar för mig – även när arbetet är svårt. Jag vet att den väg jag är på just nu leder mig mot mitt sanna syfte och gör det möjligt för mig att fullt ut uttrycka vem jag är och vad jag ska vara i framtiden. Jag hoppas att de bitar jag delar med mig av från min resa kommer att göra din resa lite lättare.

Självupptäckten börjar i samma sekund som du inser att du har fallit av vägen

Att inte förstå sig själv fullt ut är som att gå längs en stig djupt inne i skogen när solen går ner och dimman lägger sig. Medan du kämpar för att hålla dig på den stig som du tror kommer att leda dig hem, försvinner träden och bergen runt omkring dig ur sikte, och du märker knappt något längre bort än fem meter från dina fotsteg.

Bild via Unsplash

Du ser en stig som avviker från den som du trodde var det enda alternativet, men den är krokig och täckt av rötter och törnen. Du undrar: ”Är det vettigare för mig att följa den riktningen och avvika från den nuvarande kursen, när den jag befinner mig på känns så mycket säkrare?”

Om du ens har den här tanken till att börja med, lita på den magiska känslan som talar om detta för dig: ”Kanske är jag inte så klar över vad som ligger framför mig som jag borde vara.” Det är här som självkännedom kommer in i bilden,

Det är trots allt inte bara en magkänsla. Att leva för andra kommer aldrig att skapa det genomslag du vill åstadkomma istället för att älska det liv du bygger. I en Cambridge-studie med titeln Knowing Yourself and Being Worth Knowing hävdar Jordan Mackenie: ”Vi befinner oss i ett ofrånkomligt förhållande till oss själva som kräver både självkärlek och självrespekt. Självkärlek ger oss ett icke-instrumentellt skäl att känna oss själva, medan självrespekt kräver att vi tar detta skäl på allvar. Att driva ett projekt för självupptäckt försiktigt och för dess egen skull är alltså en del av vad det innebär att stå i en kärleksfull och respektfull relation med oss själva.”

Självupptäckt är roten till självkärlek

Hur kan vi skapa en sådan kärleksfull och respektfull relation med oss själva om vi inte vet var vi ska börja? Det första steget till självupptäckt är att inse att man är på väg åt fel håll.

Det här är hur det såg ut att vara av vägen för mig, vid flera tillfällen i mitt liv:

1. Yrkeserfarenhet: Jag kommer aldrig att glömma ett chockerande ögonblick som inträffade under ett typiskt möte. När jag hörde att min idé behövde bekräftas av två direktrapporter ovanför mig slog det mig rakt i magen. Bara tanken på att spela ett företagsspel bara för att känna mig hörd, sedd och bekräftad var inte en väg som jag kunde acceptera för resten av mitt liv.

Vid kännedom om dig själv kan du inse om dina handlingar är helt i linje och låter dig stå ut till 100 % med dina idéer – på det sätt som det är meningen att du ska göra det.

2. Personliga relationer: En relation under mitt första år på college fick mig att bryta kamelens rygg. När vi gjorde slut kändes det som om jag hade förlorat allt. Jag hade förlorat allt jag trodde att jag visste om mig själv och var tvungen att börja om på nytt. Jag investerade allt om vem jag var i förhållandet tills jag inte kände mig själv, och när den ordspråksmässiga plåstret slets av och förhållandet gick på avvägar var jag mer rädd än jag någonsin varit i mitt liv.

Vid kännedom om dig själv kan du ge allt till ett förhållande. Om det försvinner förlorar du inte dig själv i processen.

3. Socialt liv på college: Jag accepterade ett bud till en broderskap mitt första år på UGA. Droger, omfattande alkohol och desperatoch snabbt, så att försöka passa in bara för att ha vänner bryter ner mig. Jag slutade inom de första två veckorna. Även om ”alla andra gjorde det” kändes det så fel för mig. Att hoppa av var det bästa beslutet jag tog i college. Jag minns hur förbannad rekryteringsordföranden blev när jag sa att jag inte skulle följa ”dem”. Det verkade som om han hade lagt hela sin känsla av identitet och tillhörighet i något som inte var en riktig representation av någon.

Att känna sig själv ger dig möjlighet att dra en linje i sanden och stå upp för det du tror på, och lika viktigt, det du inte tror på, och du kommer inte att kompromissa med dina värderingar för att få inflytande.

Om vi är ärliga mot oss själva är det här en situation som vi har en tendens att känna igen snabbt. Det handlar bara om att agera utifrån den insikt som följer. Det är här som självupptäckten börjar.

