Fördelar med pepparmintte som du inte visste

Pepparmintte (Mentha piperita) är ett snabbt och uppfriskande sätt att förbättra din allmänna hälsa. Den har en positiv inverkan på matsmältningssystemet, men det är inte den enda fördelen med denna mångsidiga växt.

Mynta är nyckeln till matsmältningshälsa

Denna växt har använts i tusentals år för att behandla en mängd olika gastrointestinala och matsmältningsrelaterade tillstånd, vilket är en av dess främsta fördelar. Dessutom är det enligt flera studier också indicerat för smärta i livmodern under menstruation.

Om du ska ta det regelbundet ska du först rådgöra med din läkare. Var också medveten om eventuella allergier eller intoleranser.

Reduktion av gasproduktion

Denna aromatiska ört anses vara en karminativ ört som hjälper till att minska gasbildning och gasutstötning. Detta beror på dess innehåll av carvacrol, thymol och mentol.

Förtärande tonic

Det är återigen tack vare verkan av carvacrol och terpener som matsmältningen förbättras. Detta beror på att pepparmynta stimulerar produktionen av gallsyror, vilket gör matsmältningen effektivare. Den förebygger också kramper och spasmer i matsmältningskanalen, fungerar som ett avslappnande medel för matsmältningskanalen och främjar hälsosamma tarmrörelser.

Dessa fenoler, tillsammans med växtens tanniner, har en lugnande effekt på tarmarna och de mjuka musklerna i matsmältningskanalen. Diarré, irriterad tarm och förstoppning kan förbättras med detta te.

Om man däremot dricker för mycket kan det ha motsatt effekt och irritera matsmältningskanalen. För att förhindra detta är det viktigt att inte dricka mer än två koppar per dag under en längre tid.

Skräkningar och kräkningar

Myntte är antiemetiskt (förhindrar kräkningar) och kramplösande (förhindrar kramper), vilket minskar risken för kräkningar och illamående. Terpener, mentol, karvacrol, limonen och cineol är ansvariga för dessa egenskaper. Det här teet är perfekt för de tillfällen då vi får resesjuka.

Fördjupad forskning: 7 livsmedelshemligheter för att ta hand om din matsmältningshälsa

Hjälper mot influensa och förkylning

Respiratoriska problem

Den här växten är avsvällande, återigen tack vare mentolen, så den underlättar andningen och öppnar upp luftvägarna. Den är därför särskilt användbar vid förkylning eller influensa.

Ättiksyra och askorbinsyra som finns i denna ört hjälper till att lösa upp slem och driva ut det. Detta är särskilt relevant vid bronkit.

Den är också kramplösande och kramplösande och hjälper till med den irriterande känslan som gör att man vill hosta och som förvärrar andningsbesvären. Den slappnar av i musklerna i halsen och bröstet.

Reducerar feber

En annan grundläggande egenskap hos denna växt är att den har diaphoretiska effekter. Det betyder alltså att den kan orsaka svettning och bidra till att sänka kroppstemperaturen och förbättra cirkulationen. Därav dess kylande effekt.

Immunsystem

Den innehåller ett stort antal antibakteriella egenskaper och ett betydande tillskott av antioxidanter, B-vitamin, kalium och kalcium.

Smärtbehandling

Det visar sig att denna underbara ört också har analgetiska effekter, så den kan hjälpa till att lindra smärta som orsakas av migrän eller muskelsmärtor.

Som påpekas i en av Phytotherapy Researchs publikationer har pepparmynta bioaktiva föreningar som verkar muskelavslappnande, smärtstillande och bedövande på nervsystemet.

Därmed kan den betraktas som ett alternativ för att lindra vanliga smärtor, t.ex. typisk huvudvärk. Det är också ett bra val vid nervösa spänningar.

Stressnivåer

Den naturliga lugnande och kramplösande karaktären hos mentol gör att den är mycket bra för att lindra mentala spänningar och upprätthålla ett gott humör vid stress. Enligt vissa studier kan pepparmynta dessutom verka för att sänka blodtrycket, även om det fortfarande behövs mer bevis för att bekräfta detta fullt ut.

Omfattande andedräkt

Den starka mentolsmaken och de antibakteriella egenskaperna hjälper till att bekämpa orsakerna till halitosis, samtidigt som mentolen tar hand om den dåliga lukten och lämnar andedräkten fräsch och ren. Du kan dricka en kopp av denna infusion på morgonen för att maximera effekten.

Missa inte: 5 växtinfusioner för att bekämpa matsmältningsbesvär

Slutanmärkning: Även om fördelarna med pepparmintte är många, finns det också vissa möjliga biverkningar. Tyvärr kan mentol vara allergiframkallande hos vissa personer och orsaka halsbränna hos andra. Det kan också interagera med vissa mediciner. Du bör inte använda den om du lider av sura uppstötningar eller är gravid. Kom ihåg att alltid hålla din läkare informerad om de naturläkemedel du vill använda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.