Orsakar diabetes min GERD?

Skrivet av Ilene Raymond Rush

Varken många människor upplever tillfällig halsbränna eller mild sura uppstötningar, men när dessa symtom uppträder minst två gånger i veckan eller stör vardagen kan du få diagnosen gastroesofageal refluxsjukdom (GERD).

GERD orsakar symtom eller skador på matstrupen genom frekventa sura uppstötningar – den bakslag av magsyra och gallsalter som översvämmar matstrupen.

”Det beror i första hand på dysfunktion i de muskler och nerver som kontrollerar normala matstrupsfunktioner och normal magsäckstömning”, säger James C. Reynolds, MD, AGAF, FACP, FACG , gastroenterolog och professor i medicin vid Penn Medicine. ”Men den goda nyheten är att GERD går att behandla och kan botas.”

Diabetes och GERD

Då GERD är relaterat till både neuropati eller nervskada och fetma, har personer med diabetes en ökad risk att utveckla sura refluxsjukdom. Enligt en studie från 2013 kan ”prevalensen av gastroesofageala refluxsymtom vid diabetes vara så hög som 41 %.”

”För personer med typ 1 är mekanismen helt och hållet relaterad till nervskador orsakade av åratal av otillräcklig glykemisk kontroll”, säger dr Reynolds. ”Typ 1 har tydligt visat sig vara en riskfaktor för att utveckla problem i mag-tarmkanalen, inklusive förstoppning, diarré, gastropares och GERD, som alla kan förbättras genom bättre glykemisk kontroll.”

När det gäller typ 2 är fetma en enorm riskfaktor för GERD, sår i matstrupen och den allvarligaste komplikationen – Barretts esofagus, en riskfaktor för att utveckla esofaguscancer.

”Om du lägger till dåligt hanterad diabetes, som kan orsaka skador på nerverna, så ökar risken för alla dessa tillstånd exponentiellt för typ 2:or”, säger dr Reynolds.

”Dessutom, om du har retinopati eller problem med fötterna, är chansen stor att du också har problem med matstrupen”, tillägger han. Det beror på att båda kan orsakas av nervproblem och kan signalera att andra delar av kroppen är påverkade på samma sätt.

Mekaniken vid GERD

GERD utvecklas när den sfinktermuskel som skiljer ingången till magsäcken från matstrupen blir svag eller slappnar av när den inte borde.

Varje gång förblir denna sfinkter i ett stängt läge. När du äter öppnas sfinktern för att låta maten passera in i magsäcken. Vid GERD stängs dock inte sfinktern helt efter att ha ätit, vilket gör att syra kan strömma bakåt i matstrupen.

Sofagusens slemhinna är dåligt rustad för att hantera det sura innehållet i maginnehållet, vilket leder till en brännande känsla i svalget och munnen. Dessutom kan långvarig exponering för syra i matstrupens slemhinna förändra cellerna så att de inte längre liknar matstrupens celler, utan i stället antar utseendet av magsäcksceller. Detta tillstånd kallas Barretts matstrupe.

Medicinska behandlingar

Det finns en mängd olika mediciner mot GERD.

De inkluderar receptfria antacida, histamin-2-blockerare och protonpumpshämmare (PPI) som du kan ta för att minska mängden syra i magsäcken. Om tömning av magsäcken är ett problem kan läkarna rekommendera en kur med prokinetika eller antibiotika. Ungefär två veckors PPI kan vara allt som behövs för att läka eventuell esofaguserosion för vissa personer; andra kan behöva långvarig behandling med receptbelagda läkemedel.

Men flera negativa effekter har kopplats samman med långvarig användning av PPI – inklusive njursjukdom, demens, frakturer, infektioner och vitamin-/mineralbrist – den faktiska risken för att utveckla dessa komplikationer är låg till mycket låg.

Kirurgiska behandlingar

För svåra fall kan kirurgi förskrivas.

Reflux uppstår ofta om musklerna där matstrupen möter magsäcken inte sluter tillräckligt tätt. Ett hiatalt bråck kan förvärra GERD-symtomen. Det uppstår när magsäcken böljar ut genom denna öppning in i bröstet.

Den vanligaste operationen för att åtgärda dessa problem är Nissen Fundoplication, där en kirurg reparerar ett hiatalt bråck om det finns och sedan fortsätter att linda den övre delen av magsäcken runt slutet av matstrupen med stygn.

