Hur man odlar Florence Fennikel

Florence Fennikel är den lökiga ätbara versionen av den mer välkända örten, som har samma distinkta anissmak.

Advertisering

Löken är i själva verket den uppsvullna basen av stammen. Den kan vara lite knepig att odla, men med rätt vård och uppmärksamhet är en hemodlad skörd väl värd besväret. Färskt plockad fänkål är ett utmärkt komplement till sommarsallader, men är också utsökt tillagad som tillbehör till kötträtter, eller på egen hand.

Följ expertråden i den här guiden för att odla din egen Florensfänkål.

Florensfänkål är den lökformiga ätbara varianten av den mer välkända örten.

Såning av florensisk fänkål

Växande av fänkål från frön

Om du vill få en tidig start med florensisk fänkål, så frön i moduler under tak. Så ett frö per modul, eftersom plantorna inte gillar att deras rötter störs när de planteras om. Vattna väl och håll den fuktig.

När rötterna fyller modulerna kan du ”härda av” plantorna och plantera ut dem i en väl förberedd och gödslad bädd när det inte finns någon risk för frost.

Senare under säsongen kan du så direkt i väl förberedd, varm jord. Placera fröna i rader, cirka 1,5 mm djupa, och tunna ut till 30 cm mellanrum.

Hållning av fänkålsplantor

Florence fänkål trivs i varma, soliga och fuktiga förhållanden. Nyckeln till framgång är att förbereda en bädd med väldränerad, bördig jord på en öppen plats. När dina plantor har planterats ut ska du se till att de vattnas regelbundet.

Dina plantor blir inte glada om de får torka ut eller om en oväntad frost överraskar dem. Varje chock i systemet kommer att påverka tillväxten av den ömtåliga, ätbara lökens tillväxt och få plantan att skjuta upp, blomma och sätta frön ganska snabbt. Du kan jorda lökarna när de börjar svälla, men det är inte alltid nödvändigt.

Giv plantorna en boost varannan vecka med ett foder med hög kaliumhalt.

Harvning av florensisk fänkål

Harvning av fänkålslökar

Dina florensiska fänkålslökar kommer att vara färdiga att skördas efter cirka 14 veckor. Klipp lökarna ovanför jorden, men låt roten sitta kvar i jorden. Denna kan spira igen och ge en andra skörd av mindre, mjuka skott.

Florens fänkålsfrön

Lagring av florens fänkål

Lökarna används bäst strax efter att de har klippts. De är goda både råa i sallader och tillagade. Bladen och stjälken kan också användas som krydda till fisk och i sallader. Även fröna kan användas om dina plantor har skruvats upp.

Se några av de läckra recepten med florensisk fänkål, från våra vänner på Olive Magazine.

Problemlösning: fänkål

Välj skruvningsresistenta sorter, eftersom florensisk fänkål är mycket benägen att skruvas upp, särskilt när den sås tidigt på säsongen.

Beskydda unga plantor från sniglar.

Reklam

Biologiskt tips

För att hålla plantorna fuktiga kan du använda en tjock mulch över jorden, vilket också hjälper till att undertrycka ogräs.

Florence fänkålsodling

Florence fänkålssorter som ska odlas

  • ’Sirio’ – snabbt mogen, Denna sort sås bäst i maj-juni för skörd på hösten
  • ’Perfection’ – denna skottresistenta sort ger medelstora lökar med en delikat anissmak. Det är en bra sort för tidig sådd
  • ’Cantino’ – en bultresistent sort med bra stark smak
  • ’Amigo’ RHS AGM – bra, regelbundna, men något plattare lökar och är bultresistent
  • ’Colossal’ – en bultresistent sort som ger en mycket stor lök

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.