Kolibrier ser rött, bin ser blått

Vårt uppdrag: Att göra en positiv skillnad för fåglar och vilda djur precis hemma där vi alla bor. Dela glädjen av att vårda vilda djur i trädgårdar och andra vardagliga landskap. Gå med Audubon Rockies, Plant Select och High Country Gardens i främjandet av vilda landskap. Bli en habitathjälte.

–Sharman Apt Russell, Anatomy of a Rose, Exploring the Secret Life of Flowers

Scarlet gilia eller skyrocket, en blomma som gör reklam för kolibrier.

Hur vet jag vilka växter jag ska använda i mitt vilda landskap?

Ett sätt att bestämma sig bland de många valmöjligheterna av växter som kommer att ge livsmiljöer är att tänka på ”vem” du vill ge livsmiljöer åt. Ta till exempel pollinatörer. Vill du locka till dig kolibrier? Inhemska bin? Fjärilar? Var och en av dessa grupper av pollinatörer attraheras av olika typer av blommor, och särskilt olika färger på blommor. För att avgöra vilka växter du ska plantera är det bra att veta vad pollinatörer gör och vilka blommor de är beroende av.

Vitrandig sfinxfjäril svävar när den rullar ut sin proboscis (ihåliga tunga) för att dricka från en påsklilja.

Vad är en pollinatör?

En pollinatör är en insekt, en fågel eller ett däggdjur som besöker en blomma (vanligtvis för att få en belöning i form av föda) och som i samband med detta samlar på sig pollen som den för vidare till andra blommor av samma slag och befruktar deras blommor.

Punktet med pollinering ur växtens synvinkel är reproduktionen, utbytet av gener med andra medlemmar av arten för att producera frön, växtens ”barn”. Växter är rotade på plats och kan inte bara vandra runt och leta efter andra av sin art. De flesta blommande växter är beroende av mobila partners för att pollinera sina blommor. De lägger energi och ansträngning på att locka till sig varelser som bär deras pollen till andra växter av samma art. På så sätt korsbefruktar de blommorna och säkerställer genetiskt varierande frön.

Punkten med pollineringen ur pollinatörens synvinkel är den belöning som blomman erbjuder. Vissa tropiska blommor erbjuder pigment och doftkapslar som insekter använder vid uppvaktning. Vissa alpblommor erbjuder värmeskydd, en mysig plats att skydda sig på när vädret blir otäckt. De flesta blommor erbjuder mat i form av nektar (socker) eller pollen (protein och fett)

Hur är det med färgen?

Som Sharman Russell skriver spelar färgen en stor roll för hur blommor lockar pollinatörer. Det är en reklam som riktar sig till särskilda typer av pollinatörer, eftersom fåglar, insekter och däggdjur är inställda på olika delar av det ljusspektrum som vi kallar färg.

Scarlet bugler penstemon lockar till sig kolibri-pollinatörer med den mättade röda nyansen.

Kolibrier

Kolibrier ser till exempel de röda våglängderna i ljuset särskilt bra. (Kanske bättre än vad vi gör.) Så blommor som är beroende av kolibrier för pollinering annonserar den nektar de erbjuder, som råkar vara den optimala blandningen av vatten och socker för att driva dessa bevingade dynamos svävande flygning, genom att färga sina blommor i ljusröda nyanser. Här i Rocky Mountain-regionen är röda blommor med långa slanka rör som den scharlakansröda gilian i början av inlägget och den scharlakansröda bugler penstemon ovan i allmänhet reklam för kolibri-pollinatörer.

En humla siktar in sig på det feta röret på en penstemonblomma från Rocky Mountain.

Bina och fjärilar

Bina, både inhemska och europeiska honungsbin, ser blå, ultravioletta och gula våglängder särskilt bra. Vilket innebär att blommor som är anpassade till binas pollinatörer ”klär” sig i blå, lila och gula färger. De är också formade för att passa bin, från de feta, rörformade blommorna hos Rocky Mountain Penstemon ovan, som är utformade för stubbiga humlor, till de platta, skivliknande blommorna hos solrosor och andra medlemmar av prästkragefamiljen, som ger bina en bred landningsbana att krypa runt på.

Solrosbi samlar pollen från en solros.

Svärmare ser ett bredare spektrum av färger, inklusive de röd-orange-gula våglängderna, och även blått och lila. Blommor i dessa färger lockar till sig fjärilar (så länge blommorna producerar nektar och pollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.