Hur man undviker kontaminerade kalkoner under Thanksgiving

Dr William Schaffner, specialist på infektionssjukdomar vid Vanderbilt University School of Medicine, säger till Healthline att det är viktigt att vi alla inser att kalkoner – liksom alla fjäderfän – inte föds upp i sterila miljöer. De kan vara kontaminerade med bakterier som kan orsaka dessa typer av diarrésjukdomar.

”Vanligtvis leder detta till diarré, värk, smärta och feber som… kan ta några otäcka dagar att bli bättre för de flesta människor”, sade Schaffner. ”Vid enstaka tillfällen, vissa äldre personer som är bräckliga och vissa unga personer som har nedsatt immunförsvar – kan den här typen av bakterier lämna tarmkanalen, komma in i blodomloppet och leda till allvarligare livshotande infektioner. Det händer, så jag tror att det är lämpligt att tänka på några försiktighetsregler och goda råd.”

Han sa att det finns tre viktiga rekommendationer som han vanligtvis skulle ge. För det första, tvätta händerna och rengör ofta alla ytor som du vanligtvis lägger kalkonen på.

För det andra, med tanke på att vi ofta köper våra kalkoner frysta, sa han att vi bör tina upp dem i kylskåpet och inte lämna dem utomhus.

”Om du lämnar dem ute kommer de att få rumstemperatur, vilket är en möjlighet för dåliga bakterier att föröka sig”, varnade han.

Den tredje punkten är en självklarhet. Tillaga kalkonen ordentligt för att döda alla dåliga bakterier. Schaffner rekommenderar att du använder en kötttermometer som placeras i en stor del av din Thanksgiving-fågel – t.ex. låret – och ser till att den når minst 74 °C (165 °F).

”Då tillagas kalkonen grundligt och läckert, och alla dåliga bakterier dödas”, tillägger han. ”Det är viktigt att tvätta händerna. Du kan kontaminera dina händer genom att återigen röra vid kalkonen eller några andra föremål i köket och kontaminera den oavsiktligt. Det är ett vanligt misstag. Ett annat stort misstag är att förbereda den råa kalkonen, tillaga fågeln väl, tvätta händerna och sedan lägga tillbaka den på den otvättade skärbrädan!”

Han sa att man ska komma ihåg att ”allt som fågeln rör vid” ska tvättas noggrant, inklusive händerna.

Tamika Sims, PhD, direktör för kommunikation om livsmedelsteknik vid International Food Information Council Foundation, upprepade Schaffners råd. Sims sa att när du förbereder dig för att tillaga en kalkon, eller någon annan kött- eller fjäderfäprodukt, bör du se till att du förvarar den på rätt sätt.

”Folk bör följa instruktionerna på förpackningen och använda en mattermometer för att se till att kalkonens innertemperatur har nått rätt siffra”, sade hon. ”Man kan inte bara titta på en kalkon för att se om den är ordentligt tillagad.”

Sims tillade att man bör undvika att tvätta kalkonen innan den tillagas. Att skölja den i en diskbänk kan sprida skadliga bakterier runt diskbänken, bänkskivorna och andra ytor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.