Tecken på låg självkänsla och vad man kan göra åt den

Gillar du dig själv?

De första banden är viktiga, och hur du ser på dig själv i dag påverkas av dem som tog hand om dig från tidig ålder.

En del människor har fantastiska föräldrar eller vårdnadshavare och hamnar ändå i problem med sin självkänsla på grund av trauman som drabbar dem under deras livstid, oavsett om det handlar om ett missbrukande romantiskt förhållande, ett problem med psykisk ohälsa som depression eller en ätstörning eller en annan traumatisk händelse. Enligt forskning från Dr Joe Rubino uppskattas det att 85 procent av amerikanerna lider av låg självkänsla. Du är inte ensam om du har att göra med detta problem. Det är viktigt att komma ihåg att om du inte tycker om dig själv och du inte kan räkna ut orsaken till problemet varför du inte har känslor av självkänsla så är det okej. Många människor kämpar med dessa frågor och har framgångsrikt lärt sig självförtroende. Du kan få hjälp med dessa problem i terapi eller rådgivning, eller genom att konsekvent praktisera metoder som positiv psykologi och självprat.

Källa: canva.com

BetterHelp främjar en hälsosam självkänsla

En av fördelarna med att arbeta med en rådgivare på BetterHelp är att du kommer att börja se din självkänsla förbättras. Oavsett vilka problem du riktar in dig på är resultatet att du kommer att bli mer självsäker. Låt oss säga att du träffar en rådgivare för ångest. De kommer att lära dig sätt att hantera dina panikattacker. Du kan känna dig stärkt och starkare. Att ha dessa färdigheter kommer oundvikligen att få dig att känna dig bättre och mer självsäker.

Du är tillräckligt bra. Vi är här för att hjälpa dig att bygga upp din självkänsla

Vägledning från en licensierad professionell person kan hjälpa

Du kan läsa hela studien här: Effekten av en multimodal digital psykoterapiplattform för depression hos vuxna: ”Effekten av en multimodal digital psykoterapiplattform för depression hos vuxna”: A Naturalistic Feasibility Study

Onlineterapeuterna på BetterHelp vill att du ska bli mer oberoende, lära dig självstärkande och viktigast av allt, självacceptans. Innan du kan älska dig själv måste du acceptera den du är. Det är en stor del av självkänslan. Att ha en sund självkänsla innebär att acceptera den du är. När du kan göra det kommer ditt självförtroende att bli bättre och bättre och utveckla starkare känslor av självkänsla. Om du kämpar med att älska och acceptera dig själv kan du överväga att arbeta med en onlineterapeut här på BetterHelp. De bryr sig om dig och vill att du ska få en stark självkänsla. Läs nedan för några recensioner av BetterHelp-rådgivare.

Rådgivare recensioner

”Teralyn var ett fantastiskt stöd för mig. Jag avslutade våra sessioner med att känna mig stärkt och säker på att jag har allt inom mig för att fatta de bästa personliga besluten för mitt liv. Om du behöver ett bollplank, eller någon som hjälper dig när du navigerar dina svåra frågor, sök inte längre.”

”Jean är unikt hjälpsam genom att kunna känna av dina verkliga behov och erbjuda icke-dömande råd som ger dig möjlighet att stärka dig själv. Jag är så tacksam över att få arbeta med henne! En sann pärla.”

Du är tillräckligt bra. Vi är här för att hjälpa dig att bygga upp din självkänsla

Vägledning från en licensierad professionell person kan hjälpa

Är det en hälsosam mängd självkänsla?

Låg självkänsla kan ha en viktig roll och en betydande inverkan på din lycka och livskvalitet. Personer med låg självkänsla tenderar att känna att de inte är tillräckligt bra eller att de inte kan göra något rätt och detta kan leda till att människor utvecklar kroniska problem som depression och ångest. De tenderar också att se livet genom en lite negativ lins. Denna negativa lins bidrar till att bekräfta det sätt på vilket en person med låg självkänsla tänker och hindrar dem från att se sig själva i ett mer positivt ljus. Forskning visar att terapi kan hjälpa människor att hantera depressiva symtom och i sin tur förbättra sin självkänsla.

