4 av de smartaste insekterna i USA

Är insekter smarta? Du kanske tror att eftersom de flesta insekter är ganska små har de små hjärnor som inte är kapabla till komplexa tankar. Även om vi kanske inte kan mäta en bladlus IQ eller förlita oss på att en skalbagge hjälper till med barnens avancerade trigonometriläxor, finns det indikationer på att insekters intelligens är större än man kan tro.

Ta en titt på vad vi anser vara några av de smartaste insekterna i USA.

Honungsbin

Bina är kända för att vara intressanta insekter på grund av att de lever i eusociala kolonier med en strikt hierarki. Deras sätt att kommunicera med varandra är dock – minst sagt – otroligt imponerande.

När ett arbetande honungsbi hittar blommor som är en riklig källa till pollen som de bearbetar för att göra honung, uppmärksammar hon sina arbetskamrater på platsen med hjälp av en så kallad vingeldans. Denna dans berättar för bina allt från hur långt bort blomman är, till vilken riktning bina måste flyga för att nå blomman, till binas förhållande till solen. Dessa danser är otroligt exakta, så tänk på det nästa gång du lägger in en adress i din GPS.

Farmer Ants

De flesta myrarter lever också i eusociala kolonier och kan använda sig av till synes komplexa kommunikationsmetoder. Det är dock inte den enda anledningen till att vi anser att de är en av de smartaste insekterna i USA. Nej, de har förtjänat sin plats på den här listan för att vissa arter av insekterna – allmänt kända som lantbruksmyror – är jordbruksexperter.

Vissa lantbruksmyror livnär sig på avföring från bladlöss. På grund av detta driver de boskap med bladlössen som om de vore boskap. I vissa fall lever bladlössen till och med i högar tillsammans med sina myror som boskapsskötare.

Bladklipparmyror är också intressanta insekter som bedriver jordbruk. De skär av löv från träd med sina mandibler och bär dem tillbaka till särskilda kamrar i sin hög. När bladen tuggas och blandas med bladklipparmyrornas saliv växer en speciell svamp. Myrorna odlar denna svamp och skördar den när de är redo att äta. Och bladskärarmyror är en del av attingruppen, som inkluderar myror som odlar svamp.

Tarantula Hawk

Men även om namnen på dessa stora getingar kan framkalla mardrömmar, så hamnar de på vår lista över de smartaste insekterna på grund av det sätt som deras larver överlever på. De kvinnliga tarantulahökarna har ett gift som är tillräckligt kraftfullt för att paralysera en tarantula när de sticker. När getingen har gjort spindeln orörlig lägger hon sina ägg inuti tarantelns buk.

När äggen kläcks äter larverna på spindeln inifrån i veckor. Men hör på det här: Larverna är instinktivt smarta nog att undvika tarantelns vitala organ tills de förpuppar sig och blir vuxna. Ju längre spindeln lever, desto mer tid har larverna trots allt med en säker källa till mat och skydd.

Det här är visserligen lite blodigt, men man kan inte förneka att det är ett ganska smart sätt att säkerställa en arts överlevnad.

Springspindeln

Först måste vi påpeka att spindlar är spindeldjur som ofta felaktigt klumpas ihop med insekter i samma kategori. Trots detta är de ganska smarta, och vi missar aldrig en chans att prata om hoppande spindlar.

Många har sett videor med påfågelspindlar – en typ av hoppande spindel – och deras fascinerande parningsdanser. Tänk om vi berättade att sådana spindlar kan vara kapabla till komplext abstrakt tänkande som gör att de kan lokalisera sina byten?

Tyvärr pågår det fortfarande forskning, men de första resultaten tyder på att hoppande spindlar kan använda sig av arbetsminne för att skapa planer som gör det möjligt för dem att lokalisera sin föda samtidigt som de undviker hinder. Detta faktum är ännu mer häpnadsväckande när man betänker att hoppspindeln har en hjärna som är ungefär lika stor som ett sesamfrö!

Insekts intelligens är en av de många faktorer som skadedjursbekämpare tar hänsyn till när de försöker förebygga eller kontrollera angrepp. Du kan lära dig mer intressanta fakta om insekter på vår blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.