1904 var St. Louis värd för de första olympiska spelen på amerikansk mark. Det var en ganska stor röra.

När de olympiska spelen i Rio 2016 börjar närma sig sin slutspurt är det värt att komma ihåg att St Louis en gång var värd för de olympiska spelen: 1904 års olympiska spel, de första som hölls på amerikansk mark – och de var en röra. Dopning, skamliga tävlingar under ”antropologidagarna” bland ”vildar” och minimalt internationellt deltagande var receptet för ett spel som Wall Street Journal en gång i tiden kallade ”komiskt, skamligt och ’bäst glömt'”

Ironiskt nog var det inte ens meningen att St Louis skulle vara värd för de olympiska spelen 1904. Som Sharon Smith, kurator för medborgaridentitet och personlig identitet vid Missouri History Museum, berättade i torsdagens St Louis on the Air: ”Louis tog de olympiska spelen från Chicago.”

Chicago hade ursprungligen vunnit budet om att vara värd för de olympiska sommarspelen. Personerna bakom Louisiana Purchase Expedition, även kallad världsutställningen, ville inte att två internationella evenemang skulle hållas samtidigt och argumenterade för att de olympiska spelen skulle kombineras med mässans planerade sportevenemang.

Pierre de Coubertin, som skapade Internationella olympiska kommittén och förde in de olympiska spelen i modernitetens värld 1896 i Aten, Grekland, följt av spelen i Paris 1900, gick med på detta och tillät att spelen skulle äga rum i St Louis. Louis. Han sade senare att ”spelen motsvarade stadens medelmåttighet”. Aj.

Här är tre stora frågor vid de olympiska spelen i St Louis 1904:

1. ”Anthropology Days” hände

Credit Wikimedia Commons | http://bit.ly/2bpHq3a
/

En Ainu-människa tävlar i bågskytte under ”Anthropology Days”. Ainu är ett ursprungsfolk i Japan.

Som Smith beskriver det, arrangerade arrangörerna av de olympiska spelen 1904 en serie evenemang under en vecka som ställde ”utställda folk på mässan” som var där för ”olika inhemska uppvisningar” mot olympiska idrottsmän för att se vem som var starkare och hade mer uthållighet. Denna serie tävlingar, som kallades ”Anthropology Days”, innehöll bland annat klättring i en smord stång, ”etnisk” dans, spjutkastning och slamkastning bland de tävlingar som folk tvingades delta i, enligt The Smithsonian.

”Priserna bestod av pengar i motsats till utmärkelser, eftersom det här inte var en olympisk tävling”, säger Smith. ”En del av dessa ursprungsbefolkningar hade ingen aning om vad de olympiska tävlingarna var. Det fanns ingen tävling där. … Det var ett märkligt upplägg, ett experiment för att se vem som var starkare eller bättre. Det var ett misslyckat försök.”

Med dagens mått mätt skulle ett evenemang som detta vara allmänt fördömt. Detta var första och sista gången en sådan tävling, där ursprungsbefolkningar från Amerika och hela världen deltog, hölls vid de olympiska spelen.

2. Dopning, fusk och skandal under maraton

Föreställ dig detta: Det är sommar i St. Louis och idrottsmännen är på väg att tävla i sitt livs 26,1 mils löpning över St. Louis många kuperade och dammiga vägar i en förkrossande värme och luftfuktighet på 90 grader.

”Det var inte särskilt genomtänkt”, säger Smith.

Då lägger man till en sak: inget vatten var tillåtet.

”Normalt tänker man på att man ska få vätska”, säger Smith. ”Vi gav löparna en chans att få vätska en tredjedel av vägen in i loppet och sedan ingen efter det. Det blev ytterligare ett slags experiment, typ, hur kan kroppen hantera små bitar vatten, mycket damm, fukt och värme? Hur mycket kostar det för människor att klara av det? Du får alla dessa faktorer och folk faller snabbt av på vägen. Det var ett fruktansvärt dåligt experiment på människokroppen. Du har 31 tävlande som börjar loppet och 14 som slutar det.”