I Självkänsla: The Puzzle of Low Self-Regard konstaterar författarna att personer med hög självkänsla tenderar att ha en positiv och väldefinierad självbild, medan personer med låg självkänsla har en mer neutral och osäker syn på sig själva.

Det är viktigt att vara medveten om att även om låg självkänsla är en negativ sak, så är mycket hög självkänsla inte heller bra. Personer med mycket hög självkänsla kan vara överdrivet självsäkra och lite för mycket av sig själva eller till och med visa drag av narcissistisk personlighetsstörning.

I själva verket finns en sund självkänsla i mitten av ett kontinuum mellan hög och låg självkänsla. Om du lider av mycket låg eller uppblåst självkänsla finns det som tur är några saker du kan göra åt det.

Tecken på låg självkänsla

Låg självkänsla är inte samma sak för alla, men flera indikatorer kan tala om för dig om någon kanske lider av det. Du kan vanligtvis se skillnaden mellan någon med en sund självkänsla och någon med låg självkänsla efter att ha tillbringat lite tid med dem. Om du misstänker att du kan ha låg självkänsla kan det behövas lite introspektion för att identifiera det.

 • Känslighet för kritik och att tänka kritiskt på sig själv

 • Känsla eller känsla av socialt tillbakadragande

 • Känsla. Irritation eller känsla av fientlighet

 • För mycket fokus på personliga problem och tankar

 • Fysiska symptom och känslor (trötthet, sömnlöshet och huvudvärk)

 • Negativa tankar och känslor om sig själv

 • Känslor av värdelöshet och nederlag

 • Rädsla för att misslyckas eller att känna skam efter att ha misslyckats

Om du kan relatera till många av de här sakerna lider du sannolikt av låg självkänsla. Oroa dig inte! Saker och ting kan verka lite hopplösa nu, särskilt om du har haft låg självkänsla under lång tid, men det viktiga att veta är att din självkänsla inte är huggen i sten.

Vad ska man göra åt låg självkänsla

När du har identifierat att du har låg självkänsla undrar du troligen: ”Hur kan jag ändra på det?”. Med lite hårt arbete kan du ändra dina tankemönster och vanor. Efter ett tag kommer du att börja se världen, och framför allt dig själv, genom en mer positiv lins och förhoppningsvis nå din fulla potential.

1. Gå i terapi för låg självkänsla

Terapi, till exempel samtalsterapi eller kognitiv beteendeterapi, kan ge en psykologisk genomgång och en kontroll av självkänslan för att hjälpa personer med låg självkänsla att lära sig mer om sina bearbetningsbias (bias i hur de väljer och förvränger information eller väljer vissa minnen att fokusera på) som bidrar till att upprätthålla ohjälpsamma perspektiv och hindrar dem från att ha en hälsosam självkänsla.

Det finns många sätt att hitta tillgång till en kvalificerad terapeut. Du kan be om en rekommendation från vänner och familj, få en remiss från din läkare, söka på nätet efter omtyckta terapeuter i ditt område eller till och med anmäla dig till en rådgivningstjänst online som BetterHelp.

Rådgivning online är bra eftersom det är prisvärt och bekvämt. Tjänster som BetterHelp låter dig utbyta obegränsat antal meddelanden med en rådgivare som är speciellt utvald för att passa dina behov. Om du inte gillar den rådgivare som de väljer åt dig kan du alltid få en ny.

Vilken väg du än väljer att gå kan samtal med en professionell person vägleda dig att övervinna eventuella blockeringar som bidrar till din låga självkänsla. En terapeut kan hjälpa dig att lära dig hur du kan förbättra din självkänsla och ge dig strategier för att se till att du inte hamnar på samma ställe igen när terapin är över.

