Perineal Urethrostomy (PU)

Vad är en perineal Urethrostomy?

En perineal uretrostomi (PU) är en kirurgisk rekonstruktion av det rör som ditt husdjur urinerar genom och som kallas urinröret.Syftet är att skapa en större öppning genom vilken ditt husdjur kan urinera. Detta är ett räddningsingrepp som utförs när urinobstruktioner antingen inte kan åtgärdas genom kateterisering eller när upprepade blockeringar har inträffat. Ordet perineal hänvisar till platsen för det nya hålet mellan penis och anus och termen uretrostomi är processen att kirurgiskt göra det nya hålet.

Detta ingrepp bidrar till att minska risken för upprepade urinhinder. En urinvägsblockering är en livshotande situation för ditt husdjur. Det är viktigt att upprepa att denna operation avsevärt minskar risken för upprepade blockeringar, men garanterar inte att en framtida blockering inte kommer att inträffa. Förebyggande vård efter operationen är mycket viktig för att denna operation ska lyckas.

Hanar är mycket mer benägna att drabbas av urinvägsblockeringar än tikar. Urinröret hos honan är mycket kortare och bredare än urinröret hos hanen . Hanens urinrör är smalt och blir ännu smalare när det sträcker sig i penisens längd, så även en liten propp kan orsaka en livshotande blockering.

Identifiera behovet av perineal uretrostomi (PU)-kirurgi

Slem, kristaller och urinblåsstenar i ditt husdjurs urin kan lätt klumpa ihop sig och bilda en propp i urinröret. Ibland kan en blockering i urinröret avhjälpas genom att använda en kateter för att trycka tillbaka proppen in i urinblåsan. Om detta inte kan göras framgångsrikt måste en perineal uretrostomi utföras för att rädda ditt husdjurs liv. Om kateterisering har behövts vid flera tillfällen för att avlägsna en propp kan din veterinär föreslå PU-operation som en förebyggande strategi. I alla fall där en propp orsakas av en sten och stenen trycks tillbaka in i urinblåsan måste en annan operation, kallad cystotomi, utföras för att avlägsna stenen från urinblåsan. På så sätt kommer stenen inte att rulla tillbaka in i urinröret och orsaka en ny blockering.

Vi behöver en kopia av din veterinärs medicinska anteckningar och röntgenbilder innan vi kan få in dig i vårt schema. Så be din veterinär skicka dessa anteckningar och röntgenbilder till oss via e-post eller fax.

En röntgenbild måste tillhandahållas för att vara säker på att det inte finns några stenar i urinblåsan innan vi utför en PU. Vi erbjuder inte röntgen på Helping Hands, så de måste tillhandahållas av din vanliga veterinär.

Efter perineal uretrostomi (PU) operation

Omedelbart efter en PU-operation är det viktigaste ansvaret du kommer att ha att hålla E-halsbandet på ditt husdjur så att det inte kan komma åt sitt snitt. Vävnaden som är inblandad i operationen är mycket tunn och känslig, så om ditt husdjur slickar eller kommer åt snittet på något sätt kan det hända att det inte finns någon vävnad kvar att reparera. Du måste absolut ha E-halsbandet på hela tiden tills din veterinär säger att det är säkert att ta bort det, vanligtvis efter 2 veckor.

För att hjälpa ditt husdjur att äta med halsbandet på kan du använda en liten tallrik som är upphöjd på en burk så att halsbandet kan sitta runt den, eller så kan du mata dem för hand, eller så kan du bara vara kreativ, men ta inte av E-halsbandet!

Omedelbart efter operationen är det normalt att ditt husdjur har blodig urin under några dagar och ditt husdjur kan råka ut för olyckor eftersom det vänjer sig vid sitt nya sätt att leva. Detta kommer att vara tillfälligt. Vi rekommenderar att du håller ditt husdjur i ett rum med kakel- eller linoleumgolv under återhämtningen så att eventuella olyckor lätt kan rengöras. Om blod eller urin fläckar på deras bakben eller mage kan du använda en våt tvättlapp för att rengöra dem, men undvik direktkontakt med snittet. Torka inte av snittområdet direkt.

Din katt kommer att behöva ett särskilt strö under sin återhämtning. Lera strö kommer att fastna på hans snitt vilket orsakar trauma och fördröjd läkning. Du kan använda strimlad tidningspapper eller om din katt föredrar pelleterat strö kan du köpa pelleterat pappersströ som heter Yesterday’s News i de flesta djuraffärer. Var förberedd och ha lämpligt pappersströ redo för din katt när den kommer hem. Du kan återgå till lervälling när han är helt läkt.

Två veckor efter operationen måste du följa upp din vanliga veterinär. Det finns flera viktiga anledningar till att vi kräver detta möte.

För det första måste din veterinär testa ditt husdjurs urin för att kontrollera att en eventuell urininfektion har försvunnit helt och hållet. Ibland kan ett starkare antibiotikum behövas eller så kan det antibiotikum som ditt husdjur tar behöva fyllas på för en längre behandling. Låt inte din veterinär hoppa över detta viktiga steg. Blockeringen startade troligen från en låggradig urinvägsinfektion, och om urinen förblir infekterad kan en ny blockering uppstå högre upp bortom det nya hålet som vi har gjort. Det är viktigt att betona att PU-kirurgi inte botar urinvägsblockeringar. Husdjur kan fortfarande blockera om större slemproppar eller stenar bildas om.

