Känt och älskat: Dessa sex boende på LA:s Motion Picture Home dog av coronavirus: Dessa sex boende i LA:s filmhem dog av coronavirus

Den Emmy-nominerade TV-producenten Joel Rogosin ses tillsammans med sin fru Deborah och sina tre döttrar på restaurangen The Four Oaks i Beverly Glen 1983. Från vänster till höger: Melissa (Rogosin) Honig, Joel Rogosin, Deborah Rogosin, Robin Rogosin och Susan Rogosin. (Arvoderat foto)

By Brenda Gazzar, Correspondent

En Oscarsnominerad filmfotograf. En animatör från Disney. En känd karaktärsskådespelare.

Dessa var bland de sex boende på Motion Picture and Television Fund Wasserman Campus i Woodland Hills, ett boende för pensionärer från underhållningsbranschen och deras makar, som avled av komplikationer till följd av ett nytt coronavirus i april.

Stormens öga

Sydkaliforniens vårdhem under coronavirus-pandemin

Första delen i en fortlöpande serie

  • Första delen: ”Det här är ingen övning” – Hur L.A.del två: Kända och älskade – Dessa sex boende på hemmet dog av COVID-19
  • del tre: ”Pandemi i en pandemi” – Vad är det som driver på L.A. Countys dödssiffror på vårdhem?

Serien producerades av korrespondent Brenda Gazzar, som deltar i USC Annenberg Center for Health Journalism’s California Fellowship.

De var alla boende på sjukhem mellan 64 och 99 år.

The Motion Picture and Television Fund’s Wasserman Campus i Woodland Hills, Kalifornien, tisdagen den 7 april 2020. (Foto: Dean Musgrove, Los Angeles Daily News/SCNG)

Vissa var mer kända för allmänheten än andra, men ”de var alla välkända för oss och älskade av oss”, säger Bob Beitcher, ordförande och vd för Motion Picture and Television Fund.

Här är deras berättelser:

John Breier

John Breier var en kämpe.

John Breier, 64, och hans fru Mona Jacobson-Breier. John Breier var den första invånaren på Motion Picture Television Fund’s congregate living facility som dog av COVID. (Familjefoto)

Han fick diagnosen multipel skleros för cirka 25 år sedan och var så småningom tvungen att använda en käpp, en rullator och sedan en rullstol. Breier genomgick fyra hjärnoperationer, kämpade mot flera infektioner och fick lunginflammation ett par gånger. Men han fortsatte alltid, tills det nya coronaviruset slog till.

”Han kämpade mot allt annat, men det här var odjuret han inte kunde bekämpa”, säger Mona Jacobson-Breier, hans fru sedan 21 år tillbaka.

Den 64-årige sonen till överlevare från Förintelsen var den förste av sex boende från Motion Picture Home med coronaviruset som dog.

Den kanadensiskfödde Breier gillade ”att vara partyperson”, enligt hans bror Armin, och ”fanns alltid där för folk.”

Breier var 1,80 meter lång, hade en stark personlighet och var en ivrig beundrare av San Francisco Giants, Rams och Lakers, säger hans hustru, som nyligen gick i pension från Universal Pictures Home Entertainment. Han var inte en person som lätt blev entusiastisk, sade hon, men ”när det var hans lag, vilket som helst av dem, var det då man såg honom vakna till liv.”

Breier och hans fru, som hade två barn vardera från tidigare äktenskap, hade ett expressivt förhållande och höll saker och ting ”ute i det fria”, sade Jacobson-Breier. Även om de inte kunde vara tillsammans i slutet av hans liv på grund av restriktioner på sjukhuset, talade de i telefon strax före hans död den 6 april.

”Jag kunde säga hur jag känner och jag vet att han hörde mig … och med en mjuk röst kunde han säga att han älskade mig och det var viktigt”, sade hon.

Joel Rogosin

Joel Rogosin var inte bara författare och Emmy-nominerad tv-producent utan han var också ”hjärtat i centrum” för sin beundrande familj, sade hans dotter Robin Rogosin.

Joel Rogosin gick bort den 21 april. (Familjefoto)

”Han är en riktigt intressant kombination av intellekt med roligt och mycket integritet”, sade hon. ”Och han lärde oss alla mycket om hur vi ska behandla människor.”

Rogosin började som budbärare på Columbia Pictures 1957. År 1961 producerade han den populära tv-showen ”77 Sunset Strip”. Han producerade nästan två dussin serier på bästa sändningstid, tv-filmer och specialprogram under sin lysande karriär, bland annat ”The Virginian”, ”Ironside” och ”Magnum, P.I.”

Hans arbete, som syftade till att vara inkluderande, ledde till ett möte med Jerry Lewis. Han producerade två av komikerns teletävlingar för Muscular Dystrophy Association på 1970-talet.

”Han älskade det filantropiska i det”, säger hans dotter.

Rogosin och hustrun Deborah, som är psykoterapeut, flyttade in i Motion Picture Home för sju år sedan. Efter att han föll och bröt höften flyttade han till den kvalificerade vårddelen av anläggningen medan hans fru på 65 år stannade kvar i området för självständigt boende. De tillbringade nästan all sin tid tillsammans.

”Han berättade varje dag för sin fru hur mycket han älskade henne och hur vacker hon var”, sade Robin Rogosin.

För Robin Rogosin var det ”mycket svårt” att inte vara tillsammans med sin far när han avled på grund av sjukhusets restriktioner.

”Vi förväntade oss att vara där … för att bara hålla honom i handen, gnugga hans fötter eller få honom att känna sig bekväm på något sätt som vi kunde”, sade dottern.

