Single Engine PIlot

Är högvingade flygplan bättre än lågvingade, eller tvärtom? När det gäller stora debatter är den här frågan i nivå med Coke vs. Pepsi och Chevy vs. Ford (även om den förmodligen leder till färre slagsmål i baren).

Objektivt sett finns det för- och nackdelar med allting. När det gäller högvinge- respektive lågvingeplan är skillnaderna ett resultat av hur vingplaceringen påverkar planets struktur, vilket påverkar deras utseende, synfält och övergripande stabilitet.

Dessa faktorer kommer att spela en stor roll för vad enskilda piloter föredrar, vilket avgör var de hamnar i den stora debatten om hög- respektive lågvingar.

Hur de ser ut

Jag vet att jag inte talar för alla, men jag tycker att lågvingar är sexiga som tusan. En snabb bildsökning på Google förstärker bara min subjektiva åsikt.

För mig är det som att jämföra Lethal Weapon med James Bond-filmer. Båda har:

 • Shootouts
 • Explosioner
 • Witty banter
 • Beautiful women

Och även om båda franchiserna har dessa gemensamma element är de utförda på mycket olika sätt, vilket resulterar i olika upplevelser när man ser dem.

Lethal Weapon-franchisen är roliga popcornfilmer med massor av action, kvicka skämt och precis tillräckligt med handling för att rättfärdiga det hela. Double-O Seven-filmerna (åtminstone de nya) har tajta, invecklade intriger som lätt kan utveckla hål om regissören inte är uppmärksam.

Det samma gäller för högvingade respektive lågvingade flygplan. Båda har:

 • Vingar
 • Hjul
 • Motorer
 • Propellrar

Och även om det här är viktiga delar av ett flygplan, kommer sättet som de sätts ihop att påverka din totala flygupplevelse.

I motsats till vad Pepsi skulle vilja få dig att tro om de och Coca-Cola tillverkade flygplan finns det inget rätt flygplan. Visste du att Pepsi är sötare än Coca-Cola, vilket är anledningen till att Pepsi tenderar att vinna fler smaktester?

Nej? Men nu vet du det.

Vet du att vingplaceringen på ett flygplan påverkar hur du styr det både på marken och i luften?

Kanske?

Var beredd att säga ”ja” nästa gång någon frågar.

Fördelar med båda medan man är på marken

Det finns olika fördelar som hög- och lågvingade enmotoriga flygplan medför. På marken varierar deras fördelar från lätt underhåll, taxning och allmän komfort.

På marken gör högvingarna det möjligt för dig att:

 • Passera över staket och andra hinder när du taxar.
 • Att ta en paus från solen eller regnet under vingarna.
 • Har mer ventilation tack vare dörrar och fönster.

På andra sidan har lågvingarna sina egna fördelar.

 • För att tanka bränsle behövs ingen trappstege eftersom bränsletanken är placerad under motorn.
 • Du har större stabilitet när du taxar eftersom landningsstället är fäst på vingarna snarare än på skrovet, vilket gör att du kan placera dig på ett bredare sätt.
 • Den låga tyngdpunkten i kombination med en bredare placering av landningsstället gör det lättare att taxa i starka vindar.

Att ha ett flygplan med höga eller låga vingar påverkar din rutin före flygning, hur du taxar och din allmänna komfortnivå mellan flygningarna. Vad du hellre vill ägna din tid åt på marken kommer att spela roll för vad du väljer att flyga.

Ditt val att flyga hög- eller lågvingade plan kommer att påverka vad du kan göra på marken. Att ta en paus från solen eller regnet är en nyttig fördel med högvingade plan, medan det är en fördel med lågvingade plan att inte behöva en trappstege för att tanka ditt flygplan.

Vingarnas placering påverkar också ditt synfält när du taxar. Som jag sa ovan är ingen av dem bättre än den andra. Det viktiga är att veta hur vingplaceringen påverkar strukturen på ditt plan.

