Barone Ricasoli Winery & Brolio Castle i Toscana's Chianti Region

Även om du har gjort vinresor runt om i Italien eller i världen bör ett besök till Brolio Castle och Barone Ricasoli Winery finnas med på din lista. På Barone Ricasoli kan du provsmaka vin, besöka slottets museum och trädgårdar och äta på en fin osteria. Formeln för vinet Chianti Classico uppfanns här, så Barone Ricasoli är ett utmärkt ställe att börja din rundtur bland Chianti-vingårdarna.

Barone Ricasoli Winery and Wine Tasting

Barone Ricasoli Winery är Italiens äldsta vingård och tros vara den näst äldsta kontinuerligt drivna vingården i världen. År 1872 skrev baron Bettino Ricasoli, känd som ”järnbaronen”, formeln för Chianti Classico-vinet, som han utvecklade efter mer än 30 års forskning. Chianti Classico vinet tillverkas huvudsakligen av Sangiovese druvor med tillägg av andra druvor.

I dag är Barone Ricasoli Castello di Brolio den största vingården i Chianti Classico området, med 240 tunnland vingårdar och moderna toppmoderna vinframställningsanläggningar. Man producerar tre miljoner flaskor vin per år och dess viner exporteras över hela världen. Förutom flera Chianti Classico-viner producerar vingården ett mycket gott vitt vin, en Rose’, Vin Santo-dessertvin, grappa och olivolja.

Vinprovning erbjuds i vinbutikens välkomstcenter. Provningsrummet är för närvarande öppet alla dagar i veckan från april till oktober (utom vissa helgdagar), bokningar behövs inte, och besökare kan prova tre viner för fem euro (återbetalas om man köper en flaska vin). Vingårdsvisningar är tillgängliga efter förhandsbokning.

Brolios slottsmuseum och trädgårdar

Brolios slott, som har varit i Ricasoli-familjens ägo sedan 1000-talet, används fortfarande som privatbostad, men några av de 140 rummen i slottet kan komma att öppnas för allmänheten i framtiden. Många historiska föremål från slottet visas i det lilla museet som är inrymt i ett slottstorn. Guider tar besökarna genom museets fyra rum och berättar intressant information om slottet och familjehistoria, ”järnbaronen” och vingården. Det är inte nödvändigt att boka en guidning i förväg, de ges varje halvtimme, oftast på engelska. Biljetter kostar för närvarande åtta euro för museirundturen och trädgårdsbesöket.

Highlights i museet är en utställning av vapen från 1300-1800-talet, ett rum med vetenskapliga instrument från 1800-talet och ”järnbaronens” forskning samt ett sovrum med möbler som tillverkats exklusivt för Italiens kung när han besökte slottet 1863.

Slottets vackert anlagda trädgårdar kan besökas utan guide. Den nuvarande kostnaden är fem euro eller åtta euro för kombinationsbiljetten för museum och trädgård. Kapellet vid slottet och den engelska skogen som leder upp till slottet, med växter från hela världen, kan besökas gratis. Se till att gå runt slottet för att se den fantastiska utsikten över vingårdarna, skogen och dalen nedanför.

Besöksinformation om vingården och slottet

Smakningsrum och vinbutik Öppettider: Dagligen kl. 10.00-18.00 eller 19.00. Lördag och söndag kl. 11.00-19.00. Från januari till mars är öppettiderna måndag-fredag 10-17.00.
Slottmuseets öppettider: Slottet är öppet dagligen från mars till november. Öppettiderna är 10.00 till 17.00, 18.00 eller 19.00, beroende på årstid.

Osteria del Castello: Öppettider: 10.00 till 17.00, 18.00 eller 19.00, beroende på årstid: Från april till oktober är ostriet öppet fredag – onsdag för lunch och middag (12:00-14:30 och 19:00-22:00). I november och december är det öppet endast för lunch.

Winery and Castle Location: Madonna a Brolio, 5 kilometer från Gaiole in Chianti. Ungefär 25 kilometer från Siena eller 75 kilometer från Florens. Se vår Chiantikarta.

Kontrollera Visit Barone Ricasoli hemsida.

Artikel uppdaterad av Elizabeth Heath

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.