Elizabeth Arden Parfymer: Historia

Hennes Manhattan-salong The Red Door på 691 Fifth Avenue var höjden av chic och innovation och stadens första dagspa. New York Times skrev följande: ”Hon övertygade snart kvinnor om att de kunde uppnå det mystiska som kallas skönhet om de lät sig ångas, rullas, masseras och badas i vax i sin överdådigt inredda salong.” Under depressionen expanderade New Yorks flaggskeppssalong till sju våningar. Den sägs ha stått modell för salongen i filmen The Women. ”Att se ut som om hon just kommit ut från en Elizabeth Arden-salong” blev synonymt med soignée på 1930-talet.
Författaren Clare Booth Luce var en kund och i den stjärnspäckade filmatiseringen av hennes uppförandekomedi The Women är det till den röda dörren som Joan Crawford och Norma Shearer går för att få en manikyr i ”djungelrött” och för att göra sina dagliga gymnastikövningar. Den nyansen må ha varit blodröd, men både Ardens personliga och kosmetiska varumärke var faktiskt rosa. Hon var övertygad om att rosa var den mest universellt smickrande färgen för kvinnor, så hon klädde sig i den från topp till tå och dekorerade till och med sitt duplex på Fifth Avenue i rosa. Läppstift i laxrosa var också Ardens signaturnyans.

Den 21 juni 1933 öppnade Elizabeth Arden sin salong i Los Angeles, på 3933 Wilshire Blvd. Den halvcirkelformade byggnaden, med sin svarta och vita marmorfasad och signaturdörr i kinesisk röd lack, var exteriört modellerad efter hennes salong på Fifth Avenue. Interiören hade dock utformats av den store MGM-stylisten Adrian. Under Adrians ledning hade den cirkulära huvudsalongen väggar i jadegrått med silvergrå gardiner, svartvitt golv (med en ”symbolisk stjärna” i svart), silvergråa stolar klädda med satincorduroy, soffor i kolonialempirestil och kristallkronor. På tredje våningen fanns träningsrummen och ”Arden Garden of Arden”, som Adrian med hjälp av rikligt med växter, vinrankor och målade markiser i metall utformade så att den såg ut som ett utomhusrum. Miss Arden hälsade personligen på sina nya kunder på öppningsdagen.
I slutet av 1930-talet sades det att ”Det finns bara tre amerikanska namn som är kända i varje enskilt hörn av världen: Singer-symaskiner, Coca Cola och Elizabeth Arden.”
Under andra världskriget insåg Elizabeth de förändrade behoven hos den amerikanska kvinnan som började arbeta. Hon visade kvinnor hur de kunde sminka sig och klä sig lämpligt för karriärer utanför hemmet. I England fick ”Wrens” (Women’s Royal Naval Service) ”Auxiliary Red” läppstift från Cyclax i sina standardutrustningar för skönhetsvård, i cylindrar som var speciellt utformade för att passa i uniformsfickorna. I USA skapade Arden ”Montezuma Red”, som var den exakta färgen på de ränder och hattkvastar som kvinnliga marinofficerare med och utan befäl bar (enligt reglerna fick kvinnor bära läppstift och nagellack, men färgen måste överensstämma exakt med uniformens röda färg).

Häromkring 1944 innebar ransoneringen av material för krigsansträngningarna att silke- och till och med rayonförråden för strumpbyxor hade minskat, och Arden annonserade om flytande strumpor i form av en ny benfärg som inte skulle fläcka kläder eller skor och som kallades Velva Leg Film (den kostade 1 dollar per flaska och fanns i färger som solbrons eller solbeige); ”Med denna moderna ’slang’ ser dina ben smalare, trimmade och mer utmejslade ut”. Helena Rubinstein svarade naturligtvis med sin egen Aquacade Leg Lotion.

Elizabeth älskade hästar. På 1930-talet grundade hon Maine Chance Farm i Lexington, Kentucky. År 1931 hade hon köpt sin första häst vid Fasig-Tipton-försäljningen på Saratoga Race Course. Hon tog utmärkt hand om sina ”bebisar” och masserade till och med deras ben med sin signaturprodukt, Eight Hour Cream.
Hästkapplöpning blev hennes passion. I tävlingskretsar var hon känd som Mrs Elizabeth Graham. Att vara driven för att lyckas kostade Arden hennes första 24-åriga äktenskap med Thomas Lewis, bankiren som hade gett henne det så viktiga amerikanska medborgarskapet. Elizabeth och Thomas skilde sig 1934.
Elizabeth gifte sig sedan kort med sin andra make, prins Michael Evlanoff. Han var en avsatt rysk adelsemigrant. År 1934 introducerade Elizabeth Arden parfymen Blue Grass. Den ansågs vara den första helt amerikanska doften.
Också 1943 startade hon ett modeföretag med designers som Charles James och Oscar de la Renta. Elizabeth och Michael skilde sig 1944. Hon uppgav: ”Jag väljer bra kvinnor, men jag har inte haft någon tur med mina män”. Under 1940- och 1950-talen byggde Elizabeth Arden upp sitt stall Maine Chance Farm till en stor aktör inom amerikansk fullblodshästkapplöpning. Från 1944 arbetade hon nära Leslie Combs. År 1945 var Star Pilot och Beaugay mästare i Eclipse Award för föl och föl. År 1945 uppgick hennes hästvinster till sammanlagt 589 000 dollar.
År 1946 var Elizabeth med på omslaget till tidningen TIME i samband med sina hästkapplöpningar. År 1947 vann hennes föl Jet Pilot, tränat och ridit av Tom Smith och Eric Guerin, Kentucky Derby. År 1948 förvärvade hon det stora stoet Busher som avelssto som en avelssto från en auktion som Louis B. Mayer genomförde. Busher blev invald i Hall of Fame och rankades på plats 40 i Blood-Horse Magazine List of the Top 100 U.S. Racehorses of the 20th Century. 1954 vann hennes föl Fascinator Kentucky Oaks.
Från 1930-talet och fram till 1960-talet ansågs Elizabeth Arden vara det mest exklusiva kosmetikamärket, med berömda beskyddare som Mary, Storbritanniens drottningkonsort, drottning Elizabeth II, Elizabeth, drottningmodern, Marilyn Monroe, Jacqueline Kennedy, Marlene Dietrich, Joan Crawford, Wallis Simpson och Mamie Eisenhower.
Elizabeth Arden döpte sitt hotell och hälsobad i Long Pond till Maine Chance. 1962 tilldelades hon Légion d’Honneur av den franska regeringen.
Men hennes första kärlek var alltid skönhetsbranschen. Och den krävde det mesta av hennes tid, för i takt med att hennes framgångar mångdubblades ökade också konkurrenterna: Charles Revson, Max Factor, Charles of the Ritz och Ardens särskilt hatade nemesis, Helena Rubinstein. De bittra rivalerna kämpade om den bästa placeringen i varuhus som Filene’s i Boston, uppvaktade varandras stjärnpersonal och stal kemister från varandra i åratal (som grädde på moset: när Arden och maken Lewis skilde sig, började han arbeta för Rubinstein).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.