WALDORF ASTORIA

Oavsett om det är ett nytt sätt att se på välbefinnande eller möjligheten att använda en inspirerande arbetsplats, kvinnor finner allt fler skäl att skapa egna rum

Grace Belgravia Lounge

1868 blev en populär amerikansk tidningskrönikör som hette Fanny Fern avvisad från en middag med enbart män på New York Press Club för att hedra Charles Dickens. Fern förklarade att hon blev inbjuden att lyssna på talen ”genom en dörrspringa”. En månad senare var Fern med och grundade USA:s första professionella kvinnoklubb, Sorosis, tillsammans med barnboksförfattaren Josephine Pollard. Syftet var att främja kvinnors utbildningsmässiga och sociala verksamhet genom att samla representativa kvinnor med framgångar inom konst, litteratur, vetenskap och liknande områden. Den var banbrytande i en tid då begreppet ”glastak” var okänt och tanken på att kvinnor skulle nätverka för att främja sina karriärer var outlandish, särskilt i de rökfyllda salongerna i alla världens privata herrklubbar. I den en gång så hemlighetsfulla världen av privata medlemsklubbar finner kvinnor nu en plats som lyssnar och svarar på deras behov och livsmål. Istället för att bli ”satt på plats” av de traditionella medlemsklubbarnas strikta politik för enbart män, skapar och firar kvinnorna i stället sin egen nisch och krossar det ordspråksmässiga glastaket.

Verity Members Lounge, foto av Mike Day

Verity – Toronto, Kanada

Och även om idén om medlemsklubbar för enbart kvinnor inte är ny, har en ny våg av moderna tolkningar dykt upp allt oftare under de senaste tio åren, drivet av verkligheten att ett ökande antal högtflygande kvinnor balanserar jobb, moderskap och vardagsliv. ”Kvinnor söker sig till dessa klubbar för att vi vill vara tillsammans med varandra”, säger Mary Aitken, grundare av Verity – en klubb för enbart kvinnor på 57 000 kvadratmeter i Toronto. ”Om vi inte går samman lite grann kommer vi aldrig att bryta det där glastaket.” Aitken, som tidigare var investmentbankir, grundade den kanadensiska klubben 2004 i syfte att erbjuda sina 800 tidsbristande medlemmar – som består av en bred blandning av prisbelönta entreprenörer, tungviktare inom näringslivet, kreativa hantverkare och toppjurister – en plats där de kan nätverka och hitta lösningar på personliga utmaningar. ”Det handlar om att dela och utbyta kunskap och ha roligt”, säger Aitken, ”och att ha en oas och en tillflyktsort där kvinnor kan komma bort från arbete och hem – det är ett tredje hem.”

The Wing, New York

The Wing – New York, USA

När Audrey Gelman och Lauren Kassan öppnade The Wing, den efterlängtade kvinnoklubben i New York, kom introduktionen i oktober i ett lägligt ögonblick då en kvinna var på gränsen till att vinna det amerikanska presidentämbetet. Nu när vi vet att det inte blev så känns The Wing ännu viktigare som en plats där kvinnor kan arbeta och samarbeta. The Wing ligger i Ladies’ Mile Historic District i Manhattans Flatiron-kvarter och är utrustad med öppna arbetsytor, mötesrum, en telefonkiosk, ett omfattande kvinnobibliotek, ett kafé med mat, vin och cocktails gjorda av kvinnor, ett skönhetsrum och duschar, och allt, säger Gelman och Kassan, är utformat med det enda syftet att göra kvinnors liv enklare. ”När klubbrörelsen startade sökte kvinnor utbildning och ville odla identiteter utanför hemmet”, förklarar Gelman och Kassan, ”men i takt med att tiderna förändrades, förändrades också klubbkvinnornas prioriteringar. Varje ny generation kvinnor har funnit kraft i gemenskapen, och tillsammans har deras beslutsamhet gjort den värld de lever i till en bättre och mer inkluderande plats.”

Grace Belgravia Spa, London

Grace Belgravia – London, United Kingdom

Då, med blicken inåt snarare än utåt, finns välbefinnandet. Londonklubben Grace Belgravia bygger på filosofin att kvinnor måste investera i sin största tillgång, nämligen sin hälsa, för att trivas i dagens samhälle. Medlemmarna här har tillgång till en privat medicinsk klinik med tonvikt på förebyggande medicin och ett gott åldrande, ett spa och en restaurang som erbjuder färska, säsongsbetonade, alkaliserande rätter som är utformade för att främja en hälsosam tarm. Även sinnets hälsa är viktig, och den tillgodoses genom ett brett utbud av kulturella evenemang, från konstutställningar till middagsklubbar, panelevenemang till popup-arrangemang. ”Det har skett ett paradigmskifte, vilket innebär att allt fler kvinnor söker sig till andra kvinnors sällskap”, säger Kate Percival, vd för Grace Belgravia. ”Kvinnor har blivit mindre tävlingsinriktade mot varandra, mer omfamnande, och det verkar finnas en sorority som är starkare än någonsin tidigare. Vi tillgodoser detta unika band mellan kvinnor och främjar djupare förbindelser. Vi ser stressade affärskvinnor komma hit och märker till och med efter en kort tid att axlarna släpper och att livet får ett annat perspektiv”

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.