Detta hjälper till att förhindra att magsyra och mat flödar uppåt från magsäcken till matstrupen.

Detta kan göras med ett kirurgiskt snitt eller laparoskopiskt.

Ett annat, mindre använt alternativ, är en endoluminal fundoplikation, där ett endoskop – en speciell kamera på ett flexibelt verktyg – förs in i munnen och ner i matstrupen. Med hjälp av detta verktyg sätter läkaren små clips på plats där matstrupen möter magsäcken. Dessa clips hjälper till att förhindra att mat eller magsyra stannar upp.

Men även om halsbränna och andra symtom bör förbättras efter operationen kan vissa personer behöva fortsätta att ta läkemedel. I vissa fall, om symtomen återkommer, om magsäcken lindades för hårt eller om ett nytt diskbråck utvecklas, kan personer behöva en andra operation.

beteendeförändringar
I fallet med fetma kan viktnedgång hjälpa till att minska GERD, liksom att sluta röka och undvika stora, feta måltider.

”Fett är det svåraste som är svårt att tömma ut ur matsmältningskanalen generellt sett”, säger dr Reynolds. ”Om din mage inte töms bra på grund av att du har ätit en fet måltid finns det fler möjligheter för sura safter i magen att bubbla upp i matsmältningskanalen.”

Dr. Reynolds säger att fettsnåla måltider är bra av flera anledningar, bland annat för att magen ska kunna tömma sig bättre och för att hjälpa till att hålla vikten nere så att du inte lägger på dig kilon och förvärrar din diabetes.

”Det bästa rådet är dock kanske att inte lägga sig ner så snart man har ätit”, säger Dr. Reynolds. ”Eftersom magsäcken inte töms som den borde, om du lägger dig innan du har smält din måltid, har magsyrorna möjlighet att översvämma matstrupen, vilket förvärrar GERD.”

Detta kan vara ett problem för personer med diabetes som kan få instruktioner om att äta mellanmål före sänggåendet, vilket dr Reynolds säger är ”definitivt ett nej”. För att hantera detta problem föreslår Joslin Diabetes Clinic att personer med vissa insulinregimer eller som har en historia av låga blodglukosnivåer tidigt på morgonen ska prata med sin vårdgivare för att se om de kan minska mängden insulin de tar eller ändra tiden de tar det.

Om ett mellanmål fortfarande är nödvändigt rekommenderar dr Reynolds att man begränsar det till livsmedel med mycket låg fetthalt.

Diet och motion

För vissa personer kan en diet som eliminerar vissa livsmedel hjälpa till med tillståndet, även om dr Reynolds påpekar att det kan vara svårt att försöka hålla sig till en restriktiv kostplan. Så förutom att undvika fet mat rekommenderar han ofta att patienterna tar det lugnt med kostrestriktioner.

”Det visar sig att medicinerna mot sura uppstötningar är så effektiva och att det kan vara riktigt skadligt för ditt sociala liv och familjeliv att kontrollera ditt liv genom att eliminera en hel lista med livsmedel”, säger han. ”Men om någon verkligen vill göra det kan det vara till stor hjälp.”

För dem som är intresserade av att se om vissa livsmedel förvärrar deras tillstånd, erbjöd On Track Diabetes Editorial Board Member Amy Hess-Fischl, MS, RD, LDN, BC-ADM, CDE förslag på livsmedel att undvika, inklusive:

  • Högfettmat
  • Citrusfrukter
  • Choklad
  • Lök
  • Garlic
  • Kryddig mat
  • Koffein
  • Mynta
  • Alkohol
  • Tomater

Het-Fishl rekommenderar också att man ökar mängden fibrer och grönsaker i kosten och väljer magert kött och hälsosamma fetter (avokado, valnötter, linfrön och olivolja).

Och även om motion rekommenderas bör rutiner som sätter tryck på bukhålan, såsom situps eller tyngdlyftning, undvikas, särskilt omedelbart efter måltiderna.
”Att ta en liten promenad efter måltiderna hjälper till med matsmältningen, hjälper till att förbränna kalorier och kan eventuellt hjälpa till med att gå ner i vikt – allt detta kommer att minska GERD-symptomen”, säger Hess-Fischl.

Fortsätt läsa

Är kolhydratfattigt ätande verkligen bättre för blodsockret?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.