Utvärdering och filtrering av vänskap och relationer

Känner du verkligen dina medarbetare? Det är svårt att veta att du har kontakt med rätt vänner om du inte ens känner dig själv. Samma sak gäller för romantiska relationer. Ibland har jag investerat allt, inklusive min självkänsla, i tidigare partners. När den ordspråksmässiga plåstret slets av var jag mer rädd än jag någonsin varit i mitt liv. Människor tenderar att växa ifrån varandra med åldern, och jag har märkt att jag tappat kontakten med några av mina vänner från high school och college.

Jag har upptäckt att de bästa, käraste och djupaste relationerna som jag håller nära idag är med människor som har en klar och djup förståelse för sig själva. De har så mycket att lära mig om att hitta samma nivå av självkännedom. Att dela samma strävanden och kärnvärden med människor i mitt liv gör att jag känner mig säker på att jag är medlem i rätt samhällen.

Att känna sig själv hjälper dig att veta vart du ska ta vägen

Att känna sig själv hjälper dig att känna igen när relationerna runt omkring dig inte passar bäst, även om det finns en hyfsad procent av överlappning. Tid är vår mest värdefulla tillgång vi har, och det är svårt att ge sig själv fullt ut och visa upp sig 100 % autentiskt med människor som inte gör detsamma för dig. Att vårda relationer som kan utvecklas är ett tecken på tillväxt, tycker jag.

Jag menar inte att du behöver räkna ut exakt hur ditt perfekta liv ska se ut. Det kan ingen göra! Jag är fortfarande fast övertygad om att ett medvetet liv och uppfyllelse kräver att vi sätter fast flaggor i marken och drar tydliga gränser. Att kartlägga denna kurs kommer att vägleda oss i den riktning som verkligen är avsedd för oss.

Att vidta denna åtgärd kräver ett engagemang för det vi vet är rätt. När jag nådde min brytpunkt i college krävdes det en hel del arbete för att ta mig förbi det hål jag kände mig fast i. Om du sitter fast just nu hoppas jag att dela med dig av de steg som fungerade för mig kan fungera som en stege för att klättra ut till ljuset där du hör hemma.

Min verktygslåda för självupptäckt

När jag gjorde en hård nollställning av mitt liv efter att ha nått min brytpunkt under mitt första år på college, började jag utforska djupet av vem jag var i ett mycket annorlunda ljus. Här är de steg jag tog och har utvecklats till idag

1. Ta lite tid för ensamhet: Jag tillbringade sommaren mellan mitt första och sista år med att arbeta på en gård och tvätta med elkraft. Att ha mycket lite mänsklig interaktion gav mig tid och klarhet att tänka fritt, lugnt och verkligen lyssna.

2. Gå i terapi: Jag började träffa en psykolog för idrottsprestationer, Neal Bowes, som hjälpte mig att verkligen se mig själv i spegeln och inse mina brister. Han tvingade mig att ställa frågor som:

  • Varför drev jag ständigt mig själv förbi min brytpunkt och brände ut mig? Varför var jag en ”people pleaser” och kände mig tvungen att ge så mycket av mig själv direkt i relationer, bara för att den andra personen skulle gilla mig?
  • Varför uppfattade andra människor mig som en person som alltid hade bråttom?
  • Hur såg andra på mig utifrån, och skilde sig det från hur jag såg på mig själv? Hur kan jag lära mig att lyssna innan jag talar för att bättre anpassa mig i olika sociala miljöer?

Viktig anmärkning: Terapi har varit en pågående process i flera år. Jag går fortfarande dit varannan vecka, och det är en utmärkt och reglerad livsreset. Att gå i terapi är starkt stigmatiserat, men det ska definitivt inte ses som en svaghet.

Som NAMI konstaterar om stigmatisering: ”Att navigera i livet med en psykisk sjukdom kan vara svårt, och den isolering, skuldbeläggning och hemlighetsmakeri som ofta uppmuntras av stigmatisering kan skapa enorma utmaningar när det gäller att nå ut, få det stöd som behövs och leva bra.” Att söka det stöd man behöver och förtjänar är snarare ett tecken på otrolig styrka.

