Hur man odlar hibiskus

Hibiskus (Hibiscus sabdariffa), även kallad roselle, är en kortdagsplanta som vanligtvis odlas i tropiska och subtropiska områden. I USA har den odlats kommersiellt i Florida, Kalifornien, Louisiana och Kentucky. Många hemträdgårdsmästare har kommit på hur man framgångsrikt kan odla hibiskus som en ettårig växt för varmt väder i Oklahoma, New Jersey och ännu längre norrut.

I tempererade zoner startar man hibiskus i krukor vid samma tidpunkt som man skulle göra med tomater. När plantorna är 3 till 4 tum höga transplanterar du dem till en solig plats i trädgården. Placera plantorna en meter från varandra i rader med ett avstånd på en halv meter. Hibiskus växer bra i jord med hög halt av organiskt material, men för mycket kväve fördröjer blomningen tills det är för sent på säsongen. Håll plantorna obearbetade, jämnt fuktiga och välrensade tills de är en och en halv till två meter höga. Vid den tidpunkten bör du mulcha plantorna för att hålla ogräset i schack resten av säsongen.

De små bladen och ömma grenspetsarna är ett uppfriskande tillskott till fräscha sallader. Du kan också använda dem för att göra ett te eller en sylt som liknar dem från blomkålarna. Du behöver inte tillsätta pektin eftersom hibiskusbladen innehåller 3 procent pektin. Hibiskuste måste kokas för att få den djupröda färgen och den goda smaken.

På vår gård i centrala Virginia börjar blomningen av vår favoritroselsort ”Thai Red” i slutet av juli till mitten av augusti och fortsätter fram till frosten. Vi täcker plantorna med Reemay eller presenningar vid tidig lätt frost för att hålla skörden igång långt in i oktober.

-Advertisering-

Hibiskusblommorna är lättast att skörda när de är fullvuxna men fortfarande mjuka. I detta skede kan de knäppas av för hand. Använd en klippare för att skörda stjälkar som har hårdnat. En andra fördel med att skörda tidigt och ofta är ökad total produktion av blomkåpor. Även om valet av en sort som är mindre känslig för dagslängd kan vara den viktigaste faktorn som påverkar avkastningen i tempererade områden.

Calyxproduktionen på vår gård har varierat från 1 till 2 pund per planta. (Räkna med mindre om du väntar på att de nedre frukterna ska mogna till frön innan du börjar skörda, och räkna med mer om du skördar medan blomkålsstjälkarna fortfarande är mjuka.)

Det krävs 10 till 12 pund färska blomkålar för att göra 1 pund torkade blomkålar till uppfriskande hibiskus-te. För en trädgårdsmästare i hemmet innebär detta att tre till sex väl utplacerade plantor skulle ge ett halvt pund torkade kalyx, samt läckra salladstillägg från unga blad och stjälkspetsar hela sommaren.

Ira Wallace sitter i styrelsen för Organic Seed Alliance och arbetar och äger det kooperativt förvaltade Southern Exposure Seed Exchange, där hon samordnar sortimentsurvalet och kontrakt med utsädesodlare. Southern Exposure erbjuder över 700 sorter av öppet pollinerade arvegodsfrön och ekologiska frön som valts ut för smak och regional anpassningsförmåga. Southern Exposure hjälper människor att behålla kontrollen över sin livsmedelsförsörjning genom att stödja hållbar trädgårdsodling i hemmet och på marknaden, frösparande och bevarande av arvegodsfrön. Dessutom är Ira medlem i Acorn Community, som odlar över 60 tunnland certifierad ekologisk mark i centrala Virginia, odlar frön, allium, hö och genomför sortförsök för Southern Exposure. Hon är också en av organisatörerna av Heritage Harvest Festival at Monticello, ett roligt, familjevänligt evenemang med ett gammaldags fröbyte, lokal mat, praktiska workshops och demonstrationer med mera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.