Din första trädgård: Vad du behöver veta om att kratta löv

Jag vet inte varför mängden höstlöv som föll på vår trädgård den första hösten i vårt nya hem var en sådan överraskning. Vi hade trots allt flyttat till en stad som heter Maplewood – för att inte tala om att det som hade lockat oss till området var ett anmärkningsvärt överflöd av ”grandfather”-träd. När de första löven föll, ledde min man och jag våra barn ut genom dörren, ivriga att introducera dem till den uppfriskande nöjet att kratta. Titta på oss! Vi kratta löv från våra träd på vår gård! Vi har flanellskjortor på oss! Och våra barn hoppar i lövhögarna som goda förortsbarn!

Vår självbelåtenhet varade inte länge. Bara några dagar senare var vår trädgård täckt igen. Och vi insåg att kratta skulle bli en uppgift varje helg under resten av hösten. (En lövblåsare kom inte på fråga för min man som är sentimentalist och arbetar manuellt). I slutet av säsongen letade vi efter varje ursäkt för att inte kratta. Har vi inte hört någonstans att det faktiskt är bra att täcka trädgården med löv? Är det inte det som riktiga trädgårdsmästare gör? Vi vill väl inte vara borgerliga när det gäller vår trädgårdsskötsel?

I slutändan var det rädslan för att sticka ut i ett område med prydliga gräsmattor som fick oss att fortsätta kratta. Men inför en ny säsong av löv, löv, löv, löv tror jag att det är dags att återkomma till min brännande fråga: Vad är det för fel med att lämna löven där de faller?

Fotografi av John Merkl för Gardenista.

Ovan: För en handledning om hur man använder löv som mulch, se Gardening 101: How to Use Fallen Leaves (Trädgårdsskötsel 101: Hur man använder fallna löv). Foto av John Merkl för Gardenista.

Q: Att kratta eller inte kratta, vad tycker experterna?

A: ”Jag tror att en trädgårdsarkitekt skulle säga kratta, eftersom det ser bättre ut och ger mer pengar i fickan; en trädgårdsmästare skulle säga kratta och använda som kompost eller mulch; och en lantbrukare skulle säga lämna dem och klippa dem på plats, eftersom det är ineffektivt att flytta runt dem”, säger Kenneth Hacker, lantbrukare och lokal livsmedelsbevarare med Eastern Mass. Provisions Co. (och Kristinas storebror!).

Han är inte blyg för att dela med sig av sina åsikter om den stora debatten om krattavfallet: När man anlägger trädgårdar ”betalar man för att ta bort allt organiskt material från gräsmattan, och sedan betalar man för att gödsla den med kemikalier senare”. I stället för att rensa trädgården från löv föreslår Kenneth att man pulveriserar döda löv med en gräsklippare och sprider ut lövmassan över hela trädgården för att hjälpa till att återföra den till jorden.

”Jag skulle säga att det inte finns något absolut bästa sätt att hantera löv, för det beror på hur man ser på dem. Om det var min gräsmatta och jag ville att den skulle vara frisk med minsta möjliga arbete eller insats skulle jag låta dem ligga kvar och hacka in dem när jag klipper”, säger han.

Q: Vilka är fördelarna med lövmyllning?

Ovan: I trädgården kan du lägga mulch runt planteringarna, men vissa växter, som vitlök, behöver full täckning. ”Vitlök är vanligtvis täckt med mycket löv eller andra material och lämnas i vila under vintern innan tillväxten återupptas på våren”, förklarar Kenneth. Mullen minimerar frostsprängning (som tvingar upp vitlöken ur marken i förtid). Se vår kompletta guide om vitlök för odlingstips. Foto av Marie Viljoen.

A: Bladmull har många fördelar. En lövmull hjälper till att förebygga ogräs, hindrar jorden från att torka ut, minskar risken för erosion och ger skydd åt nyttoorganismer. I allmänhet ”är det bäst att minimera mängden bar jord som exponeras i trädgården”, säger Kenneth. Dessutom är det troligt att uppgrävda löv som övervintrar på plats så småningom kommer att komposteras till näringsämnen som ger en friskare jord. (Se Förvandla löv från skräp till skatt för användbara tips om kompostering av löv.)

Q: Är alla löv nyttiga?

A: Vi har en tall på sidan av vårt hus, och jag har alltid undrat om det är okej att lämna nålarna som faller (de är så vackra som marktäckare). ”Tallnålar blandas ofta med lövträd och är också ett bra mulchmaterial eftersom deras form möjliggör god vatteninfiltration, precis som halm”, säger Kenneth. ”Jag skulle säga att man ska använda allt som finns tillgängligt och i överflöd som mulch, med några få sällsynta undantag. Svart valnöt kommer jag att tänka på eftersom det är ett träd som är känt för att producera ett gift som hämmar andra växters tillväxt. Jag skulle inte använda material från dem i min trädgård.”

Q: Finns det något sådant som för mycket lövmull?

Ovan: Snödroppar gillar de naturligt fuktiga förhållandena i en skogsmark; om man lägger till lövkompost (även kallad ”lövmögel”) känner de sig som hemma. Se Trädgårdsarbete 101: Snödroppar.

A: Kenneth säger att den optimala metoden är att täcka trädgården eller gräsmattan med kompost tills man inte kan se marken längre, och sedan lägga till lite mer. (Michelle säger att ungefär en centimeter lövmull är idealiskt.) ”Det skulle vara svårt att lägga till för mycket mull såvida du inte börjar lägga upp för mycket mull runt basen på en växt, som sallad, som är känslig för röta”, säger han. ”Och regnet kommer fortfarande att tränga igenom mullen så länge du inte har ett tjockt lager av ihopklumpade löv.” Vilket för mig till…

Q: Kan man använda hela blad som mulch?

A: Ja, men om du använder hela blad som mulch ska du hålla dig till ett tunt lager. Regn och luft kan tränga igenom strimlade löv relativt lätt, men så är inte fallet med ett tjockt lager ostyckade löv. I allmänhet är det bäst att strimla löven. ”Om du lämnar en höst av löv orörda på gräsmattan är chansen stor att de fortfarande finns kvar på våren eftersom de har legat utspridda och torra under lång tid och sedan frusit fast under vintern”, säger Kenneth. ”Om du fortsätter att klippa över dem är det dock stor chans att bitarna har tagit sig genom grässtråna till jorden, där de kan smälta av jordlevande organismer.”

För fler berättelser om trädgårdsarbete för nybörjare kan du läsa:

  • Din första trädgård: Vad du behöver veta om matjord
  • Expertråd: 7 tips för att lägga din trädgård i säng för vintern
  • Trädgårdsdekodern: Vad är en grödor som odlas under en kall säsong?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.