Mark Driscoll avlägsnas från Acts 29-nätverket som han var med och grundade

Mark Driscoll, pastor i en megakyrka i Seattle, har avlägsnats från ett nätverk av mer än 500 kyrkor som han var med och grundade, efter ett mönster av ”ogudaktigt och diskvalificerande beteende”.

Driscoll, som är medgrundare till Acts 29-nätverket, har varit en inflytelserik men spänstig pastor i konservativa evangelikala kretsar under flera år. Hans egen Mars Hill Church lockar varje söndag cirka 14 000 personer på 15 platser i fem stater.

Men samtidigt har Driscoll varit kontroversiell i evangeliska kretsar i flera år. New York Times Magazine kallade honom ”en av de mest beundrade – och försmådda – figurerna bland evangelikaler i hela landet”. Han har varit provocerande, ibland profan och har mött anklagelser om plagiat och uppblåst sin bokförsäljning.

Efter åtgärder från Acts 29:s styrelse har alla Driscolls platser i Mars Hill Church tagits bort från nätverkets webbplats.

”Det är vår övertygelse att arten av anklagelserna mot Mark, som till största delen har bekräftats av honom själv, gör det ohållbart och ohjälpsamt att ha kvar Mark och Mars Hill i vårt nätverk”, skrev styrelsen för Acts 29 i ett brev. ”Genom att vidta denna åtgärd är vår bön att det kommer att uppmuntra ledningen för Mars Hill att reagera på ett distinkt och gudfruktigt sätt så att Kristi namn inte fortsätter att vanhedras.”

I ett längre brev som bloggaren Warren Throckmorton har fått tag på bad Acts 29-styrelsen Driscoll att ”avgå från sitt ämbete under en längre tid och söka hjälp”.”

”Under de senaste tre åren har vår styrelse och vårt nätverk varit mottagare av oräkneliga skott och dussintals bränder med direkt koppling till dig och vad vi anser vara ett ogudaktigt och diskvalificerande beteende”, skrev styrelsen. ”Vi har både offentligt och internt försökt stödja och ge dig tvivelsmålet, även när flera pastorer i vårt nätverk bekräftade detta beteende.”

Driscoll, som under de senaste åren har fått utstå samma hårda kritik som han var känd för att dela ut till andra, erkände nyligen och bad om ursäkt för de kommentarer som han gjorde under pseudonymen ”William Wallace II”, där han publicerade uttalanden som kritiserade feminism, homosexualitet och ”känsliga, emaskulerade” män.

Acts 29-styrelsens brev antydde att den inte kunde luta sig mot Mars Hills egen styrelse för disciplinering.

”Som svar lutade vi oss mot Mars Hill Board of Advisors & Accountability för att ta ledningen i hanteringen av detta ärende”, står det i brevet. ”Men vi tror inte längre att BoAA kan genomföra den försoningsplan som ursprungligen lades fram. Det har funnits gott om tid för omvändelse, förändring och gottgörelse, men ingen har kommit. Vi måste nu vidta andra åtgärder.”

Som Throckmorton har rapporterat på sin blogg kommer Acts 29-åtgärden efter att de evangeliska ledarna Paul Tripp och James MacDonald har avgått som medlemmar i kyrkans styrelse, och före detta medlemmar har nyligen protesterat mot kyrkan.

Acts 29 Network är ett nätverk av kyrkor som försöker att vara ”evangeliecentrerade” och ”missionella”. Dess uppdrag är att grunda nya kyrkor med betoning på helighet, ödmjukhet, mångfald och evangelisation.

Driscoll avgick som ordförande för Acts 29 i mars 2012, utsåg Matt Chandler till sin efterträdare och flyttade huvudkontoret till Dallas, där Chandler är pastor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.