Hög- och lågvingeplan i luften

Som du kanske redan har gissat fortsätter skillnaderna i synlighet även i luften. Högvingade flygplan ger piloter och passagerare en bättre utsikt över marken under flygplanet. Detta gäller särskilt fyrsitsiga och större flygplan, där risken är mindre att en vinge blockerar sikten.

Lågvingade flygplan ger en bättre sikt ovanför planet tack vare att vingarna ligger under flygplanskroppen. Det betyder naturligtvis inte att du inte kan se marken överhuvudtaget. Endast området direkt under vingen hindras.

När du bestämmer dig för vad du ska flyga kan det vara en bra idé att se tillbaka på ditt ursprungliga uppdrag. Är du en amatörfotograf som hoppas kunna ta fantastiska bilder av världen från ett högre perspektiv? Då skulle en högflygare vara ett bättre val.

Vill du hellre tillbringa mindre tid med att släpa runt på en trappstege för din förflygning? Om så är fallet kan en lågvinge vara ett bättre val. Du vet att du har gjort rätt val när du fullföljer ditt uppdrag.

Stabilitet

En annan skillnad mellan hög- och lågflygplan är stabiliteten. Högflygande plan är medfött mer stabila tack vare sin konstruktion och hur de är tillverkade. Detta beror på att deras masscentrum ligger under deras lyftcentrum.

Tänk på det som skillnaden mellan Murtaugh och Riggs i den första Lethal Weapon.

Murtaugh är:

 • Äldre
 • Gift med barn
 • Gör sig för gammal för den här skiten

Murtaugh är stabil.

Riggs, å andra sidan:

 • Har ingen närmsta familj
  • Tillminstone tills Lethal Weapon 3 då Rene Russo dyker upp
 • Har en dödslängtan

Riggs är instabil.

Bara för att högväljare av naturen är mer stabila betyder inte att lågväljare inte är det eller inte kan vara det. Liksom Riggs karaktärsutveckling kan vissa element läggas till lågflygande plan för att skapa stabilitet. För lågvingar uppnås detta genom ökad vingdihedral.

Dihedral

Q: Vad är dihedral?

A: Dihedral är den uppåtriktade vinkeln på ett plans vingar, vilket skapar en kraft som för flygplanet tillbaka till ett sidoläge utan att piloten behöver ingripa.

Nu har alla sidovingar på ett flygplan dihedral. Det är bara det att lågvingarna behöver mer dihedral för att:

 • behålla sidostabiliteten
 • vilket gör dem mer stabila när de rullar till vänster eller höger i luften eller när turbulens uppstår

På sätt och vis är dihedral den aerodynamiska stabilitetens Rene Russo.

Om man inte lägger till dihedral till lågvingade flygplan, eller någon dihedral för den delen, skulle man kämpa för att behålla kontrollen när man lutar eller stöter på turbulens. Planet skulle glida i den riktning det lutar mot, oavsett om det är ditt val eller Moder Naturs.

Det skulle vara ungefär som när Riggs hoppade från kanten med den där killen i handbojor, men du skulle sitta i ett flygplan och luftkudden de landade på skulle ersättas med marken.

Provning och byte

Det finns andra skillnader som kan beaktas när man bestämmer sig för att välja mellan hög- och lågvingeflygplan, så ta dig tid och läs mer om ämnet.

 • Om du är elev, prova båda för att få en uppfattning om vad du är ute efter
 • Om du är en erfaren pilot som uteslutande flugit med en stil, prova att hyra en annan typ
 • I båda fallen ska du se till att du har en pilot med dig som har erfarenhet av den stil som du provar

Ett annat alternativ skulle vara att testa en på en flygsimulator. Vi vet alla att flygsimulatorer inte är någon ersättning för den riktiga flygningen. En flygsimulator av hög kvalitet kan dock ge dig en aning om vad du kan förvänta dig om du byter från högvinge till lågvinge eller vice versa.

Att välja mellan ett hög- eller lågvingeplan är inte Pepsi Challenge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.