Hur man undviker andras dramatik

Vi känner alla en eller två personer som är överdrivet dramatiska. Kanske är det din mamma eller kusin, din arbetskamrat eller din granne.

Det är utmattande att tillbringa tid med människor som utstrålar negativ energi, alltid verkar ha ett problem eller en kris och kräver din uppmärksamhet. Ofta vill överdrivet dramatiska personer, som dessa, suga in dig i sin negativitetsvirvel.

Vad är ”dramatiskt beteende”?

När du besöker din familj, känner du dig då som om du har klivit in i ett avsnitt av The Real Housewives eller Big Brother? Om så är fallet vet du precis vad jag menar med överdrivet dramatiskt beteende – det är intensivt, högljutt, aggressivt, barnsligt, olämpligt eller en enorm känslomässig reaktion. Det inkluderar ofta gråt, skrik, skvaller, ”emotionell dumpning” och att agera som om allting är en kris eller ett nödläge.

Att umgås med andra människors dramatiska beteende är mentalt utmattande och ångestframkallande. Det kan kännas som ett mörkt moln som tornar upp sig över dig och förskjuter ett glädjebeteende tillfälle till ett tillfälle av upprördhet och negativitet. Ibland kan du nästan känna det i luften; du kan känna när andra är uppspelta eller i högsta beredskap (särskilt om du är empatiker eller en högkänslig person), vilket är anledningen till att det är så dränerande att umgås med andras dramatiska beteende.

Dramatiskt beteende är ett uppmärksamhetssökande beteende, och när vi reagerar och dras in i det, belönar vi detta beteende och sänder ut budskapet att det är ett effektivt sätt att få vår uppmärksamhet. Dramatik tenderar att bygga på sig själv, dra in folk och bli smittsamt. Det är hårt arbete att skydda sig mot den naturliga instinkten att reagera.

Hur skyddar vi oss från andras drama?

Här får du veta hur du kan skapa en osynlig bubbla runt dig själv för att hålla andras drama borta från ditt fysiska och mentala utrymme.

1) Acceptera att du inte kan ändra deras beteende.

Att komma ihåg att du inte kan få människor att bete sig annorlunda är alltid den första försvarslinjen. När du interagerar med människor med detta i åtanke är det mindre troligt att du ger oönskade råd, deltar i diskussioner eller blir besviken över att moster Mary återigen har en kris.

2) Förutse svåra situationer.

Skynda dig att reflektera över när dramatik har inträffat och vem som har orsakat den i det förflutna. Ofta finns det mönster och återkommande förövare och att inse när du är mest sårbar kan hjälpa dig att förbereda dig och skapa en plan för att använda följande strategier när du behöver dem som mest.

3) Håll dig lugn.

Nyckeln till att hantera dramamakare är att hålla sig lugn och inte ge sig in i det. De är ute efter att du ska reagera – och reagera på ett stort sätt. De vill verkligen att du ska släppa allt och fokusera på dem. Ditt mål är att låta dramat skölja över dig som en våg, men inte dra ner dig. Djupa andetag, jordföringsövningar, mantran och andra ångestreducerande strategier kan hjälpa dig.

4) Avlägsna dig fysiskt från dramat.

Undertiden behöver du sätta lite utrymme mellan dig och dramat. Planera att ta några pauser: ta ett steg bort från dramat genom att ta en promenad eller leka med barnen eller husdjuren. Jag försäkrar dig om att det är fullt rimligt att dra sig tillbaka till ett annat rum (eller till och med badrummet) i 15 minuter så att du kan omgruppera dig. Och om saker och ting känns överväldigande, låt folk veta att du inte mår bra och gå hem tidigt. Detta är en form av egenvård och du måste göra det för dig själv, även om andra är missnöjda med ditt beslut att gå.

5) Få det inte att handla om dig.

Dramat handlar inte om dig – oavsett vad någon säger. En annan nyttig sak att tänka på är att din dramaälskande släkting projicerar sina problem, trauman och osäkerheter på dig. Ja, det är svårt att inte ta saker och ting personligt om du är van vid att få skulden och bli utpekad som problemet. Försök att tänka på vad din släktings beteende reflekterar om honom eller henne istället för vad det betyder om dig.

6) Håll dig i din egen fil.

Detta är ett 12-stegs ordspråk som betyder att du ska fokusera på dig själv och inte bli överdrivet bekymrad över vad andra gör. Du ska inte ta ansvar för att lösa andras problem (chansen är stor att du ändå inte kan göra det). Men när du tror att du kan eller bör ingripa kommer du att dras in i andras dramatik. Även om det är svårt att sitta och se på när andra människor lider, gör det inte till ditt jobb att fixa eller förändra situationen. Om någon försöker dra in dig kan du till och med säga: ”Jag jobbar på att hålla mig i min egen fil.”

7) Upprätthåll tydliga gränser.

Din dramatiska släkting eller vän saknar förmodligen gränser, vilket innebär att du själv behöver superklara och konsekventa gränser. De känner sig berättigade att kapa samtal, ställa krav och tror att allas planer ska kretsa kring dem. Det är ditt jobb att dra en gräns och låta dem veta vad som är acceptabelt beteende och vad du är villig att göra. Sätt inte din hälsa, ditt känslomässiga välbefinnande eller din förmåga att njuta av sociala evenemang på spel för att tillfredsställa deras orimliga krav.

8) Få stöd.

Om det är möjligt, ta stöd. Detta kan vara en annan familjemedlem som också vill förbli dramafri. Eller det kan vara en vän som är villig att avrapportera med dig efter en dramafylld händelse. Var inte rädd för att söka stöd före, under och efter att du tillbringat tid med en dramatisk vän eller släkting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.