Historien slutar inte där. En man vid namn Fred Lorz, som ledde tidigt i loppet, hoppade så småningom av det. En av lastbilarna som följde löparna plockade upp honom och fortsatte längs tävlingsbanan. Efter att ha vilat en liten stund bestämmer Lorz att han är återställd, hoppade av lastbilen och bestämde sig för att springa resten av loppet.

”Han hoppar av och springer in på stadion, till stadions jubel som tror att han har vunnit loppet”, säger Smith. ”Han håller på med charaden tills han är på väg att vinna medaljen, han ger upp och säger att han körde en del av vägen.”

Under tiden kan den person som faktiskt kom först knappt stå upp efter att ha nekats vatten av tävlingsledningen.

”Han har fått alla möjliga hemska saker, som stryknin, äggvita och konjak, för att behålla sitt lugn”, sa Smith. ”… Thomas Hicks är den som faktiskt gör loppet och vinner det. Vi hade en del fusk och en del doping.”

Detta lopp startade och slutade i Francis Stadium, som fortfarande finns kvar i dag på Washington Universitys campus. David R. Francis, som stadion är uppkallad efter, hade examen från Washington University i St Louis, var guvernör i Missouri, ordförande för Louisiana Purchase Exposition Company, USA:s ambassadör i Ryssland och ordförande för Merchants Exchange.

3. Väldigt få länder deltog faktiskt i spelen

I själva verket representerades endast 12 länder vid de olympiska spelen i St Louis. Amerikanerna vann 238 medaljer.

Credit Wikimedia Commons | http://bit.ly/2bF9grv
/

En affisch för de olympiska spelen och Louisiana Purchase Exposition 1904.

Tyskland, som kom på andra plats i medaljräkningen, tog bara hem 13 medaljer. I många tävlingar deltog endast amerikaner.

”Det är lätt att heja på USA när de är de enda idrottarna som tävlar”, sade Smith. Amerika var mot Amerika. Det var inte USA mot någon annan.

Har vi nämnt att idrottsmännen var tvungna att betala sin egen resa för att komma till spelen? Och att ingen bar uniform? Och kvinnor fick bara delta i en tävling (bågskytte)?

Även om Rios OS har skuggats av problem – från brottslighet till grönt vatten – så dök åtminstone andra länder upp.

Två goda ögonblick som kommer från 1904 års OS:

Två idrottare stack ut under 1904 års OS och kastade lite ljus över en annars blek och pinsam röra: Dwight Davis och George Poage.

George Coleman Poage, född i Hannibal, Missouri, blev den första afroamerikanska idrottaren att vinna en medalj vid de olympiska spelen. Han vann brons på 200 och 400 meter häck 1904.

Dwight Davis, som var trefaldig major Grand Slam-mästare och deltog i de olympiska spelen 1904, kom att göra mycket för St Louis. År 1911 blev Davis parkansvarig i St Louis och byggde dussintals tennisbanor i staden. Han tjänstgjorde också som krigsminister som medlem av president Calvin Coolidges kabinett. Du kanske känner igen namnet från Davis Cup-tävlingen i tennis eller Dwight Davis Tennis Center i Forest Park.

”Han gjorde sin olympiska grej och fortsatte till storhet på andra sätt i St. Louis”, sade Smith.

Vill du lära dig mer om St. Louis olympiska förflutna? Kolla in den här utställningen på Missouri History Museum.

St. Louis on the Air ger dig berättelser om St. Louis och de människor som bor, arbetar och skapar i vår region. St. Louis on the Air-värden Don Marsh och producenterna Mary Edwards, Alex Heuer och Kelly Moffitt ger dig den information du behöver för att kunna fatta välgrundade beslut och hålla kontakten med vår mångsidiga och livliga St Louis-region.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.