Joel Rogosin, som dog den 21 april vid 87 års ålder, har tre döttrar, fem barnbarn och två barnbarnsbarn.

Ann Sullivan

Ann Sullivan, som fick smeknamnet ”Giggles” på Motion Picture Home, fullföljde ihärdigt sin dröm om att arbeta på Walt Disney Studios.

Ann Sullivan avled den 13 april. Hon firade sin 91:a födelsedag den 10 april. (Familjefoto)

Sullivan, från Fargo i North Dakota, följde sin syster Helen till Kalifornien och studerade vid ArtCenter College of Design i Pasadena innan hon arbetade i Walt Disneys animationsfärglaboratorium i början av 50-talet, enligt Motion Picture home.

Efter att ha tagit ett uppehåll för att bilda familj ”kämpade hon sig tillbaka in i branschen” och återvände så småningom till Disneys animationsavdelning för att arbeta med klassiker som ”Den lilla sjöjungfrun”, ”Lejonkungen” och ”Lilo & Stitch”, enligt hemmet. Hon bytte till datoranimation innan hon gick i pension.

Sullivan älskade stranden, var ”extremt positiv” och noggrann med sitt utseende, vilket ofta gjorde att hon kom för sent, enligt familjemedlemmar.

Hon fyllde 91 år och fick kontakt med familj och vänner via FaceTime bara några dagar före sin död den 13 april, enligt hemmet.

Leah Bernstein

Leah Bernstein tjänstgjorde som verkställande sekreterare för titaner inom underhållningsindustrin, däribland producenten och regissören Stanley Kramer och komikern Jack Bennys manager Irving Fein.

Leah Bernstein avled den 23 april. Hon blev 99 år gammal. (Familjefoto)

Den infödda Angeleno fick sitt första jobb i branschen vid 16 års ålder, då hon arbetade på sena skiftet på MGM Studios. Hon arbetade med Kramer på mer än två dussin filmer och ”räknade storheter som Sidney Poitier, Bobby Darin och Vivien Leigh till sina vänner”, enligt Motion Picture home.

Hon var stolt över effekten av de filmer hon gjorde tillsammans med Kramer och Poitier, enligt anläggningen, och det sätt på vilket de trotsade tidens stereotyper.

”Till och med i slutet av 90-talet hade Leah ett torrt och kvickt sinne för humor och var en flirt”, skriver hemmet i sitt minne.

Bernstein, som dog den 23 april vid 99 års ålder, var en mångårig volontär som sades uppskatta vänlighet framför allt.

Allen Daviau

Allen Daviau var en ikon för amerikansk filmfotografering på 1980-talet och i början av 1990-talet och fick fem Oscarsnomineringar under sin karriär.

1990 års arkivbild, fotografichef Allen Daviau ses i Los Angeles. Daviau avled den 15 april i Los Angeles. Han var 77 år gammal. (AP Photo/Julie Markes, File)

Tre av nomineringarna var tillsammans med regissören och producenten Steven Spielberg för ”E.T.”, ”The Color Purple” och ”Empire of the Sun” medan de övriga var tillsammans med Barry Levinson för ”Avalon” och ”Bugsy”. Han fick också en British Academy Film Award för bästa filmfotografi för ”Empire of the Sun”.

Daviau arbetade för första gången med Spielberg 1968 med kortfilmen ”Amblin'” innan de flera år senare samarbetade på de storfilmer som gjorde Spielberg till ett välkänt namn.

När Spielberg hörde att hans vän hade drabbats av viruset skickade regissören ett brev till honom där han påminde om deras historia tillsammans, enligt Motion Picture home.

När Spielbergs brev lästes upp för honom flera gånger vid hans säng, ”log Daviau och hans ögon blinkade”, enligt hemmet. Efter den sista läsningen den 15 april tog Daviau två andetag och dog. Han var 77 år gammal.

Spielberg minns Daviau som ”en underbar konstnär” vars ”värme och mänsklighet var lika kraftfull som hans lins.”

Allen Garfield

Allen Garfield, vars karriär sträckte sig över fyra decennier, har beskrivits som en av de bästa karaktärsskådespelarna genom tiderna.

Allen Garfield vid visningen av ”Irreconcilable Differences” i Los Angeles 1984. Garfield, den erfarne karaktärsskådespelaren som var en viktig aktör i klassiska 70-talsfilmer som ”The Conversation” och ”Nashville”, avled tisdagen den 7 april 2020 i Los Angeles till följd av komplikationer till följd av COVID-19. Han blev 80 år gammal. (AP Photo)

Garfield, som ofta spelade myrliga skurkar, medverkade i tidiga filmer av Brian de Palma, Robert Downey Sr, Milos Forman och Herbert Ross.

Skådespelaren hade bland annat framträdande roller i Robert Altmans ”Nashville”, Tony Scotts ”Beverly Hills Cop II” och flera av Francis Ford Coppolas filmer, bland annat ”The Conversation” och ”One From the Heart”.

Den födde i New Jersey, som ibland använde sitt födelsedagsnamn Allen Goorwitz, hade arbetat som journalist, tävlat som amatörboxare och fungerat som mentor åt en ung Quentin Tarantino.

Garfield, som avled den 7 april vid 80 års ålder, hade bott på Motion Picture Home i nästan 17 år efter flera slaganfall.

De många vänner han fick där, sa hemmet i sitt minne, ”kommer att sakna honom varje dag.”

Brenda Gazzar skrev den här artikeln när hon deltog i USC Annenberg Center for Health Journalism’s California Fellowship.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.