Källa: unsplash.com

2. Undvik negativt självprat

Låg självkänsla kan inte åtgärdas bara genom att tänka positivt hela tiden. Att förtrycka negativa tankar och känslor är inte alltid bra. Det är bättre att släppa ut dina känslor på ett hälsosamt sätt, som att skriva dagbok eller prata med en vän, i stället för att skjuta dem åt sidan.

Å andra sidan är upprepat negativt självprat inte heller bra för din självkänsla. Du vet, de saker vi säger när vi är för hårda mot oss själva. Om du kommer på dig själv med att tänka och hålla fast vid missanpassade tankar eller negativa erfarenheter som t.ex:

– Jag är en dålig människa

– Ingen älskar mig

– Jag är inte bra på någonting

– När bra saker händer mig är det bara tur

– Jag önskar att jag inte var så medelmåttig

– Jag är ett misslyckande

– Varför händer alltid dåliga saker mig?

… chansen är stor att du lider av låg självkänsla. Den här typen av tankar tjänar dig inte alls; de får dig bara att känna dig sämre när du redan känner dig nere. I dessa situationer kan det göra stor skillnad att anstränga sig för att vara snäll mot dig själv och använda lite positivt självprat.

Källa: pexels.com

3. Hur man lär sig att vara självsäker

Att vara obeslutsam och en personlighetsförbättrare är inte bra för din självkänsla. Även om det låter som en bra egenskap att alltid sätta andra människor i första hand, innebär det i grund och botten att du alltid sätter dig själv i andra hand. Om någon frågar dig var du vill gå och äta och du tror att de inte kommer att vilja lyssna på ditt förslag, så du säger åt dem att välja, kan du lida av dålig självkänsla.

Funderar du på hur du kan avsluta dessa små vanor en gång för alla? Du måste lära dig att vara självsäker. Dina tankar, känslor och åsikter är viktiga och du bör känna dig bekväm med att dela med dig av dem när du blir tillfrågad. Om du till exempel alltid låter dina vänner välja film när ni går på bio, fråga dem om du får välja nästa gång.

När du väl vant dig vid att fatta beslut och inte bli nedvärderad för att du delar med dig av dina åsikter bör din självkänsla börja förbättras.

4. Jämför inte dig själv med andra människor

En annan vana som kan vara skadlig och påverka självkänslan på ett negativt sätt är att falla i jämförelsefällan. Du kanske vet hur det är att ständigt tänka för sig själv: ”Om jag bara hade haft hennes utseende”, ”Om jag bara hade haft hans talang” eller ”Varför kan jag inte vara mer som den personen?”. Saken är den att du inte är dessa personer. För att vara lycklig och självsäker måste du lära dig att vara nöjd med dig själv.

När du är van att jämföra dig själv med alla omkring dig kan det vara svårt att sluta. Ett bra sätt att börja är att bli mer medveten om när du gör det helt enkelt. Var uppmärksam på de tillfällen då du märker att du jämför dig själv med andra:

– Hur känner du dig den dagen eller i det ögonblicket?

– Är jämförelsen du gör rättvis eller realistisk?

– Skulle en vän eller familjemedlem hålla med om det du tänker om du berättade det för honom eller henne?

– Finns det ett mönster i hur du jämför dig själv med andra?

– Skulle du säga samma sak till en nära vän? Det är till hjälp att behandla oss själva med samma vänlighet som vi skulle erbjuda våra nära och kära.

Att vara mer medveten om hur du känner dig när du jämför dig själv med andra och varför du kanske gör det kan hjälpa dig att inse att saker och ting behöver förändras. Om du märker att du börjar jämföra, försök att motverka det genom att tänka på något som du tycker om hos dig själv. Inse att både du och den person du jämför dig med är olika personer. Ni har båda positiva egenskaper, och era positiva egenskaper kan båda existera utan att upphäva de andra.