För det andra kan du inte ta bort E-halsbandet utan godkännande av en veterinär. Din veterinär måste kontrollera ditt husdjurs snitt för att verifiera att det har läkt fullständigt och korrekt.

Slutligt måste du och din veterinär utarbeta en förebyggande plan för att hjälpa ditt husdjurs kropp att förhindra fler av dessa urinblåsproblem och infektioner. Oavsett om ditt husdjur behöver en PU, en cystotomi eller båda, är kirurgi bara ett steg i den övergripande processen för att lösa urinvägsproblem. Det är troligt att infektionerna återkommer om du inte vidtar förebyggande åtgärder. Förebyggande åtgärder kan omfatta kostförändringar, mediciner och/eller regelbunden kontroll av urin. Det är därför det är så viktigt att följa upp din vanliga veterinär och följa deras rekommendationer strikt. Återigen, PU-kirurgi är ett tillfälligt botemedel mot urinvägsblockeringar. Du måste arbeta nära din veterinär för att förhindra framtida blockeringar.

Det finns ytterligare saker du kan göra hemma för att hjälpa till. För katter, håll kattlådan ren flera gånger om dagen. Precis som du förmodligen inte gillar att sitta på en toalett som inte är spolad, gillar katter inte att klättra i ströbäddar som inte är skopade så att de håller kvar sin urin för länge. Fri tillgång till färskt vatten och utfodring med konserverad mat gör också att katterna håller sig bättre hydrerade så att de spolar sitt system på ett naturligt sätt. För hundar är det likadant att ge dem fri tillgång till färskt vatten, lägga till konserverad mat till deras diet och låta dem gå ut och tömma blåsan oftare, vilket kommer att hjälpa.

Det är viktigt att komma ihåg att ditt husdjur inte kommer att kunna tala om för dig att de har en urinvägsinfektion, men de kan visa dig det. Några beteenden att titta efter som ett tidigt varningstecken kan vara att ditt husdjur dricker oftare eller måste fylla sin vattenskål oftare än vanligt. Du kanske ser din katt i kattlådan oftare eller din hund som ber om att få gå ut oftare. Eller du kanske ser att ditt husdjur har olyckor i huset. Ofta är det egentligen inga olyckor. Husdjur är smarta och lägger urin där du kan se det eller trampar i det som ett tecken på att de behöver hjälp eller kanske bara inte kan hålla det tillräckligt länge. Om du ser något av dessa beteenden ska du inte vänta. Be din veterinär kontrollera deras urin direkt.

Även som den mest hängivna djurägaren kanske du inte inser att ditt husdjur har en urinvägsinfektion eftersom det går emot deras natur att klaga. Du kanske inte är medveten om att något problem lurar förrän det är så illa att de börjar urinera i huset där du ser det, urinera blod eller inte urinera alls.

Vi kan inte nog betona för dig hur viktigt det är med en förebyggande vårdplan när du har att göra med urinvägsproblem hos ditt husdjur. Trots alla dina bästa ansträngningar uppstår ibland ändå urinvägsinfektioner.

Planering av operation för perineal uretrostomi (PU) hos Helping Hands

Som tidigare nämnts definieras kirurgi för perineal uretrostomi som ett räddningsingrepp för att göra det möjligt för ditt husdjur att urinera. Eftersom en förstorad prostatakörtel potentiellt kan försämra urinering och den nya kirurgiskt skapade utgången som gör det möjligt att urinera kommer att ligga längs pungen hos hanar, är det obligatoriskt att kastrera ditt husdjur (hundar 55 dollar, katter 35 dollar).

Blodprov (90 dollar) krävs för ditt husdjur. De blodundersökningar som vi utför på Helping Hands visar oss grundläggande organfunktionsvärden (njurar och lever) för att hjälpa oss att göra de säkraste valen för anestesi. Det blodprov vi utför på Helping Hands är inte diagnostiskt. Det rekommenderas alltid att du diskuterar kirurgi och sedering med din primärveterinär som har följt ditt husdjurs hälsa om du har några funderingar. Det är viktigt att komma ihåg att det alltid finns en risk när man sederar alla levande djur.

E-halsband ($15) Många djur tuggar eller slickar upp sina snitt efter en operation. Vi KRAVAR att alla djur som ska genomgå detta ingrepp ska ha en e-halsband för att förhindra detta. Om ditt husdjur öppnar sitt snitt kommer du att debiteras för att stänga såret. Det rekommenderas också STARKT att ditt husdjur håller sig lugnt och om möjligt hålls i bur under tillfrisknandet för att minska risken för att snittstället öppnas, särskilt om massan är i ett område där det är mycket rörelse. Patienter som behöver opereras nära ögonen eller öronen kommer att behöva en e-halsband för att förhindra att ansiktet gnuggas med tassarna.

Vi är en öppenvårdsinrättning vilket innebär att husdjuren går hem samma dag. Även om många av våra kunder tar hem sina husdjur efter operationen rekommenderar vi alltid att du pratar med din veterinär för att se om de rekommenderar att övervakning över natten utförs hos dem eller på ett akutsjukhus. Vi uppmuntrar alltid ägarna att överväga en förflyttning för postoperativ vård efter operationen.

I så fall kan du återvända till din fullserviceveterinär eller en 24-timmarsanläggning för fortsatt vård på din bekostnad. Vi är här för att få ditt husdjur genom operationen och tillbaka till din fullservicedjurist.

KRAV PERINEAL URETHROSTOMY (PU ) SURGERY AT HELPING HANDS

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.