3. Att låta mina vänner ge mig kamratbedömningar: Jag bad mina vänner att dela med sig av vad de tyckte om mig som person, både som vän och person. Att se mig själv ur deras synvinkel hjälpte mig att förstå hur jag var att umgås med. När det genomförs med omsorg kan detta vara en riktigt hjälpsam analysprocess för introspektion. Den feedback jag fick har hjälpt mig att göra viktiga förändringar. Att ta en hård titt i spegeln är inte lätt, men det kan utlösa den mest transformativa förändringen.

4. Simon Sineks ”Start With Why”-kurs: Att gå den här kursen, Start With Why, har varit avgörande för min utveckling. De lärdomar jag har lärt mig har gjort det möjligt för mig att på en karta rita ut mina avgörande ögonblick i livet, både bra och dåliga. Att ha allt detta utformat hjälpte mig att hitta de konsistenser som definierar vem jag är som person; vem jag alltid har varit och velat vara. Utifrån denna övning utvecklade jag en mening kring min One Word-övning med Rich Keller. Detta var de verktyg jag behövde för att vidta mer avsiktliga åtgärder och konstruera mitt nya liv.

5. Diskussioner med familjen om det förflutna: Det är svårt att gå vidare om du fortfarande har kvarstående trauman från det förflutna som drar ner dig som en dödvikt som aldrig lämnar dig. Om vi inte bearbetar dem kan de skador som trauman lämnar efter sig driva fram negativa beteendemönster. Att åtgärda den skada som dessa situationer orsakade hjälper oss att komma till rätta. Även om vi aldrig helt kan förstå varför saker och ting hände kan vi ta till oss dess betydelse i samband med våra egna liv. Att gå vidare med ett tydligare sammanhang är ett kraftfullt sätt att leva.

Detta är de fem grundläggande stegen som jag använde, men min process har utvidgats under årens lopp när jag lagt till nya verktyg till min arsenal.

6. Daglig och veckovis journalföring: Att sammanfatta min dag hjälper mig att verkligen förstå mina tankar, inre upptäckter, effektiva sammanfattningar och planer för framtiden.

7. Meditera: Jag börjar min dag med att meditera är verkligen hälsosamt för mig, särskilt eftersom jag arbetar i ett högt tempo och ofta måste fatta stora beslut under dagen. Meditation får mig att känna mig mer förankrad i mitt beslutsfattande, att tänka klarare både på kort och lång sikt och att förstå mig själv bättre.

Bild via Unsplash

8. Rich Kellers SCORE One Word Program: Mitt arbete med Rich hjälpte mig verkligen att samla alla mina mest avsiktliga åtgärder från det senaste året under ett sammanhängande paraply. Det paraplyet är det kärnvärde jag kan ge världen och det jag kan bygga min varumärkesidentitet kring. Börja med dig själv och bygg sedan ett yrkesliv kring det enda kärnvärde som gör dig unik. Att göra det i denna ordning är instrumentellt; vi måste göra det inre arbetet först. Detta är det enda ord som jag följer och lever efter: PATHFINDER.

Självupptäckt är en utvecklingsprocess som tar sig många olika uttryck. Det finns så många sätt att genomföra den på, som vi alla bör ta hänsyn till. Att hitta sig själv är inte en ruta att bocka av på en att göra-lista, men vi kan alltid sträva efter att lära känna oss själva bättre och bättre. Om vi inte tar oss tid att titta inåt är det svårt att inte förbli mer stillastående när vi borde växa in i våra skinande nya skal, den rustning som skyddar oss men som ändå passar som en välskräddad kostym.

Jag tror att det är så avgörande att pröva en massa nya och olika erfarenheter. Att bryta sig ur formen. Skapa personliga och yrkesmässiga relationer med människor som kan bredda din världsbild. Undersök och engagera dig i idéer som utmanar dig. Att utan rädsla dyka in i det egna okända skärper vår intuition och befäster vår känsla för rätt och fel. Är du fortfarande osäker på vilken väg du ska välja? Jag rekommenderar vägen till självupptäckt. På en individuell nivå hjälper det oss alla att fatta mer medvetna beslut.

Jag har lagt fram de primära erfarenheter som rustade mig för att komma in på det avsedda spår som verkligen känns rätt. Om jag inte åtar mig att fortsätta detta hårda arbete och denna självreflektion vet jag att jag inte kommer att kunna visa upp mig 100 procent autentiskt i mitt personliga eller yrkesmässiga liv.

Detta är bara en av mina förhoppningar för alla: att ni kan visa upp er till 100 procent som er själva på alla områden i ert liv. Alla förtjänar detta; det är en känsla som får dig att känna dig så levande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.