5. Fokusera på saker & Tankar du kan ändra

Låg självkänsla kan orsakas av flera faktorer, bland annat saker från ditt förflutna och din nutid. Det kan finnas saker, till exempel hur du blev behandlad som barn, som hade stor inverkan på din självkänsla. Tyvärr kan du inte ändra på saker som hände i det förflutna och att hålla fast vid negativa känslor som du hade när du var barn kan vidmakthålla din låga självkänsla.

Istället för att hålla fast vid det förflutna kan du försöka komma till rätta med det. Du kan inte ändra på det som hände tidigare, men du har kontroll över det som händer nu. Finns det något du kan komma på som för närvarande ger bränsle åt din låga självkänsla? Det kan vara allt från ett pågående dysfunktionellt förhållande eller arbete på ett jobb som du hatar, till att ha lagt på dig några extra kilon under semestern.

Dessa saker kan ha en direkt negativ inverkan på din självkänsla nu, och det är därför det är viktigt att ändra på allt som håller dig på en dålig plats. Lämna ditt dysfunktionella förhållande, eller försök att hitta ett nytt jobb eller ett kreativt utlopp! Om flera saker påverkar din självkänsla kan du göra en lista och försöka ta itu med dem en efter en.

För varje punkt på din lista som du tar itu med bör du börja känna en känsla av lättnad. Du kommer äntligen att göra de förändringar du behöver för att må bättre om dig själv, vilket kan vara stärkande. Nyckeln är att börja i liten skala och var inte hård mot dig själv om vissa saker tar lite tid att reda ut.

Källa: pexels.com

Låg självkänsla kan påverka ditt liv negativt på många sätt, göra det svårare att njuta av saker och få dig att känna att världen är emot dig. Om du märker att du har varit höljd i ett moln av negativitet och inser att det orsakas av låg självkänsla är det viktigt att du agerar för att försöka ändra på det. Det kan verka svårt nu, men att förbättra din självkänsla är möjligt och värt det.

Det finns många sätt som du kan förbättra din självkänsla på. En effektiv utgångspunkt är att prata med en terapeut som kan hjälpa dig att identifiera dina fördomar och tankeprocesser som vidmakthåller din låga självkänsla. Andra hjälpsamma taktiker är att undvika negativt självprat, lära sig att vara självsäker, inte jämföra dig själv med andra människor och fokusera på saker som du har möjlighet att förändra.

Vägen framöver kan vara lång och inte alltid lätt, men tappa inte hoppet. Det tar tid att utveckla låg självkänsla, och det kommer att ta tid att öka din självkänsla till hälsosammare nivåer. Ha tålamod. Börja i liten skala, ge inte upp och du kommer att se framsteg på nolltid.

Vanliga frågor

Hur förebygger jag negativa tankar?

Alla människor har negativa tankar, och att förebygga dem helt och hållet är en svår uppgift. Det bästa du kan göra är att lära dig att acceptera dessa tankar och inte låta dem få dig nedstämd. Här är några sätt du kan göra detta.

 • När du upplever negativa tankar kan du distrahera dig själv. Titta på ett bra program, gå ut, träna, listan kan göras lång.
 • Praktisera mindfulness. Mindfulness lär oss att låta våra självförstörande tankar passera och att acceptera det vi inte kan förändra.
 • Kognitiv beteendeterapi, eller KBT, från en terapeut kan också hjälpa. KBT lär oss att våra tankar och vanor hänger ihop, och genom att ändra våra tankar kan vi ändra våra dåliga vanor och vice versa.
 • Meditera. Ta kontrollerade andetag och lugna ner dina nerver. Lyssna på lite vitt brus för att lugna ner dig också.

Kan sociala medier skada min självkänsla?

Sociala medier har sina fördelar, men som vi alla vet har de också sina nackdelar. Du kan till exempel komma på dig själv med att jämföra vad du har med vad andra har, oavsett om det handlar om ägodelar, möjligheter eller utseende. Du kanske bedömer ditt självvärde utifrån hur många likes, delningar eller kommentarer du får. Naturligtvis inte alltid, men att använda sociala medier på ett klokt sätt och att kurera ditt nyhetsflöde kan vara till hjälp. Ibland är det bäst att ta en paus ett tag.

