Hur man slår vinterdepressionen

Svart och vit bild på en ung kvinna depression

Getty

Vädret är kallare, dagarna är kortare och många kämpar för att behålla ett lyckligt och hälsosamt tankesätt. Den här tiden på året, under de kalla, fuktiga och tråkiga vintermånaderna, sätter säsongsrelaterad affektiv störning, SAD, in för många människor, och enligt Psychology Today lider de ofta av symtom som extrem trötthet, koncentrationssvårigheter, låg motivation och viktökning. Den goda nyheten är att det finns sätt att hantera symtom på SAD och depression. Här är några sätt som du kan bekämpa vinterblues:

Ät bra

Under vintern är det frestande att äta tunga tröstmaträtter, men det är viktigt att äta mestadels grönsaker, frukt och magra proteiner, särskilt om du är benägen att drabbas av depression. Under de senaste åren har studier börjat visa på ett starkt samband mellan kost och psykisk hälsa – att en hälsosam kost kan hjälpa till att förebygga och behandla depression. Så om du lider av symtom på SAD, tänk på vad du äter, tänk på vad du äter. Forskning tyder på att en medelhavsliknande kost bestående av frukt, grönsaker, extra virgin olivolja, yoghurt och ost, nötter, fullkorn, fisk och skaldjur och magert rött kött leder till ett sunt sinne och en sund kropp, och rekommenderar att man eliminerar stekt och bearbetad mat.

Träning

Enligt Harvard Medical School hjälper träning till att ”förbättra humöret och den mentala funktionen”. Så om du märker att du tränar mindre än vanligt, eller inte alls, försök att integrera det i din rutin ett par gånger i veckan och bygg sedan på det. Det är en viktig komponent för fysisk och psykisk hälsa, så om du märker att du har svårt att hantera ditt humör bör du överväga att öka din motion.

Somna dig med bra människor

Om det finns människor som irriterar dig eller får dig att må dåligt om dig själv, begränsa den tid du spenderar med dem (om du måste spendera tid med dem överhuvudtaget), och spendera mer tid med människor som tar fram det bästa i dig. Vilka du omger dig med är så viktigt, se till att det är människor som älskar och stöttar dig och som inte är giftiga.

Hacka av något från din bucketlist

Ett sätt att motivera dig själv när du har det svårt är att göra något för dig själv. Vad har du tänkt göra som alltid verkar hamna i skymundan? Läsa en särskild bok? Starta ett nytt projekt? Ta upp en ny hobby? Lära dig ett språk? Åka på en resa? Börja avsätta tid för att göra något för dig själv som du har tänkt göra, det är bra för din mentala hälsa och hjälper dig att få ny energi.

Bringa tid vid en brasa

Enligt en studie från University of Alabama minskar blodtrycket och hjälper dig att slappna av när du sitter vid en brasa. Värmen, de sprakande ljuden, den rökiga lukten och ljuset från en eld bidrar till att lugna och trösta, särskilt när det är kallt.

Ta vitaminer

En anledning till att ditt humör kan vara inkonsekvent är att du inte får i dig de vitaminer och näringsämnen du behöver. Se till att du tar en multivitamin, och den här tiden på året kanske ett D-vitamintillskott om du bor i ett kallt klimat. Rådgör med din läkare för att avgöra om det finns ett särskilt tillskott du kan behöva för att se till att ditt system är balanserat och friskt. Vitaminbrist kan vara orsaken till ojämnt humör eller trötthet.

Hantera din skärmtid

Kallt väder innebär ofta att vi tillbringar mer tid inomhus, och det lockar oss att tillbringa mer tid med att titta på tv, titta på datorskärmen eller spela på telefonen. För mycket skärmtid försämrar humöret, ökar tröttheten och skapar för många distraktioner. Försök att lägga ner enheterna och gå bort från skärmarna om du lider.

Färsk luft

Även om det är kallt ute, ta på dig kläderna och se till att få lite frisk luft. Att få frisk luft ökar din energi, minskar stress och depression och förbättrar sömnkvaliteten. Se till att gå ut och ta en promenad för att rensa huvudet.

Sol

Om du verkligen kämpar med depression och symtom på SAD, och har råd, kan en helg någonstans där det är varmt vara det rätta. Det kommer att ge dig något att se fram emot och det kommer att åtgärda din D-vitaminbrist.

Sök hjälp

Om du lider och ingenting du försöker fungerar bör du söka professionell hjälp. Ingen behöver lida ensam och i onödan, så ta kontakt med en terapeut eller en betrodd vän eller familjemedlem.

Få det bästa av Forbes till din inkorg med de senaste insikterna från experter över hela världen.
Laddning …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.