Skillnaden mellan vete och korn

Huvudskillnaden mellan vete och korn

En spannmål är ett egentligt gräs som i första hand odlas för den ätbara stärkelsen i kornet. Botaniskt sett är detta korn en typ av frukt som kallas caryopsis och det innehåller tre delar såsom endosperm, groddar och kli. Spannmål tillhör den monokotyla familjen Poaceae och odlas i större mängder och ger mer mat, energi och kolhydrater till hela världen än någon annan typ av gröda. Vete och korn är de vanligaste spannmålen som konsumeras i världen och de betraktas som stapelgrödor. De är en rik källa till makronäringsämnen (kolhydrater, fetter, oljor och protein) och mikronäringsämnen (vitaminer, mineraler) samt bioaktiva fytokemikalier (polyfenoler, flavonoider, antocyanin, karotenoider etc.). Näringsämnena som ackumuleras i kli och groddar avlägsnas efter raffinerings- och poleringsprocessen och den kvarvarande endospermen innehåller huvudsakligen kolhydrater. Den största skillnaden mellan vete och korn är att även om både korn och vete tillhör spannmålsgruppen är vete en gröda av släktet Triticum och korn en gröda av släktet hordeum. Vete (Triticum spp.) och korn (Hordeum vulgare) har olika sensoriska och näringsmässiga egenskaper och den här artikeln undersöker skillnaderna mellan vete och korn.

Vad är vete

Vete är ett spannmålskorn och det är det tredje mest producerade spannmålet efter majs och korn. Denna spannmålsgröda odlas på en större areal än någon annan kommersiell livsmedelsgrödor. I hela världen är vete den främsta proteinkällan i människans kost och har ett högre proteininnehåll än andra större spannmålssorter, t.ex. majs och korn. Vete är ett viktigt livsmedel som används för att framställa mjöl för surdegsbröd, kakor, kex, kex, frukostflingor, nudlar, pasta och för jäsning för att framställa öl, andra alkoholhaltiga drycker och biobränsle. Det hela vetekornet kan malas så att alla andra näringsämnen utom endospermen avlägsnas för framställning av vitt mjöl; biprodukterna från denna process är kli och groddar. Vetekornet är en koncentrerad källa till vitaminer, protein och mineraler medan det raffinerade kornet främst är koncentrerat till stärkelse.

Vad är korn

Borrel är ett spannmålskorn som tillhör gräsarten Hordeum vulgare. Det används i stor utsträckning för produktion av alkoholhaltiga drycker och konsumeras också som huvudmat i det tibetanska köket. Det är den jordbruksråvara med den fjärde högsta globala produktionen och en av de första domesticerade spannmålen. En stor del av kornet odlas både för mänsklig konsumtion och för djurfoder. Det anses ha ett högt innehåll av kolhydrater, fett, protein, kostfibrer, vitamin B, vitamin C, kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, zink och folat. Den är också rik på nyttiga fetter och kostfibrer och anses därför vara ett hälsosamt livsmedel för att minska vikten. Dessutom är den också förknippad med många hälsofördelar. Kostfibrerna i korn minskar till exempel risken för hjärt- och kärlsjukdomar och kan sänka det dåliga (LDL) kolesterolet i blodet. Korn kan också minska risken för diabetes och tjocktarmscancer.

Skillnaden mellan vete och korn

Vete och korn kan ha väsentligt olika egenskaper och användningsområden. Dessa skillnader kan omfatta,

Vetenskapligt namn

Det vetenskapliga namnet på korn är Hordeum vulgare.

Det vetenskapliga namnet på vete är Triticum aestivum.

Vetenskaplig klassificering

Brål tillhör

Kingdom: Plantae och Order: Poales

Familj: Poaceae och Subfamily: Pooideae

Stammar: Triticeae och Genus: Hordeum

Vete tillhör

Kungarike: Plantae och Order: Poales

Familj: Poaceae och Underfamilj: Pooideae

Stammar: Triticeae och Genus: Triticuma

Kornsorter

Borrel kan karakteristiskt kategoriseras som tvåradigt korn, sexradigt korn och korn utan skal.

Vete klassificeras i sex grupper och de är hårdrött vintervete, hårdrött vårvete, mjukrött vintervete, durumvete (hårt), hårdvittvete och mjukvittvete. Det hårda vetet är rikt på gluten och används för att göra bröd, rullar och allmängods mjöl. Det mjuka vetet används för att göra platta bröd, kakor, bakverk, kex, muffins och kex.

Produktion

Under 2013 är världens kornproduktion 144,8 i miljoner ton. Den globala produktionen av korn är således lägre än av vete.

Vid 2013 är den globala produktionen av vete 713 i miljoner ton. Den globala veteproduktionen är således större än kornproduktionen.

Produktions- och konsumtionsländer

Den högsta konsumtionen och produktionen av korn uppmättes i Ryssland, Tyskland, Frankrike, Kanada och Spanien.

Den högsta konsumtionen av vete uppmättes i Danmark, men den största delen av den användes till djurfoder. Den största veteproducenten 2010 var Europeiska unionen, följt av Kina, Indien, USA och Ryssland.

Seleninnehåll

Brål har brist på det viktiga mineralet selen.

Vete är rikt på selen jämfört med korn.

Användningsområden

Brål är huvudingrediensen i öl- och whiskeyproduktion. Spannmålet används också för direktkokning, beredning av congee, snabbris och nudlar; det används också i gröt- och grötproduktion. Kornmjöl och stärkelse används ofta i bröd och kex. Det används också i alkoholfria drycker såsom kornvatten och beredning av kornte.

Vete används för mänsklig konsumtion, bearbetning av livsmedelsprodukter såsom bröd, kex, kakor, kakor, frukostflingor, pasta, nudlar och couscous. Råvete kan malas till gryn eller grodda och torkas för att skapa malt. Vete används också för jäsning för att framställa öl och andra alkoholhaltiga drycker samt för produktion av biogas och biobränsle. Det används till fodergrödor för domesticerade djur som kor och får.

Slutsatsen är att både korn och vete är världens mer gynnade baslivsmedel. De är viktiga kostkomponenter på grund av dessa växters agronomiska anpassningsförmåga och erbjuder enkel lagring av spannmål och enkel omvandling av spannmål till mjöl för att göra ätbara, välsmakande, intressanta och tillfredsställande livsmedel. Dessutom är korn och vete den viktigaste källan till kolhydrater och protein i de flesta länder.

Cauvain, Stanley P. och Cauvain P. Cauvain. (2003). Bread Making. CRC Press. s. 540. ISBN 1-85573-553-9.

Moon, David (2008). In the Russian Steppes: the Introduction of Russian Wheat on the Great Plains of the UNited States. Journal of Global History, 3: 203-225.

Image Courtesy:

”Hordeum-barley”. (Public Domain) via Commons

”Wheat close-up” by User:Bluemoose – Own work. (CC BY-SA 3.0) via Commons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.