Kan förbättring av min självkänsla hjälpa mot ätstörningar?

Ätstörningar kan vara extremt skadliga, och det är viktigt att du söker hjälp när det är möjligt. Vanligtvis är en ätstörning kopplad till dålig självkänsla eller en dålig självbild, och om du lär dig att acceptera din kroppsbild kan det hjälpa dig med din störning. Naturligtvis är det oftast inte så enkelt som det är.

Finns det några stödgrupper för problem med självkänsla?

De flesta stödgrupper för psykisk hälsa bör hjälpa dig med din självkänsla. Ganska ofta går människor till dessa grupper för att de har en osäkerhet eller ett annat problem som kan åtgärdas genom att prata med en grupp människor. Det är ingen skam att söka sig till en stödgrupp, oavsett om det är personligen eller online. Tillsammans kan alla arbeta med sina problem och bli bättre människor i slutet av det.

Vilka psykiska problem kan orsaka dålig självkänsla?

Det finns många psykiska problem som kan orsaka dålig självkänsla. Att ha låg självkänsla är inte ett psykiskt problem i sig självt, men det kan leda till vissa problem. Det kan vara en orsak eller ett symptom.

Depression är kanske den största orsaken till dålig självkänsla. Ångest kan också orsaka det. Du kan tycka illa om dig själv på grund av hur du reagerar på situationer. Ätstörningar beror ofta på dålig självkänsla.

Dessa två problem är nära sammankopplade.

Frekventa frågor om låg självkänsla

 • Vad är tecknen på låg självkänsla?

Några tecken på låg självkänsla är konstant negativt självprat, att man anstränger sig minimalt för att se ut, och att man tillåter andra att behandla en dåligt. När det gäller negativt självprat kan personer med låg självkänsla säga saker som ”Jag är så ful” eller ”Jag vet inte varför någon skulle gilla mig”. De med låg självkänsla säger sådana saker för att de verkligen tror det. Å andra sidan förstår de med hög självkänsla varför folk skulle älska dem. Alla människor förtjänar att känna att de är vackra på insidan och utsidan och att de är värda kärlek. Om du eller någon du känner känner att de inte är tillräckligt bra är detta ett tecken på låg självkänsla. Detta bör behandlas genom terapi så att de kan förbättra sin livskvalitet.

Å andra sidan kanske personer med låg självkänsla inte anstränger sig särskilt mycket för sitt utseende. Detta kan vara att de inte sminkar sig eftersom de tycker att de är fula ändå med smink på. Eller så kan det vara bristande personlig hygien eftersom de inte känner sig värda att vara rena. Men bara för att någon har en dag då de inte känner för att klä upp sig betyder det inte att de saknar självkänsla. Alla har dagar då de hellre vill ha på sig träningsbyxor och slappna av. Men om detta händer ofta och personen inte känner sig förtjänt av att se så bra ut som möjligt är detta ett tecken på låg självkänsla.

Att låta andra behandla en dåligt, ett annat tecken på att man har låg självkänsla, är en annan fråga som man bör ta itu med. Personer med låg självkänsla anser att de inte förtjänar att bli väl behandlade. De tror att de måste förtjäna dålig behandling från andra om de får det. Misshandel från vem som helst, oavsett om det är en betydande annan eller en förälder, är dock inte acceptabelt. Ibland utnyttjar personer med psykopatiska eller narcissistiska tendenser personer med låg självkänsla och manipulerar dem. Så om detta är ett problem som du eller en närstående har är det viktigt att du tar itu med det och återuppbygger din självkänsla.

 • Vad orsakar låg självkänsla?

Det kan finnas många orsaker till låg självkänsla. För vissa går det tillbaka till barndomens utveckling. Om någon växte upp med föräldrar som inte gjorde en aktiv insats för att stärka deras självkänsla kan deras självkänsla som vuxen vara hämmad. Självkänsla är en stor del av utvecklingstillväxten, och det är mycket viktigt att ha en stark självkänsla under barndomen. Utan en stark självkänsla under barndomen kan tonåren och vuxenlivet bli svåra. Bristen på utveckling kan leda till osäkerhet och det kan vara svårt att utveckla sin självkänsla senare.

För andra människor kan självkänslan hindras under tonåren och i början av vuxenlivet. Detta kan orsakas av jämförelser med andra eller mobbning. När du ständigt jämför dig själv med andra som verkar vara ”perfekta” kan din självkänsla sjunka avsevärt. Eller om du upplever mobbning kan du börja tro på vad andra människor säger om dig. Att hantera dessa saker kan sänka din självkänsla och lämna en bestående effekt på ditt vuxenliv.

 • Hur åtgärdar man låg självkänsla?

Det finns några sätt att åtgärda en låg självkänsla. För det första kan du arbeta med självkärlek och att ta hand om dig själv. Att fokusera på de positiva delarna av dig kan hjälpa dig enormt mycket. När du tänker på din fantastiska personlighet, de fysiska egenskaper du älskar och din arbetsmoral kan du öka din självkänsla. Att umgås med människor som får dig att må bra kan också hjälpa dig att bli mer självsäker.

Ett annat sätt att öka din självkänsla är att gå i terapi. Att arbeta med en legitimerad terapeut eller rådgivare kan hjälpa dig oerhört mycket när det gäller att öka din självkänsla. De kan hjälpa dig att arbeta igenom orsakerna bakom dina problem med självkänslan och gå till roten av problemet. När du identifierar orsaken till din låga självkänsla kan du arbeta med den, vilket sannolikt kommer att öka din självkänsla avsevärt.

 • Vad orsakar låg självkänsla hos en kvinna?

Det är ingen hemlighet att låg självkänsla vanligtvis förekommer hos kvinnor. Detta beror sannolikt på att årtionden av orealistiska skönhetsnormer har satts upp. Särskilt under ungdomsåren finns det en betydande press på att vara perfekt, älskad och attraktiv. När en ung kvinna känner att de är mindre än så kan detta sänka deras självkänsla kraftigt. Även pressen att behaga betydande andra kan vara påfrestande, vilket sänker en kvinnas självkänsla.

 • Är låg självkänsla en psykisk sjukdom?

Låg självkänsla i sig är inte en psykisk sjukdom. Det kan dock leda till många psykiska sjukdomar. Några vanliga psykiska sjukdomar som är relaterade till en dålig självkänsla är depression, generaliserat ångestsyndrom, tvångssyndrom och andra. Men det är viktigt att notera att endast i allvarliga fall bidrar låg självkänsla till dessa sjukdomar. Dessutom kan någon av dessa psykiska sjukdomar i kombination med låg självkänsla vara skadlig för den psykiska hälsan.

 • Vad är de negativa effekterna av låg självkänsla?

Det finns många negativa effekter av låg självkänsla. Den mest anmärkningsvärda är sannolikt en minskad livskvalitet. För personer med låg självkänsla kan deras dagliga liv hindras kraftigt och människor kan ha svårt att fortsätta. De går omkring varje dag och känner sig olyckliga, ovärdiga till kärlek och ibland ovärdiga till att leva. Dessa tankar och känslor är helt klart hemska att uppleva.

Andra negativa effekter av låg självkänsla är bland annat att man tillåter andra att behandla en dåligt och att man inte vidtar åtgärder för att förbättra sitt liv. För någon med låg självkänsla tror de genuint att de inte är värda kärlek eller acceptans. Detta kan göra det möjligt för människor att behandla dem dåligt, vare sig de inser det eller inte. Någon med låg självkänsla kommer inte att stå upp för sig själv när de är missnöjda med hur de behandlas. Detta gör att deras relationer inte har några gränser. De kommer inte heller att vidta åtgärder för att förbättra sitt liv som att be om löneförhöjning, vidareutbilda sig med mera.

 • Influerar låg självkänsla på relationer?

När en eller båda parter i en relation har låg självkänsla kan det sätta spänningar i relationen. Osäkerheten som följer på en låg självkänsla kan få någon att känna att deras betydande andra kommer att eller är otrogen mot dem. Det kan också få dem att känna att deras partner inte verkligen älskar dem, eftersom de inte ser varför någon skulle älska dem. De kommer också att känna det som om deras partner kommer att vakna upp och inse att de inte älskar dem, så de kommer att lämna dem.

 • Förorsakar låg självkänsla ångest?

En låg självkänsla kan i vissa fall orsaka ångest. Det kan generera ångest för att någon kommer att lämna dig när som helst. Eller så kan det få dig att tro att någon är ute efter dig. Oavsett om det finns noll bevis för att dessa saker händer kan en låg självkänsla orsaka en överväldigande känsla av rädsla.

 • Är det några relaterade artiklar om självkänsla som jag kan kolla in?

BetterHelp har många relaterade artiklar om självkänsla. Det finns till exempel den här artikeln om tips och tricks som är värd att kolla in. Om du har problem med psykisk hälsa kan du läsa vårt innehåll. Och när du ändå håller på, se till att kolla vår sekretesspolicy om du har några frågor om din konfidentialitet.

Det finns många sätt som du kan förbättra din självkänsla på. En effektiv utgångspunkt är att prata med en terapeut som kan hjälpa dig att identifiera dina fördomar och tankeprocesser som vidmakthåller din låga självkänsla. Andra hjälpsamma taktiker är att undvika negativt självprat, lära sig att vara självsäker, inte jämföra dig själv med andra människor och fokusera på saker som du har möjlighet att förändra.

Vägen framöver kan vara lång och inte alltid lätt, men tappa inte hoppet. Det tar tid att utveckla låg självkänsla, och det kommer att ta tid att öka din självkänsla till hälsosammare nivåer. Ha tålamod. Börja i liten skala, ge inte upp och du kommer att se framsteg på nolltid.

 • Finns det några relaterade artiklar om självkänsla som jag kan kolla in?

BetterHelp har många relaterade artiklar om självkänsla. Det finns till exempel den här artikeln om tips och tricks som är värd att kolla in. Om du har problem med psykisk hälsa kan du läsa vårt innehåll. Och när du ändå håller på, se till att kolla vår sekretesspolicy om du har några frågor om din konfidentialitet.

Det finns många sätt som du kan förbättra din självkänsla på. En effektiv utgångspunkt är att prata med en terapeut som kan hjälpa dig att identifiera dina fördomar och tankeprocesser som vidmakthåller din låga självkänsla, men ändå ge ovillkorligt positivt omdöme, vilket är ett begrepp som utvecklades av Carl Rogers i hans klientcentrerade terapi.

Andra hjälpsamma taktiker inkluderar att undvika skadligt självprat, lära sig att vara självsäker, inte jämföra dig själv med andra människor och fokusera på saker som ligger i din makt att ändra ett negativt synsätt till ett som är positivt.

Vägen framöver kan vara lång och inte alltid lätt, men tappa inte hoppet. Det tar tid att utveckla din fulla potential, och det kommer att ta tid att öka din självkänsla till hälsosammare nivåer. Ha tålamod. Börja i liten skala, ge inte upp och du kommer att se framsteg på nolltid.

Kontakta BetterHelp

För mer information om var du kan hitta en terapeut som kan hjälpa dig med din ångest efter ett uppbrott kan du kontakta [email protected] Du kan också hitta oss på LinkedIn, Twitter, Instagram, Google+, Facebook, YouTube & Tumblr.

Om du är i kris, tveka inte att ringa hotlines nedan eller om du vill veta mer om terapi, se nedan:
 • RAINN (Rape, Abuse, and Incest National Network) – 1-800-656-4673

 • The National Suicide Prevention Lifeline – 1-800-273-8255

 • National Domestic Violence Hotline – 1-800-799-7233

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.